Digitalisering E-commerce
2 min leestijd
19 augustus 2020

Digitalisering in de maakindustrie stopt niet bij een digitale fabriek

Auteur
Laurens Kuipers

Digitalisering is overal merkbaar, ook in de maakindustrie. Binnen maakbedrijven heeft digitalisering vooral betrekking op het productieproces en de overgang van een ‘papieren fabriek’ naar een ‘digitale fabriek’. Door nieuwe technologieën gaan processen van ontwerpen en produceren steeds slimmer en sneller. Alle afdelingen zijn volledig digitaal en veilig verbonden: van verkoop, engineering, inkoop, productie en logistiek tot het onderhoud en beheer. Maar digitalisering stopt niet wanneer een digitale fabriek is gerealiseerd.

"Digitalisering gaat veel verder dan een digitale fabriek. Hoewel een essentiële is het slechts één van de pijlers binnen Smart Industry."
Laurens Kuipers

Van een duurzame fabriek tot digitale ketens

Digitalisering gaat veel verder dan een digitale fabriek. Hoewel een essentiële is het slechts één van de pijlers binnen Smart Industry. Andere aspecten zijn bijvoorbeeld:

 • Een duurzame fabriek

  Bij een duurzame fabriek gaat het om zo zuinig mogelijk werken met het oog op energie- en materiaalverbruik. Bedrijven gebruiken duurzame energie en materialen in hun productieproces en ook de geproduceerde producten zijn zoveel mogelijk geschikt voor hergebruik of recycling.

 • Slimme diensten

  Slimme diensten heeft betrekking op productleveranciers die zowel producten als diensten leveren of op organisaties die de verdienmodellen van hun serviceorganisatie hebben uitgebreid, zoals bijvoorbeeld onderhoud op afstand.

 • Slimme producten

  Onder slimme producten verstaan we producten die gebruiksvriendelijk en digitaal met elkaar verbonden zijn. Ze hebben ingebouwde intelligentie om met hun omgeving te kunnen communiceren.

 • Digitale ketens

  Bedrijven die digitaal verbonden zijn en informatie, zoals offertes, tekeningen, orders en productgegevens, met elkaar uitwisselen vormen een digitale keten.

We zien dat steeds meer bedrijven op het laatst genoemde punt stappen willen nemen. Ze willen de connectiviteiten tussen verschillende spelers in de keten vergroten. Waarom? Het zorgt voor een betere samenwerking binnen de keten. In een digitale fabriek moet de data ook naar buiten voor uitwisseling met andere partijen.

Een portaal voor klanten, dealers en leveranciers: een slimme (volgende) digitaliseringsstap

Eén van de manieren om de connectiviteit in de keten te vergroten is via een klantenportaal. Dit is een beveiligde webomgeving waar klanten, dealers en/of leveranciers in een persoonlijke omgeving eenvoudig en snel toegang hebben tot belangrijke informatie en allerlei zaken zelfstandig kunnen regelen. Denk hierbij aan het plaatsen, inzien en aanpassen van offerte- en orderaanvragen, het opvragen van facturen en serviceverlenging.

Recent hebben wij een whitepaper ontwikkeld, waarin we dieper ingaan op waarom een portaal een slimme oplossing is om de volgende stap in digitalisering te zetten. We beschrijven voor welk type maakbedrijven en in welke situaties een portal een interessante optie is, welke processen het kan ondersteunen, wat de voordelen zijn en wat de voorwaarde voor succes is.

Whitepaper klantenportaal

Ontdek of een geïntegreerd klantenportaal voor jouw maakbedrijf een slimme oplossing kan zijn.

Auteur
Laurens Kuipers
Met zijn jarenlange ervaring in de maakindustrie is Laurens een bewezen partner die zijn rol als Business Consultant zowel vanuit een theoretische als praktische invalshoek benadert. Met zijn kennis ondersteunt hij bedrijven om zowel de operationele als strategische doelstellingen met behulp van Isah oplossingen te realiseren. De gezamenlijke tevredenheid staat daarbij hoog in het vaandel!
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag