Is een digitale fabriek een hype of onvermijdelijk?
De integratie en invoering van digitale technologieën en innovaties is in de maakindustrie — onder de noemer Smart Industry — al in volle gang en zal alleen maar een grotere vlucht nemen. Daarmee is de ‘digitale fabriek’ aan het ontstaan. Wat zijn de voordelen van een digitale fabriek? Is het een hype of is de transformatie uiteindelijk noodzaak om jouw positie in de markt te behouden? En hoe realistisch is het? Op deze vragen geven we in dit blog antwoord.
Wat is een digitale fabriek?
In het kort is de digitale fabriek een papierloze fabriek waar alle processen geautomatiseerd zijn. De stip aan de horizon is een fabriek die volledig geautomatiseerd wordt aangestuurd zonder dat er iemand op de werkvloer rondloopt. Voorlopig is dit nog toekomstmuziek, maar we zien het wel op onderdelen ontstaan, zoals:
- Magazijnen waar robots al het werk doen
- Machines die door ERP worden gevoed met data en software om processen op de juiste manier en op het juiste moment af te handelen
De voordelen van een digitale fabriek: is het voor uw bedrijf noodzakelijk?
De maakindustrie kent een drietal kernuitdagingen: het tijdig inspelen op de veranderende markt, het drastisch reduceren van de time-to-market en het verhogen van flexibiliteit om aan de toenemende vraag naar maatwerk te kunnen voldoen en dergelijke geïndividualiseerde massaproductie aan te kunnen. Is de transformatie naar een digitale fabriek noodzakelijk om deze uitdagingen een antwoord te bieden? Dat is sterk afhankelijk van de branche waarin je actief bent en je huidige concurrentiepositie. Echter neemt de concurrentie door globalisering toe en zul je als organisatie moeten inspelen op de wensen en behoeften van jouw klanten. Het toepassen van nieuwe technologieën is daarin cruciaal en digitalisering biedt veel voordelen:
Kortere time-to-market
Omdat er in een digitale fabriek meer data op een eenvoudige manier beschikbaar is voor zowel medewerkers als machines, is het gemakkelijker om in te spelen op hele specifieke klantvragen en kleinere series te draaien, met en significante doorlooptijd vermindering als gevolg.
Hogere efficiency
Omdat alle informatie direct digitaal centraal beschikbaar is zijn veel handelingen, zoals overdrachten, te automatiseren. Bovendien hebben medewerkers de informatie die ze nodig hebben beschikbaar op hun werkplek, waardoor ze niet onnodig op zoek moeten naar informatie die zich versnipperd op de werkvloer bevindt — hetzelfde werk kan sneller worden gerealiseerd.
Hogere leverbetrouwbaarheid
In een digitale fabriek bestaat er een koppeling van voorraadgegevens en planningen aan de systemen van uw leveranciers en afnemers, waardoor er minder problemen ontstaan en alles goed op elkaar is afgestemd. Bovendien zorgen kortere doorlooptijden ook voor een hogere leverbetrouwbaarheid.
Hogere kwaliteit
Omdat je in een digitale en geautomatiseerde omgeving minder afhankelijk bent van de menselijke factor, resulteert dit ook in een sterke vermindering van het aantal fouten. Bovendien wordt, door de centrale beschikbaarheid van gegevens, het meten van kwaliteit ook steeds eenvoudiger waardoor het doorvoeren van de juiste optimalisaties makkelijker is.
Alle hierboven genoemde punten hebben ook een hogere klanttevredenheid tot gevolg omdat de digitale fabriek je helpt om steeds meer te voldoen aan de wensen van klanten. Zij vragen om korte doorlooptijden, maatwerk en hoge kwaliteit en je kunt dat leveren.
Hoe realistisch is een digitale fabriek?
Ondanks het feit dat er nog veel stappen gezet moeten worden om écht in een wereld te leven met veel digitale fabrieken en de digitalisering zich nu vooral nog richt op losse onderdelen, is een digitale fabriek wel degelijk realistisch. Hoewel de ‘vorm’ van een digitale fabriek sterk afhankelijk is van de branche waarin je actief bent en iedere branche zijn specifieke eisen kent, gaan ontwikkelingen zo razendsnel dat het automatiseren van productie steeds goedkoper en verregaander wordt — en daarmee ook voor iedereen toegankelijk is.
Om jouw concurrentiepositie te behouden is het noodzakelijk om nu te starten met het zetten van de eerste stappen richting een digitale fabriek. Een goede Smart Industry strategie vormt hier het fundament voor. Om je te helpen een goede strategie op te stellen en dit te vertalen naar concrete doelstellingen en inbedding in de organisatie hebben we een e-book ontwikkelt met daarin concrete handvatten. Je kunt jouw exemplaar hier downloaden.
Aan de slag met Smart Industry
Leer met behulp van ons gratis e-book hoe je een succesvolle smart industry opzet.
Vond je dit artikel interessant?
Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!
Gerelateerde artikelen.
Digitalisering in de maakindustrie stopt niet bij een digitale fabriek
Hoe digitaal koppelbaar is jouw bedrijf?
De productieomgeving eerst organiseren of eerst digitaliseren, wat is wijsheid?
Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?
Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.
Stel je vraag