Digitalisering
4 min leestijd
19 juni 2018

4 richtingen om je kansen met Smart Industry te verkennen

Auteur
Peter van Harten

Smart Industry is een breed begrip en er zijn oneindig veel mogelijkheden en ontwikkelingen om hier een eerste stap in te zetten. Maar wat is voor jouw organisatie de slimste keuze? Welke ontwikkelingen voor jouw organisatie het meest interessant zijn, hangt af van veel factoren, zoals wat voor bedrijf je bent, de ontwikkelingen in de markt en specifieke behoeften van jouw klanten. Het Go Smart Kansenkompas van de Kamer van Koophandel helpt je om quick wins te identificeren. Waar kun je snel resultaat behalen met minimale inspanning?

Het Go Smart Kansenkompas deelt Smart Industry op in vier verschillende richtingen: slimme producten en diensten, slimme processen, nieuwe businessmodellen en game changers. Hieronder licht ik deze richtingen verder toe, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

1. Slimme producten en diensten

Bedenkt jouw bedrijf producten of diensten? Dan is het slimmer maken van producten of diensten een logische eerste stap. Er zijn vier manieren om je producten slimmer te maken, waarbij we elke mogelijkheid toelichten met een voorbeeld.

  • Op afstand: Met een slimme betonsterktesensor is precies vast te stellen wanneer het beton sterk genoeg is om verder te gaan met de bouw. De risico’s van te snel hervatten en de kostenopdrijvende situatie van te laat hervatten, worden hiermee vermeden.

  • Integreren van functie: Integreer het wegen en tellen van producten in vorkheftrucklepels en zorg voor een directe terugkoppeling aan het bedrijfsinformatiesysteem om de efficiency te verhogen.

  • Data verzamelen: Met slimme tools kun je de temperatuur in een koelcel loggen en real-time monitoren om direct te anticiperen bij afwijkingen.

  • Trainbaar of zelflerend: Maak software zelflerend door een combinatie van sensor input en menselijke input om afwijkingen snel te detecteren.

"Er zijn legio mogelijkheden om een eerste stap richting Smart Industry te zetten. Belangrijk daarbij is om de koers te kiezen die het best bij het DNA van jouw organisatie past."
Peter van Harten

2. Slimme processen

Ben je een fabrikant? Dan is met slimme processen veel te winnen. Er zijn vier manieren om slimmer te produceren:

  • Maatwerk: Met digitaal printen in plaats van drukken kun je bijvoorbeeld klantspecifiek tentzeil leveren en goedkoper kleine series produceren.

  • Efficiënter: Het printen van bijvoorbeeld beton met een 3D printer zorgt voor een korter en goedkoper ontwikkel- en bouwproces

  • Flexibeler: Met een digitale code, bijvoorbeeld een QR-code, op een apparaat, een machine of een onderdeel, kan een storing snel en efficiënt worden doorgegeven of kan een reserveonderdeel worden besteld.

  • Kwalitatief beter: Het terughalen van productie uit lagelonenlanden, omdat een geautomatiseerd proces in Nederland niet duurder is, maar wel kwalitatief beter, makkelijker te besturen en flexibeler is.

3. Slimme businessmodellen

Met nieuwe verdienmodellen kan vrijwel ieder bedrijf op een andere manier geld verdienen.

  • Kennis: Het wordt steeds makkelijker om eigen kennis te verkopen. Via blurb.com kun je bijvoorbeeld een boek schrijven zonder tussenkomst van een uitgever.

  • Advies: Via datamining informatie verzamelen om producten te adviseren bij klanten

  • Producten: Ook met ‘gewone’ verkoop van producten is waarde toe te voegen met Smart Industry. Bijvoorbeeld door een bewust beleid om producten uitsluitend in Nederland te produceren en het stempel ‘Product from Holland’ te voeren.

  • Gebruik: Smart grids om vraag en aanbod van duurzame energie te regelen

  • Dienst: Het optimaliseren van orderadministratie en het verkorten van time-to-market door online platforms

  • Data: Het combineren van data om nieuwe analyses te maken

4. Game changers

Wil je echt de gevestigde orde opschudden? Dan is deze laatste categorie iets voor jou. Dit zijn vijf manieren om een sector te veranderen:

  • Intercommunicatie: Via een smartphone een hek, deur of slagboom openen met garantie op veiligheid.

  • De ‘crowd’ als bron: Internetgebruikers om hun mening vragen om adviezen van consultants te staven

  • Verklein de mensfactor: Het mens-onafhankelijk maken van processen is een gamechanger. Het maakt het mogelijk om hoogwaardige productie hier te houden en flexibel en concurrerend te produceren.

  • Behoud aandacht: Het toepassen van zorgrobots is hier een mooi voorbeeld van.

  • Breakthrough technologie: Door digitale meettechnieken kunnen complexe ruimtes (bijvoorbeeld trapgaten) of vormen (bootje waar een huif op moet) in één keer worden vertaald naar digitale files en naar producten (trap, traplift, huifje). Deze producten worden precies op maat gemaakt en aangeleverd.

Kortom, er zijn legio mogelijkheden om een eerste stap richting Smart Industry te zetten. Belangrijk daarbij is om de koers te kiezen die het best bij het DNA van jouw organisatie past.

Het kiezen van een koers is één, maar het vormgeven van een goede Smart Industry strategie blijkt voor veel organisaties lastig. Hoe vertaal je dit naar concrete doelstellingen en inbedding in de organisatie? Om je daarbij te helpen schreven we een e-book ‘Aan de slag met Smart Industry’. In dit -book ontvang je concrete handvatten om Smart Industry te implementeren in uw organisatie. Download jouw exemplaar hier.

Aan de slag met Smart Industry

Leer met behulp van ons gratis e-book hoe je een succesvolle smart industry opzet.

 

Auteur
Peter van Harten
Peter is bij Isah verantwoordelijk voor de Duitse Markt. Daarnaast is hij Smart Industry Ambassadeur en lid van het Programmabureau waar hij de buitenlandrelaties (focus België en Duitsland) behartigt. Vanuit die rol is hij continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de hightech industrie in Nederland te versterken, maar vooral onze klanten te helpen bij de digitale transitie van hun bedrijf.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag