ERP
3 min leestijd
8 december 2022

Duurzamer produceren: ERP-software maakt het mogelijk

Auteur
Jan-Pieter Vos

Duurzaamheid is een breed begrip. Duurzaamheid binnen een bedrijf  kan terugkomen in minder energiegebruik, materiaalbesparing, slimme logistiek en doordacht produceren. Omdat het in alle geledingen van het bedrijf terugkomt, van engineering tot de productievloer, begint het met inzicht in het totale bedrijf. In dit artikel geef ik aan de hand van een aantal voorbeelden aan hoe ERP-software kan helpen om efficiënte en duurzame beslissingen te maken.

Slimme inzet van machines

Het machinepark wordt bestuurd door mensen die veel weten  van die machines. Mogelijk zijn deze mensen echter minder goed op de hoogte van informatie uit de rest van de organisatie. Met als gevolg dat machines worden opgestart terwijl het benodigde materiaal niet beschikbaar is. Of er worden verschillende machines ingezet voor orders, terwijl als het overzicht er was geweest, die orders precies mooi achter elkaar op dezelfde machine uitgevoerd hadden kunnen worden. Met het inzicht en overzicht dat ERP-software geeft, zijn aanzienlijke besparingen in tijd, energie en kosten te realiseren.

"Met het inzicht en overzicht dat ERP-software geeft, zijn aanzienlijke besparingen in tijd, energie en kosten te realiseren."
Jan-Pieter Vos

Duurzaam in servicekilometers

Door met inzicht en overzicht service te plannen zijn ook besparingen te halen. Stel dat er in het noorden van het land een storing is aan een geleverde machine. Je stuurt daar een monteur op af voor correctief onderhoud. Dan is het natuurlijk efficiënt om te kijken welke andere machines je in die regio heeft geleverd, waar je  preventief onderhoud aan kunt doen. Op deze wijze vermindert het aantal autokilometers voor service aanzienlijk.

Minder vrachtwagenbewegingen door inzicht in planning

Maakbedrijven in de grensregio’s hebben vaak ook net over de grens een productielocatie. De werkwijze van de productieplanner is dan gebaseerd op volledige benutting van productiecapaciteit en produceren waar dit het voordeligst is. Op voorhand lijkt dit een logische gedachte. Maar vaak is het gevolg hiervan dat vrachtwagens veel op en neer rijden tussen de locaties. Op het moment dat het met ERP-software mogelijk is de planning centraal in te zien, kan er naartoe gewerkt worden om zo min mogelijk op en neer te rijden.

Onnodige materialeninkoop voorkomen

Gebrek aan inzicht in de aanwezige voorraad is een manco dat bij meerdere maakbedrijven voorkomt. Als er voor een order een bepaald materiaal nodig is, gaat inkoop vaak automatisch over tot aanschaf. Maar in de praktijk blijkt dat dit niet altijd nodig is. Simpelweg omdat het materiaal op voorraad ligt in het magazijn. Wanneer er in het gehele bedrijf op dezelfde wijze en met uniforme data gewerkt wordt, is er inzicht in de voorraadpositie en voorkom je onnodige materialeninkoop.

ERP software geeft een frisse blik op het proces

Zo kan ik meerdere voorbeelden noemen. Wat we vaak zien is dat er bij bedrijven een bepaald proces ingeslepen is. Dat proces is meestal het gevolg van het ERP-systeem waarmee gewerkt wordt en de door de software geboden mogelijkheden en onmogelijkheden. Dat alles maakt dat er een werkwijze ontstaat, die de cultuur wordt van dat bedrijf: “zo werken we hier nu eenmaal altijd”. Dat wil echter niet zeggen dat dit de meest efficiënte werkwijze is. Een buitenstaander met kennis en ervaring kan je een frisse blik geven op de huidige manier van werken.

Wil je geheel vrijblijvend jullie uitdagingen eens met een specialist bespreken? Neem dan gerust contact met ons op.  

Isah ERP Brochure

Dankzij Isah ERP software ervaren maakbedrijven meer efficiency.

Auteur
Jan-Pieter Vos
Jan-Pieter Vos is bij Isah actief als Pre-sales consultant. Al van jongs af aan heeft hij zijn handen ‘vuil’ gemaakt aan mechanische techniek. Zodra iets een stekker of een brandstoftank heeft is Jan-Pieter geïnteresseerd in de ‘inner workings’. Een fabriek is voor Jan-Pieter de ultieme machine. Het imposante samenspel van werktuigen en inventiviteit blijft hem boeien. Hij bezoekt dagelijk de meest uiteenlopende maakbedrijven om hen te helpen hun praktische werkelijkheid te herkennen in de oplossingen van Isah. Het liefst op een manier die ook nog eens een glimlach produceert!
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag