Digitalisering
3 min leestijd
6 juni 2018

In 3 stappen een succesvolle start maken met Smart Industry

Auteur
Peter van Harten

Dat investeren in digitale technologieën voor maakbedrijven loont en dat de transformatie naar een digitale fabriek noodzakelijk is om voorop te blijven lopen in de markt mag geen geheim meer zijn. We merken echter dat veel organisaties worstelen met het vertalen van de huidige strategie naar een Smart Industry strategie. In dit blog vertellen we je welke 3 stappen je kunt nemen om een succesvolle start te maken met Smart Industry.

Geen transformatie zonder Smart Industry strategie

Starten met Smart Industry is als het bouwen van een huis: alles staat of valt met een goed fundament. De transformatie naar een digitale fabriek is dan ook niet mogelijk zonder Smart Industry strategie. Het fundament van een succesvolle en effectieve strategie wordt gevormd door:

  • Organisatiedoelstellingen
  • Organisatiestrategie, -cultuur en -structuur
  • Informatiesystemen
  • Basis procesinrichting

Dit houdt in dat je strategie en hoe deze zich vertaalt naar organisatiestructuur en -cultuur helder moet zijn en dat je cruciale processen heeft geborgd voor u een succesvolle Smart Industry strategie kunt uitrollen.

"Starten met Smart Industry is als het bouwen van een huis: alles staat of valt met een goed fundament. De transformatie naar een digitale fabriek is dan ook niet mogelijk zonder Smart Industry strategie."
Peter van Harten

Zet deze 3 stappen om succesvol te starten met Smart Industry

Stap 1: Bepaal organisatiedoelstellingen en stel de organisatiestrategie op

Het bepalen van de doelstellingen is het startpunt van iedere strategie. Je staat er bij het bepalen van de juiste Smart Industry strategie niet alleen voor, er zijn diverse tools en hulpmiddelen beschikbaar om je hierbij te helpen. Denk bijvoorbeeld aan de Smart Industry Scan van TNO of het GO Smart kansenkompas van de Kamer van Koophandel.

Stap 2: Breng de organisatiestructuur en -cultuur in kaart

Deze stap is belangrijk omdat jouw organisatie wendbaar, innovatief en creatief moet zijn. Je behaalt alleen de Smart Industry doelstellingen wanneer de strategie ook daadwerkelijk aansluit bij de structuur en cultuur van de organisatie. Het centraal stellen van de klant zou — om van toegevoegde waarde te blijven — hierbij het uitgangspunt moeten zijn.

Stap 3: Ondersteun je Smart Industry strategie met een ERP systeem

Niet alleen het in kaart brengen van het huidige proces is belangrijk, ook inzicht krijgen in het gebruik van de huidige informatiesystemen speelt een cruciale rol in het vormgeven van je Smart Industry strategie. Hoe is dit ingericht en wat zijn optimalisatiepunten? Je wilt immers dat je ERP systeem jullie Smart Industry strategie maximaal ondersteun. Dus wat zijn concrete verbeteracties om de procesinrichting en je informatiesystemen slimmer in te richten? Een tool die je hierbij kan helpen is de Smart Together RoadmApp.

smart-togheter-roadmapp-isah

Door deze 3 stappen te volgen en zaken als doelstellingen, structuur, cultuur, procesinrichting en informatiesystemen goed in kaart te brengen heb je een sterk fundament voor een succesvolle Smart Industry strategie. Om je nog verder te helpen hebben we een e-book ‘Aan de slag met Smart Industry’ geschreven. In dit e-book bieden we je nog meer concrete handvatten om een vliegende start te maken met Smart Industry en geven we een aantal praktijkvoorbeelden van bedrijven die dit al succesvol hebben omarmd. Je kunt het e-book hier downloaden:

Aan de slag met Smart Industry

Leer met behulp van ons gratis e-book hoe je een succesvolle smart industry opzet.

Auteur
Peter van Harten
Peter is bij Isah verantwoordelijk voor de Duitse Markt. Daarnaast is hij Smart Industry Ambassadeur en lid van het Programmabureau waar hij de buitenlandrelaties (focus België en Duitsland) behartigt. Vanuit die rol is hij continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de hightech industrie in Nederland te versterken, maar vooral onze klanten te helpen bij de digitale transitie van hun bedrijf.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag