Terug naar overzicht

Isah Guru Bastian Rockx van De Jong beton aan het woord

In de zomer van 2020 hebben we de rubriek ‘Isah Guru’ in het leven geroepen met als doel om Isah-experts die werkzaam zijn bij onze klanten een podium te geven. Veelal worden deze Isah Guru’s aangedragen door hun collega’s; zo ook deze keer. Directeur / Eigenaar Jan de Koning van De Jong Beton uit Alphen wilde graag zijn collega Bastian Rockx in het zonnetje zetten. En niet zomaar op een willekeurige dag, maar bij voorkeur op zijn 42ste verjaardag. Daar werken wij natuurlijk graag aan mee!

isah-guru-header-de-jong-beton
Locatie
Alphen
Branche
Betonindustrie
Isah Guru sinds
2016
Favo Isah feature
Stuklijsten vullen
Alles in één database
Draaitabellen
Publicatiedatum
16 september 2021

Op zijn verjaardag werd Bastian verrast met een complete Isah ‘goodiebag’ inclusief de felbegeerde Isah Guru-pet. Enkele dagen later werd hij met een smoes in een Teams-call uitgenodigd, zodat we hem konden interviewen en nog eens extra in de schijnwerpers konden zetten. Verrast maar vooral vereerd deed Bastian samen met Jan zijn verhaal.

Over het bedrijf

Directeur Jan de Koning trapt het gesprek af door iets te vertellen over De Jong Beton en over waarom Bastian in zijn ogen een echte Isah Guru is. Jan: “De Jong Beton maakt al ruim 30 jaar prefab betonelementen voor bijvoorbeeld balkons, galerijen, trappenhuizen etc. We zijn een echt engineer-to-order bedrijf en maken alle onderdelen op basis van de tekeningen die architecten bij ons aanleveren. Vanuit een BIM-model laden we vervolgens de stuklijsten in Isah, waarna we toewerken naar productiedossiers. We zijn met 30 medewerkers een relatief klein bedrijf en werken ook maar met 6 mensen in Isah. Bastian werkt als Projectleider het meeste met Isah en heeft in de 4 jaar dat we het ERP-systeem gebruiken ongelooflijk veel kennis opgedaan. Hij is onze supergebruiker en kan andere collega’s altijd erg goed helpen! Daarom wilde ik hem graag verrassen met de benoeming van Isah Guru!”

Hoe lang werk je al met Isah?

Bastian: “Ik werk nu 15 jaar bij De Jong Beton en heb naast de functie van Projectleider de verantwoordelijkheid voor de planning van de fabriek. De hele goederenstroom, van het maken van offertes tot en met de inkoop en nacalculatie van projecten doen we in Isah. Collega’s werken aan die goederenstroom. Ik heb het overzicht omdat vragen vaak terug gaan naar de productiedossiers en de database waar hij het meeste vanaf weet. Vroeger deden we dat allemaal vanuit losse Excel sheets, maar dat was op een gegeven moment niet meer houdbaar. Sinds vier jaar werken we daarom met Isah en vanaf de implementatie ben ik daarbij betrokken. Ik heb niet zozeer een achtergrond in automatisering, maar ben er als kerngebruiker ingerold. Stapje voor stapje zijn er meer zaken ten aanzien van Isah op mijn bordje gekomen.”

Hoe is het gekomen dat je Isah Guru werd?

Bastian is zelf zo bescheiden dat hij niet direct het woord neemt, maar Jan wil hier wel wat over zeggen. “Planning is bij ons heel belangrijk,” begint hij. “Alle elementen die wij maken, maken we in mallen / bekisting. Het liefst storten wij die in onze eigen planning van groot naar klein. Aannemers werken echter per etage. De planning van de aannemer is dus anders dan onze planning qua productie. De grote verdienste van Bastian is geweest om die planning langs beide dimensies te bekijken en in de software inzichtelijk te maken waar onze prioriteiten liggen qua productie en wat we wanneer moeten uitleveren. De verschillen tussen beide planningen kunnen we met Isah perfect inzien met behulp van dagelijkse lijsten. Dat geeft ons veel waardevolle informatie en flexibiliteit op de productievloer! Verder heeft Bastian er mede voor gezorgd dat de gehele goederenstroom in Isah is opgezet. Alle CRM-gegevens van klanten en alle artikelen staan er in en we maken nu offertes en orders met Isah plus we verzorgen vanuit Isah de facturatie. De volgende stap is om ook de urenregistratie en de nacalculatie volledig in Isah te krijgen."

Bastian: “Omdat we een klein bedrijf zijn, hebben sommige stappen best even op zich laten wachten. De business ging immers tijdens de implementatie van Isah ook door en daar hebben wij best even mee geworsteld. Achteraf bezien hadden we sneller door moeten pakken, want we hebben nu ontzettend veel profijt van het werken met een systeem waarbij alles in één database zit.

Omdat ik me bij De Jong Beton het meest van alle collega’s heb bezig gehouden met de automatisering van onze processen, krijg ik dagelijks twee of drie mensen aan mijn bureau die Isah-gerelateerde vragen stellen.”

isah-guru-de-jong-beton-bastian-rockx

"We kunnen met behulp van Isah heel makkelijk allerlei analyses doen. Hoe meer data je in het systeem stopt, hoe meer informatie je er uit kunt halen!"

Bastian Rockx
Projectleider, De Jong Beton

Kun je voorbeelden noemen van de vragen die je zoal krijgt?

Bastian: “Veel vragen zijn praktisch van aard. De tijd tussen de datum waarop wij iets gepland hebben te produceren en de tijd waarop de klant het nodig heeft, noemen wij de ‘Marge PL’ (marge planning). Veel vragen die ik krijg gaan over hoe men die marge planning het beste kan beheren. En wanneer die marge in de min komt, moeten we aanpassingen doen in onze planning & prioritering. Daar wordt ik dan bij betrokken. Maar ik krijg ook inkoop-gerelateerde vragen of vragen over calculaties."

Hoe houdt je zelf je Isah-kennis op peil?

Bastian: “Ik breng denk ik een kwart van mijn tijd in Isah door, dus door er veel mee bezig te zijn leer en ontdek je in feite het meeste. Als er complexere vragen komen, dan ga ik zelf e.e.a. uitzoeken en in de loop der jaren heb ik mijn weg in het systeem aardig gevonden, dus kom ik daar meestal wel uit. Mocht ik meer hulp nodig hebben, dan spar ik met onze Accountmanager van Komexo.”

Van welke Isah-feature ben je fan?

Bastian: “Onze Isah-partner Komexo heeft natuurlijk veel Isah-tools speciaal voor de betonbranche ontwikkeld; denk aan een eenvoudige tool om stuklijsten te vullen. Daar zijn wij erg mee geholpen! Daarnaast ben ik erg fan van de verschillende presets in Isah. Het is echt ideaal dat je zelf een preset kunt samenstellen met de informatie en dwarsdoorsnede die voor een bepaalde afdeling belangrijk is.”

Jan vult aan: “Wij zijn überhaupt heel blij met het feit dat we Isah als ERP oplossing hebben. Elk jaar maken wij zo’n 5000 losse elementen en de informatie daarover zit allemaal in één database. Of je nu een factuur, een pakbon of een projectplanning zoekt, het gaat telkens over dezelfde data en die kun je er in Isah super snel en eenvoudig uithalen."

Bastian: “Daarnaast zou ik ook de draaitabellen nog willen noemen. We kunnen met behulp van Isah heel makkelijk allerlei analyses doen. Of het nu gaat om de kosten van een bepaalde artikelgroep of een uitdraai van alle elementen die we in een bepaalde periode gemaakt hebben die minder dan 100 kilo wegen. Doordat we met draaitabellen alle gewenste informatie uit het systeem kunnen halen, kunnen we handig analyses doen en beslissingen nemen. Hoe meer data je in het systeem stopt, hoe meer informatie je er uit kunt halen!”

Tot slot, wat is jullie tip voor andere Isah-gebruikers?

Jan: “Als je van het werken met Isah een succes wilt maken, dan moet je elkaar als gebruikers goed helpen en zaken afstemmen. Een goede samenwerking is echt de basis voor een goede Isah-implementatie. Wij hebben zelf tijdens deze fase wat tijd verloren omdat we niet de focus hadden op de implementatie, de interne afstemming van processen en de beslissingen over wat we precies wilden automatiseren. Mijn tip zou dan ook zijn om er 100% voor te gaan en een duidelijke stip op de horizon te hebben van waar je naartoe wilt. Samen met Isah of met een Isah-partner kun je daarna de stappen daar naartoe definiëren.

Graag wil ik tot slot namens De Jong Beton aangeven dat we super enthousiast zijn over Isah en over onze partner Komexo. Zonder de ERP-oplossing van Isah hadden wij als bedrijf niet de groei kunnen doormaken die we de afgelopen jaren hebben gerealiseerd. Ik ben trots op onze mensen en trots op het feit dat wij ondanks onze geringe omvang toch in een behoorlijk tempo blijven ontwikkelen en mede dankzij het werken met de Isah software kunnen profiteren van deze goede tijd in de bouwwereld!”

Ben jij of ken jij ook een Isah Guru?

Laat het ons weten en wie weet verschijnt jouw verhaal ook op onze website!

Auteur
Debbie Veeke
Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.

Ook interessant.

Klaar om jouw logistieke processen efficiënter aan te pakken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.