Terug naar overzicht

Carnehl Fahrzeugbau kiest voor Isah

Carnehl Fahrzeugbau GmbH & Co. KG heeft gekozen voor Isah ERP als basis voor de bedrijfsprocessen en de digitalisering van het bedrijf. We gingen met mede-eigenaar Monika Carnehl-Blumenhagen in gesprek over de keuze voor Isah.

isah-referentie-carnehl-vrachtwagen
Locatie
Pattensen (DE)
Wittstock/Dosse (DE)
Omvang
250+ medewerkers
Branche
Carrosseriebouw
Opgericht
1957
Isah klant sinds
2023
Publicatiedatum
20 april 2023

Carnehl Fahrzeugbau is gespecialiseerd in de productie van kiepwagens en vervaardigt carrosserieën, aanhangers, kranen, containervoertuigen en speciale voertuigen op maat van de klant. Het door de eigenaarsfamilie geleide bedrijf werd in 1957 opgericht in Pattensen bij Hannover en heeft inmiddels meer dan 250 mensen in dienst op twee locaties in Pattensen en Wittstock/Dosse.

Industriespecifieke ERP-oplossing voldoet niet meer aan de eisen

Carnehl is voortdurend sterk gegroeid en is met een productie van 1.500 voertuigen per jaar een van de toonaangevende fabrikanten in Europa. Voor verdere groei en om het bedrijf toekomstbestendig te maken, had Carnehl een nieuwe softwareoplossing nodig. De gebruikte software, een branchespecifieke oplossing voor voertuigbouw, voldeed niet langer aan de eisen. "Sommige bedrijfsprocessen die belangrijk voor ons waren, konden niet door het systeem in kaart worden gebracht. Het was niet zo eenvoudig om bedrijfsoverschrijdend werken op twee locaties te realiseren met één systeem en één gegevensbeheersysteem," legt mede-eigenaar Monika Carnehl-Blumenhagen uit. "Het ERP-systeem was niet geschikt voor complexe logistieke eisen. We wilden alle processen van beide locaties, van orderacceptatie tot engineering, inkoop, productie en service, in één oplossing hebben."

Voor Carnehl zijn zowel de toekomstbestendigheid van de ERP-oplossing als de softwareleverancier belangrijke criteria. Het systeem moet immers de basis vormen voor de digitale transformatie van het bedrijf en de verdere ontwikkeling nog jarenlang ondersteunen. Na een grondig selectieproces heeft Carnehl voor Isah gekozen. "We waren overtuigd van de hoge functionaliteit en het feit dat de ERP-oplossing technologisch het meest geavanceerd is. Isah begreep ook ons bedrijf en onze processen. Bovendien werden we vooraf al goed geadviseerd met oplossingsvoorstellen voor belangrijke onderwerpen. Voor de eindpresentatie was Isah in staat om onze gegevens zonder problemen over te zetten in het ERP-systeem en zagen we de stroom van onze processen in het ERP-systeem met echte gegevens," zegt Monika Carnehl-Blumenhagen.

Basis voor digitalisering en verdere groei

Carnehl zal Isah ERP gebruiken op alle gebieden en op alle locaties. Inkomende goederen en het magazijn worden gedigitaliseerd met Isah Mobile Logistics. In engineering zal de naadloze integratie van CAD/PDM in het ERP naar verwachting leiden tot efficiënter werken en altijd actuele stuklijsten, die kunnen worden doorgestuurd naar Isah Shop Floor Control voor digitale, papierloze productiebesturing. De inkoopafdeling weet in een vroeg stadium welke onderdelen moeten worden ingekocht en kan op basis van de verwachte orders in de pipeline al onderdelen met een langere levertijd bestellen.

Carnehl verwacht ook een aanzienlijke efficiëntiewinst door het gebruik van de online productconfigurator. Voertuigen die gebaseerd zijn op gestandaardiseerde componenten kunnen hiermee individueel geconfigureerd worden op basis van toegestane combinaties. Verkoopmedewerkers, partners of klanten kunnen dus individuele voertuigen configureren, waarbij direct een productie-stuklijst wordt gegenereerd, wat leidt tot aanzienlijke vermindering van verkoop- en administratieve inspanningen. 
Voor Carnehl is de Supply Chain Integrator van Isah ook van groot belang, zowel voor de processen tussen de eigen locaties als voor geautomatiseerde samenwerking met leveranciers en klanten in een toeleveringsketen. "We zijn ervan overtuigd dat we met de keuze voor Isah de basis hebben gelegd voor onze verdere groei en dat we goed zijn voorbereid op de toekomst," zegt Monika Carnehl-Blumenhagen. "We willen de processen zoveel mogelijk digitaliseren en profiteren van de mogelijkheden die technologie ons biedt."

Leaflet Shop Floor Control

Lees alles over het digitaliseren en slim aansturen van je productieproces.

Auteur
Lieke van Laarhoven
Klanten inspireren, enthousiasmeren en overtuigen, dat is waar Lieke haar marketinghart sneller van gaat kloppen. Van november 2021 tot en met april 2023 werkte zij als Marketeer bij Isah.

Ook interessant.

Klaar om jouw logistieke processen efficiënter aan te pakken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.