Digitalisering magazijn
3 min leestijd
19 februari 2025

Meer grip op uitgiftes in je magazijn?

Auteur
Joris Meulendijks
handscanner-magazijn-isah-mobile-logistics

Het magazijn is het startpunt van veel productieorders. Onderdelen worden veelal klaargelegd aan de hand van picklijsten. Zo heb je alle onderdelen voor je productieorder bij elkaar en kan de productie van start. Maar we weten allemaal dat niet altijd alles loopt, zoals gepland. In deze blog neem ik je mee hoe digitalisering kan bijdragen aan meer grip op je magazijn uitgiftes.

Alles loopt volgens plan

Het start met de productieorder in je ERP systeem. Voor het ene product heb je misschien één productieorder, voor het andere een aantal. Wat niet verandert, is dat je onderdelen nodig hebt om de productie te starten.

Het klaarleggen van deze onderdelen gebeurt door middel van een picklijst. De papieren lijsten op een klembord.  Op een bureau in een bak, bij de andere klemborden met het werk voor de aankomende dag. Gewapend met het bord en een pen wordt door het magazijn heen gezocht naar de juiste producten en worden deze afgestreept. Als het goed is, hebben producten locaties en liggen deze er ook. Anders vergt het extra tijd en zoekwerk.

Wanneer alle producten zijn doorgestreept op je picklijst, volgt de weg terug naar het bureau. Achter de pc worden de producten en aantallen ingevoerd in het ERP systeem. Je voert alles zo secuur mogelijk in vanaf je papieren lijst. En dan vink: alles ligt klaar voor de productie.

Als het anders loopt dan verwacht

De klaargelegde onderdelen van de picklijsten worden naar de productielocatie vervoerd. Hier start de volgende stap: de productie. Volgens de werkinstructies en tekeningen wordt het geheel geproduceerd. Maar een foutje of ongeluk zit in een klein hoekje.

Er gaat iets kapot, raakt kwijt of er blijkt toch een onderdeel te missen. De productie loopt, dus de nieuwe onderdelen moeten er zo snel als mogelijk zijn. De productiemedewerker loopt naar het magazijn om de onderdelen te pakken. Deze moeten natuurlijk wel geregistreerd worden. Voor de voorraad en nacalculatie zijn dit belangrijke gegevens. Of hij vraagt de magazijnmedewerker te hulp, die kent de plekken immers uit zijn hoofd. Als het maar snel genoeg gebeurt, want de productie loopt door.

Herkenbaar?

Klinkt bovenstaande bekend? Vaak is het antwoord hierop -ja-. Niet gek, want veel maakbedrijven werken op deze manier. Toch zitten er een aantal punten in de situatie die vragen oproepen, zoals:

  • Stapel met picklijsten: hoe wordt bepaald welke het belangrijkste is van de stapel? En hoe wordt de verdeling gemaakt wie welke lijst gaat uitvoeren?

  • Verwerking in ERP systeem: waarom worden de picklijsten eerst op papier verwerkt om vervolgens de uitgiftes te registeren in het systeem? En wat gebeurt er met de voorraad tussen het moment van picken en verwerken in het ERP systeem?

  • Locaties in het magazijn: waar ligt het specifieke onderdeel opgeslagen? En is de voorraad wel vrij beschikbaar of wordt deze al gereserveerd voor een andere productieorder?

  • Ongeplande uitgiftes: hoe worden extra onderdelen geregistreerd op de juiste productieorder? En hoe wordt de voorraad afgeboekt en verwerkt voor de nacalculatie?


Digitalisering is het antwoord

Bovenstaande vragen dragen vaak niet op een positieve manier bij aan de efficiency in het magazijn. Digitalisering kan hierbij helpen.

Door processen te digitaliseren voorkom je dubbel werk bij de verwerking op papier. Je kan prioriteit aanbrengen in de volgorde van picklijsten en daarop aansluitend ook de logistieke medewerkers aansturen. Hiermee neemt de kans op fouten af en kan je de transactiesnelheid verhogen.

Zo krijg jij meer grip op de uitgiftes in het magazijn en werk je aan een betere voorraadbetrouwbaarheid en een verhoogde productiviteit met meer werkvoldoening.

Benieuwd hoe het digitaliseren van de logistieke processen met Isah Mobile Logistics kan bijdragen aan jouw organisatie? Maak een afspraak met jouw Business Consultant en we denken hier graag met je over mee. 

Isah Mobile Logistics. 

Lees alles over slimme afhandeling van de logistieke processen in jouw magazijn. 

Auteur
Joris Meulendijks
Al meer dan 17 jaar komt Joris als implementatie consultant bij bedrijven. Het maakt hem enthousiast om samen met gebruikers de bedrijfsprocessen tegen het licht te houden en om zo een optimale inrichting in Isah te kunnen realiseren. Daarnaast traint hij gebruikers zodat zij zo goed mogelijk kunnen werken met onze software.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag