Isah Finance Software releases
3 min leestijd
27 september 2021

Nieuwe uitbreidingen Isah Finance

Auteur
Debbie Veeke

In Isah versie 5.8 is er weer een aantal interessante uitbreidingen binnen Isah Finance gerealiseerd dat het leven van onze Isah Finance-gebruikers een stuk makkelijker maakt.

Module Kostenverdeling

Nieuw in Isah Finance release 5.8 is de module Kostenverdeling. Deze nieuwe functionaliteit biedt de mogelijkheid om automatisch kosten door te belasten naar andere administraties of kosten automatisch te verdelen naar andere grootboekrekeningen, kostenplaatsen of kostendragers. In beide gevallen vindt de doorbelasting plaats op basis van vooraf gedefinieerde regels.

Toepassingsvoorbeelden:

  • Het Vastgoed bedrijf huurt het bedrijfspand en ontvangt hiervoor de huurfactuur. Volgens een vaste verdeling wordt deze factuur voor 70% doorbelast naar het Productie bedrijf en voor 30% naar Service bedrijf. De boekingen hiervoor worden automatisch aangemaakt bij het boeken van de factuur in het Vastgoed bedrijf.

  • De serviceafdeling heeft de beschikking over een aantal servicebussen. Per service bus heeft de administratie een grootboekrekening, zodat de kosten per service bus inzichtelijk zijn. De brandstoffactuur van de leasemaatschappij is echter gezamenlijk voor alle servicebussen. Met behulp van een kostenverdeelregel worden de brandstofkosten alsnog geboekt per service bus. Deze doorbelastingsboeking wordt automatisch aangemaakt op het moment dat de brandstoffactuur wordt verwerkt.

  • Het personeel van een organisatie is ondergebracht in een apart bedrijf. Om de personeelskosten zo compleet mogelijk te hebben worden de personeel gerelateerde kosten die geboekt worden in de overige bedrijven doorbelast naar het personeelsbedrijf, op basis van kosenverdeelregels.

Het is mogelijk om bij een grootboekrekening, bijvoorbeeld de rekening voor de huurkosten, een standaard kostenverdeelregel vast te leggen. Tijdens het invoeren van een dagboek- of bankafschriftregel met deze grootboekrekening wordt dan automatisch de vastgelegde kostenverdeelregel voorgesteld. Uiteraard kan deze nog naar eigen inzicht gewijzigd worden.

Wanneer de inkoopfacturen worden geboekt met behulp van Easy Systems is het ook mogelijk om de kostenverdelingsfunctionaliteit te gebruiken. Via de dagboek API kan ook de kostenverdeelregel worden meegegeven.

Ondersteuning Werkkostenregeling

In Isah Finance 5.8 is ook ondersteuning voor de werkkostenregeling gerealiseerd. Per betrokken grootboekrekening kan worden vastgelegd of de rekening in aanmerking komt voor de werkkostenregeling en welk default werkkostenregelingtype gebruikt moet worden bij het invoeren van dagboek- en/of bankafschriftregels. Uiteraard kun je bij de invoer afwijken van het default type.

Op basis van het journaal kun je naar eigen inzicht werkkostenregelingoverzichten realiseren of je kunt gebruikt maken van het overzicht om de vrije ruimte te berekenen. In het overzicht leg je eenmalig het jaarlijks vrije ruimte bedrag vast en worden de ‘vrij ruimte bedragen’ getotaliseerd uit het journaal en wordt de resterende vrije ruimte berekend. Je hebt hierbij de mogelijkheid om van verschillende administraties de bedragen te totaliseren.

Budgetteren per periode

Een derde uitbreiding binnen Isah Finance maakt het mogelijk om gebudgetteerde bedragen per periode aan te passen. Budgetten kunnen hiermee heel nauwkeurig worden gespecifieerd. Voorheen werden de budgetbedragen per periode altijd berekend op basis van de budgetverdeelregel, maar naast deze methode is het nu ook mogelijk om de bedragen per periode aan te passen.

De aangepaste budgetbedragen per periode stellen je in staat het budget gedurende het lopend boekjaar fijnmazig bij te stellen. Dit kan handmatig maar ook via een ‘Budget per periode import’ vanuit Excel. De bijgestelde budgetbedragen kunnen dan in Excel per periode worden berekend.

Het is ook mogelijk om een zogenaamde mengvorm te hanteren, voor bepaalde grootboekrekeningen hanteert u de verdeling op basis van de budgetverdeelregel en voor andere grootboekrekeningen specificeert u de bedragen per periode.

Auteur
Debbie Veeke
Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag