De 3 meest voorkomende valkuilen bij ERP-implementaties in de maakindustrie
Het is geen geheim dat maakbedrijven gebaat zijn bij het gebruik van een ERP-systeem. Door alle processen binnen de organisatie in één systeem samen te brengen kun je namelijk je bedrijfsprocessen optimaliseren en automatiseren. Niet zelden leidt de implementatie van zo’n ERP-systeem tot hoofdbrekens en frustraties. Vooral omdat er niet van te voren zorgvuldig wordt afgestemd wat de doelstellingen zijn, wie de kerngebruikers worden, en of de huidige processen al dan niet direct moeten worden overgenomen. Dit blog geeft inzicht in de 3 meest voorkomende valkuilen bij ERP-implementaties, zodat je deze kunt vermijden.
1. Er is geen draagvlak en geen overeenstemming over de te realiseren doelstellingen
Het implementeren van een ERP-systeem vraagt de nodige aandacht en commitment. In de praktijk wordt dit nogal eens onderschat. Hier hebben we dan ook de grootste valkuil te pakken. Het implementatietraject slaagt niet wanneer er geen draagvlak of commitment bij alle stakeholders en afdelingen is. Iedereen moet on-board zijn met het implementatietraject en moet actief tijd vrij maken om mee te werken aan de implementatie.
Daarnaast is het een veel voorkomend probleem dat bedrijven niet duidelijk voor ogen hebben wat hun doelstellingen of ambities zijn die zij met de introductie van het ERP-systeem willen realiseren. Ofwel, waarom doen we dit project eigenlijk? Op deze manier starten bedrijven zonder enige vorm van richting het implementatietraject. De doelstellingen die een organisatie nastreeft, vormen namelijk het uitgangspunt van de ERP-implementatie.
Ook wanneer de doelstellingen wel duidelijk zijn, komt het veelal voor dat er niet scherp is gesteld bij welke doelstelling de prioriteit ligt. Indien hier geen duidelijkheid en overeenstemming over is, kan er geen optimaal actieplan worden opgezet om de ERP-implementatie in goede banen te leiden.
2. Niet iedere afdeling is betrokken bij de ERP-implementatie
Bedrijven denken vaak dat een ERP-implementatie enkel een aangelegenheid voor de IT-afdeling of het management is. Met deze insteek worden de eindgebruikers van het ERP-systeem vergeten. En dat terwijl het juist heel belangrijk is om deze mensen bij het implementatieproces te betrekken. Zij weten immers het beste hoe de bedrijfsprocessen op de werkvloer zijn vormgegeven en waar mogelijk winst te behalen is.
Het implementeren van een ERP-systeem bestaat uit verschillende kennisdomeinen. Denk daarom na over welke domeinen van toepassing zijn en zorg ervoor dat deze worden vertegenwoordigd door medewerkers met kennis van zaken. Wanneer je niet alle afdelingen en domeinen bij de implementatie van het ERP-systeem betrekt, zal dit leiden tot een onvolledige implementatie en onvoldoende draagvlak.
3. Huidige bedrijfsprocessen worden één-op-één overgenomen
Een ERP-pakket ondersteunt verschillende bedrijfsprocessen en zorgt voor meer en beter inzicht in deze processen. Voorwaarde is wel dat de processen op orde zijn vóór de implementatie. Daarom is het bij uitstek het moment om voordat je begint aan de ERP-implementatie, kritisch naar je bedrijfsprocessen te kijken en te bepalen waar een inhaalslag gemaakt kan worden.
Desondanks is het vaak zo dat bedrijven hun huidige bedrijfsprocessen één-op-één willen overnemen in de implementatie van een ERP-systeem. Dit wordt meestal gevoed door de weerstand die binnen de organisatie heerst tegen het aanpassen en veranderen van de vertrouwde werkwijze. Resultaat is vaak dat organisaties tegen dezelfde moeilijkheden aanlopen als vóór de implementatie, aangezien een ERP-systeem een bestaand proces alleen maar kan versnellen, en niet per definitie verbeteren.
Om een ERP-implementatie goed te laten verlopen, zijn er uiteraard nog meer zaken van belang, maar het implementatietraject is vanaf het begin gedoemd te mislukken wanneer er geen draagvlak en overeenstemming over de te realiseren doelstellingen is; niet iedere afdeling betrokken is bij de ERP-implementatie; en de huidige bedrijfsprocessen één-op-één worden overgenomen. Om de ERP-implementatie binnen jouw bedrijf goed te laten verlopen hebben we een checklist opgesteld met alle punten die een organisatie moet observeren voor een efficiënte implementatie van het ERP-systeem. Download hier onze checklist en maak een snelle en succesvolle start met de ERP-implementatie.
Checklist ERP implementatie
Ontvang concrete tips en handvatten om succesvol en efficiënt een ERP-systeem te implementeren in de maakindustrie.
Vond je dit artikel interessant?
Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!
Gerelateerde artikelen.
ERP software in de cloud: hoe veilig is dat?
ERP software in de cloud, wat betekent dat eigenlijk?
Hoe implementeer je een ERP systeem succesvol
Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?
Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.
Stel je vraag