SCSN Over Isah
5 min leestijd
25 mei 2021

Isah SCSN Service Provider

Auteur
Debbie Veeke

Isah treedt toe tot het Smart Connected Supplier Network (SCSN) als Service Provider

In 2016 nam Isah samen met diverse partijen in de markt het initiatief tot het Smart Industry Fieldlab ‘The Smart Connected Supplier Network’. Het speerpunt van deze samenwerking was om het delen van informatie tussen klanten en leveranciers in de keten te vereenvoudigen en verder te digitaliseren, zonder dat men belemmerd wordt door het feit dat partijen in die keten met verschillende ERP systemen werken.

SCSN bestaat uit twee oplossingen: een berichtenstandaard waarin is afgesproken welke informatie in wat voor formaat wordt gedeeld, en een technische infrastructuur waarin is afgesproken hoe de informatie op een veilige en gecontroleerde manier kan worden gedeeld met alle SCSN-partners.

Naast het ondersteunen van de berichtenstandaard, vervult Isah met de introductie van deze nieuwe clouddienst ook de rol van service provider. Een mijlpaal in de ontwikkeling van onze software en dienstverlening. En een cruciale stap in de digitalisering van jouw processen.

Waarom SCSN?

SCSN richt zich specifiek op de high complexity, low volume en high mix maakindustrie. Binnen deze industrie wordt veel data uitgewisseld met veel verschillende partijen en is dit niet of nauwelijks geautomatiseerd. Deze data moet handmatig gelezen, geïnterpreteerd en verwerkt worden in het ERP systeem. Dit kost veel tijd, maar wellicht nog belangrijker, het is ook zeer foutgevoelig. Daarom dus ook de behoefte om het verwerken van deze data verder te automatiseren.

In de praktijk was deze behoefte er natuurlijk al wat langer. EDI is ook iets wat in verschillende branches al langer gemeengoed is en daar wordt toegepast. Maar wel door het opzetten van een unieke koppeling met ieder bedrijf waarmee je wilt communiceren. Dat is bij een paar hele grote klanten of leveranciers geen probleem, maar binnen de high mix – low volume maakindustrie is er de behoefte om dit met veel meer partijen op te zetten. En dan wil je niet voor iedere klant of leverancier een specifieke koppeling opzetten.

Bij SCSN is dit niet nodig. Dit is zo opgezet dat een bedrijf slechts eenmalig hoeft te worden aangemeld bij een SCSN service provider. Vervolgens kan het met alle andere aangesloten bedrijven data worden uitgewisseld.

Berichtenstandaard

De berichtenstandaard van SCSN van gebaseerd op Universal Business Language (UBL) van OASIS, een internationaal veel gehanteerde berichtentaal. Binnen SCSN zijn afspraken gemaakt hoe UBL wordt toegepast binnen de maakindustrie. Daarnaast sluit SCSN voor het factuurbericht aan bij de e-Invoicing standaard van de EU.

De berichten die Isah ondersteunt binnen SCSN, zijn naast de ‘invoice’ ook de ‘order message’, ‘order response’ en ‘despatch advice’. In alle gevallen geldt dat je zowel de versturende als de ontvangende partij kunt zijn.

Technische infrastructuur – four corner model

De technische infrastructuur is opgezet op basis van het four-corner model en wijkt daarmee in essentie af van de meeste traditionele (EDI) verbindingen. In dat geval is er een specifieke connectie tussen twee bedrijven en spreekt men over een two-corner model. Voor een connectie met een ander bedrijf is dan dus weer een nieuwe investering nodig en deze dient apart beheerd te worden. Vaak is dat te kostbaar en niet schaalbaar.

Een volgende stap is het three-corner model waarbij één broker zorgt voor de communicatie tussen alle partijen. Het voordeel hiervan is dat je maar een keer hoeft aan te sluiten en dan met alle aangesloten partijen kunt communiceren. Dit werkt echter alleen als er maar één service provider op de markt is en iedereen daarvan afhankelijk wil zijn.

Het SCSN netwerk gaat uit van een netwerk van service providers die onderling met elkaar verbonden zijn. Hierdoor kan ieder bedrijf communiceren met ieder ander aangesloten bedrijf, ongeacht de service provider waarbij deze is aangesloten. Dit wordt mogelijk gemaakt op basis van de afspraken (commercieel en technisch) tussen de service providers, welke worden beheerd door de onafhankelijke Stichting SCSN.

International Data Spaces

De techniek onder het four-corner model binnen SCSN is International Data Spaces (IDS). Deze techniek zorgt ervoor dat de data op een veilige manier wordt gedeeld. Hiervoor heeft Stichting SCSN een eigen data space opgezet welke compatibel is met de andere op IDS-gebaseerde initiatieven.

Wat betekent dit voor u als Isah gebruiker?

Isah zorgt als service provider voor de standaard connectie met jouw ERP systeem; Isah. Door het invullen van deze rol is voor jou als Isah gebruiker geen andere partij nodig om toe te treden tot SCSN. Het implementeren van de Isah Supply Chain Integrator (SCI) legt de basis voor het aansluiten op het netwerk. Daarnaast is het uiteraard van belang dat een aantal van jouw klanten en/of leveranciers dit ook zijn. Graag brengen wij dit samen met jou in kaart. En vervolgens dat jullie data op orde is om digitaal te kunnen communiceren over orders, leveringen en facturen. Isah zorgt tenslotte voor het inschrijven in SCSN-adresboek en de aansluiting op het netwerk. Op deze manier kun je straks gebruik maken van deze nieuwe clouddienst van Isah.

Werk je al met Isah SCI en wilt u de volgende stap maken? Dus niet meer per klant of leverancier op basis van het two-corner model aan de slag, maar aansluiten op SCSN en snel uw digitale netwerk vergroten. Op deze manier groeit het gebruik, neemt het belang toe en zorgt dit weer voor de groei van het gebruik van dit netwerk.

Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met jouw Isah Business Consultant. Hij kan je meer vertellen over de mogelijkheden en de implementatie van Isah SCI in combinatie met SCSN.

Voor meer informatie over SCSN, neem ook eens een kijkje op smart-connected.nl.

Auteur
Debbie Veeke
Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag