Digitalisering
3 min leestijd
16 mei 2018

Wat is Smart Industry? De voordelen voor de maakindustrie uitgelegd

Auteur
Peter van Harten

Door digitalisering, nieuwe ontwikkelingen en technologieën — gebundeld onder de noemer Smart Industry — verandert de maakindustrie en de manier waarop we dingen maken radicaal. Deze ontwikkeling roept direct de vraag op wat dit betekent voor uw bedrijf. Moet u nu keuzes maken om ook in de toekomst voorop te blijven lopen in uw markt en zo ja, welke? Een complexe vraag met een ander antwoord voor iedere organisatie. In dit blog gaan we dieper in op de vraag ‘Wat is Smart Industry?’ en de voordelen hiervan voor de maakindustrie, omdat we merken dat dit niet voor iedereen even duidelijk is.

Wat is Smart Industry?

Smart Industry is een zeer breed begrip dat in de kern uit een drietal deelgebieden bestaat:

 • Slim werken op de eigen productievloer: Door koppeling van machines en systemen die ook onderling informatie uitwisselen, verkrijg je een goed inzicht in wat er daadwerkelijk in de fabriek gebeurt zodat je processen kunt optimaliseren. Dit wordt ook wel omschreven als de ‘digitale fabriek’.

 • Slim werken in de keten: Smart Industry betreft niet alleen de eigen organisatie, maar ook ketenintegratie. Door slimme communicatie en het delen van data met klanten en leveranciers kan de volledige supply chain geoptimaliseerd worden. Dit vergroot de innovatiesnelheid. Wanneer je bijvoorbeeld realtime op de hoogte bent wanneer onderdelen geleverd worden, kun je hier in je eigen proces op inspelen.

 • Slimme apparaten door het Internet of Things: Met behulp van het Internet of Things kunnen apparaten onderling communiceren en data uitwisselen, waardoor je processen kunt monitoren en apparaten zelfstandig kunnen anticiperen op bijvoorbeeld eventuele haperingen in het proces.

Smart Industry is een verregaande digitalisering, automatisering en combineert productieprocessen met het Internet of Things om apparaten, machines, grondstoffen, overige productiemiddelen, de supply chain en werknemers met elkaar te verbinden. Hierdoor ontstaan nieuwe manieren van produceren, nieuwe business modellen en nieuwe sectoren. Het is een verzameling van slimme innovaties op alle elementen van de bedrijfsvoering, zoals slimme procesinrichting, slim produceren, slimme informatiesystemen etc.

Kortom, met Smart Industry:

 • Worden fabrieken een stuk autonomer en communiceren slimme machines en robots onderling met elkaar, sporen zelf fouten en storingen op in het proces en herstellen die. Foutpercentages dalen en verspilling is minimaal.
 • Krijgt software een prominentere rol; programma’s zitten niet meer in apparaten of machines, maar draaien op een centrale server.
 • Wordt de totale bedrijfsvoering een stuk efficiënter, duurzamer en goedkoper
"Met Smart Industry worden fabrieken autonomer, communiceren slimme machines onderling, en wordt de totale bedrijfsvoering efficiënter, duurzamer en goedkoper."
Peter van Harten

Wat zijn de voordelen van Smart Industry voor de maakindustrie?

Veel maakbedrijven ervaren de continue druk tussen een korte time-to-market, lagere kosten en individuele wensen enerzijds en hogere kwaliteitseisen anderzijds. De transformatie naar een digitale fabriek is een slimme oplossing om hier op in te spelen en te anticiperen op klantwensen — niet het product, maar de klant komt centraal te staan.

Smart Industry helpt je om:

 • De productie te optimaliseren met behulp van ICT; sneller, efficiënter, duurzamer en goedkoper werken en produceren
 • Doorlooptijden te verkorten en de leverbetrouwbaarheid vergroten
 • Maatwerk te leveren aan je klanten van hoogwaardige kwaliteit
 • Realtime inzicht te krijgen door actuele dataverzameling en analyse en hier direct op in te spelen
 • Flexibiliteit te vergroten door kortere omsteltijden en snel en eenvoudig programmeren waardoor je flexibel kunt reageren op orders.
 • De kwaliteit van producten te verhogen tegen lagere kosten en/of minder tijd

Kortom, om je concurrentiepositie te behouden en voorop te blijven lopen, loont het investeren in digitale technologieën en het transformeren naar een digitale fabriek. Echter zien we dat veel maakbedrijven worstelen met de vertaling van de huidige strategie naar een Smart Industry strategie. Hoe vertaal je dit naar concrete doelstellingen en inbedding in de organisatie? Om je daarbij te helpen hebben we een e-book geschreven waarin we onder andere de basis van een Smart Industry strategie en de concrete stappen om hier succesvol mee te starten beschreven. Je kunt het e-book hier downloaden.

Aan de slag met Smart Industry

Leer met behulp van ons gratis e-book hoe je een succesvolle smart industry opzet.

 

Auteur
Peter van Harten
Peter is bij Isah verantwoordelijk voor de Duitse Markt. Daarnaast is hij Smart Industry Ambassadeur en lid van het Programmabureau waar hij de buitenlandrelaties (focus België en Duitsland) behartigt. Vanuit die rol is hij continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de hightech industrie in Nederland te versterken, maar vooral onze klanten te helpen bij de digitale transitie van hun bedrijf.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag