Tijdens de eindejaarstellingen stilstand en inefficiënties voorkomen?
Voor veel maakbedrijven betekent het einde van een jaar ook weer het jaarlijks terugkerende moment van de eindejaarstelling van de magazijnen. Vaak zie ik dat magazijnen sluiten voor één dag, of soms zelfs meerdere, om een volledige telling te doen. En hoewel het belangrijk is om je voorraad te tellen geeft het één keer per jaar voorraad tellen vaak meer kans op stilstand en inefficiënties. Hoe kun je dat voorkomen?
Verminderde voorraadbetrouwbaarheid
Wanneer je ervoor kiest om één keer per jaar een grote telling te doen, loop je vaak tegen één of meerdere van de volgende problemen aan:
- Productiestilstand: vaak kan er niet, of minder, geproduceerd worden omdat er geen voorraadartikelen gebruikt kunnen worden voor de productie omdat magazijnen gesloten zijn.
- Extra mankracht: omdat de tijd beperkt is, is er vaak meer personeel nodig om in korte tijd alle producten te tellen.
- Dubbel werk: eerst wordt er op papier bijgehouden wat de aantallen zijn welke daarna worden ingevoerd in het systeem wat dubbel werk én vertraging in registratie oplevert.
- Eén moment inzicht: wanneer er maar één keer per jaar geteld wordt, heb je gedurende de rest van het jaar een minder accuraat overzicht van de voorraad en de waarde van de voorraad.
Deze problemen kunnen opgelost of verminderd worden door vaker gedurende het jaar de voorraad te tellen en zo de drempel voor het tellen te verlagen. Het is dan belangrijk om dit op een zo laagdrempelige manier als mogelijk te doen. Hoe kun je dit het beste integreren in je bestaande processen?
Voordelen digitale voorraadtellingen
Door gebruik te maken van een digitale applicatie samen met een handscanner kunnen logistieke medewerkers digitaal de voorraad bijhouden én andere processen digitaal verwerken. Door gebruik te maken van digitale tellingen, werk je op verschillende momenten tijdens het jaar om de voorraad zo actueel en accuraat mogelijk te houden. Dit heeft tot voordeel dat je werkt aan een betere voorraadbetrouwbaarheid. Daarnaast levert het je ook het volgende op:
- Realtime voorraadbeheer: in plaats van één keer per jaar de voorraad te tellen, is het nu eenvoudiger om dit vaker te doen. Dit zorgt ervoor dat je altijd een actueel en betrouwbaar overzicht hebt van je voorraad.
- Geen productiestilstand: omdat je niet meer een volledige sluiting van het magazijn nodig hebt, blijft de productie doorgaan. Zo kan je ook plannen om gedeeltes van het magazijn te tellen. Bijvoorbeeld door een verdeling per stelling maken, verdeeld over een aantal weken of maanden.
- Digitalisering zonder dubbel werk: je hoeft geen papieren lijsten meer te gebruiken die later handmatig ingevoerd worden. Alles gaat digitaal en wordt direct in het systeem bijgewerkt. Dit voorkomt dubbel werk en vermindert de kans op fouten en geeft de gehele organisatie meteen inzicht in de actuele voorraad.
Door alle administratieve processen in je magazijn te digitaliseren, werk je efficiënter, verhoog je het gebruikersgemak en draag je op een slimme manier bij aan klanttevredenheid.
Wil je in jouw bedrijf ook werken aan een betere leverbetrouwbaarheid? Isah denkt hierover graag met je mee. Maak een afspraak met een Business Consultant of ontdek meer mogelijkheden over Isah Mobile Logistics in onze leaflet.
Isah Mobile Logistics.
Lees alles over slimme afhandeling van de processen in jouw magazijn.
Vond je dit artikel interessant?
Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!
Gerelateerde artikelen.
Digitalisering in de maakindustrie stopt niet bij een digitale fabriek
Hoe digitaal koppelbaar is jouw bedrijf?
De productieomgeving eerst organiseren of eerst digitaliseren, wat is wijsheid?
Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?
Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.
Stel je vraag