Cloud ERP
3 min leestijd
9 september 2024

ERP software in de cloud: hoe veilig is dat?

Auteur
Pascal van Roozendaal

Veel bedrijven maken tegenwoordig de overstap van on premise software naar software in de cloud. Dat betekent dat je data vanaf dat moment niet meer lokaal beheerd wordt. En dat roept vragen op: hoe veilig is de cloud? Waar is mijn data? Wie kan daar allemaal bij? En is mijn data wel altijd beschikbaar? In dit artikel geven we je uitleg en achtergrondinformatie over de beveiliging van SaaS diensten.

Wat is cloud software?

Voordat we dieper ingaan op cloudbeveiliging, eerst nog even een korte samenvatting van wat cloud software precies inhoudt. Cloud software verwijst naar software en IT-diensten die via het internet worden aangeboden in plaats van lokaal op eigen servers. Dit betekent dat je als maakbedrijf geen omkijken hebt naar onderhoud en updates, aangezien dit door de software leverancier wordt beheerd. Er zijn drie soorten cloud-diensten: Software as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS), en Infrastructure as a Service (IaaS). Meer details lees je in ons eerder verschenen blog: ERP software in de cloud: wat betekent dat eigenlijk?

Het belang van beveiligde data

Voor maakbedrijven is het essentieel dat hun data goed beveiligd is, aangezien er gewerkt wordt met vertrouwelijke informatie, zoals productontwerpen en klantgegevens. Een beveiligingsinbreuk kan leiden tot verlies van intellectueel eigendom, productie-onderbrekingen en reputatieschade. Bovendien zijn maakbedrijven steeds vaker doelwit van cyberaanvallen, waardoor robuuste beveiligingsmaatregelen noodzakelijk zijn om bedrijfscontinuïteit te waarborgen en concurrentievoordeel te behouden.

De belangrijkste veiligheidsrisico’s en -maatregelen

In de praktijk kunnen maakbedrijven geconfronteerd worden met verschillende veiligheidsrisico's bij het gebruik van cloud software. Hieronder een overzicht van de belangrijkste veiligheidsrisico’s plus een toelichting van de veiligheidsmaatregelen die daarvoor getroffen worden:

1. Dataverlies door onherstelbare schade

Deze categorie van dataverlies wordt veroorzaakt doordat virtuele apparaten onherstelbaar beschadigd raken. In een on-premise situatie wordt dit risico vaak getackeld door het maken van kopieën naar een andere harddisk of tape. Bij cloud software gaat dit in feite op een vergelijkbare manier. Bij cloud software wordt dit risico geminimaliseerd door gebruik te maken van meervoudige data-opslag in verschillende datacenters. Drie kopieën in hetzelfde datacenter op verschillende servers noemt men Local Redundant Storage (LRS). Wanneer drie kopieën in verschillende regionen worden opgeslagen heet dat Global Redundant Storage (GRS). Dit beveiligt ook tegen grotere overstromingen of aardbevingen.

2. Dataverlies door gebruikersfouten

In deze situatie gaat het over het onbedoeld verwijderen van gegevens. Hierbij kan zowel de gebruiker als ook de software (bugs/fouten) het verlies veroorzaakt hebben. Dit risico kan worden opgevangen door robuuste back-up- en versiesystemen. Veel databases maken gebruik van een back-upsysteem waarbij data tot op de minuut kan worden teruggezet.

3. Datalekken

Indien men over datalekken praat, is data ingezien en/of gekopieerd door niet bevoegde personen. Jouw maakbedrijf heeft dan nog wel beschikking over de data. Echter kunnen onbevoegden die toegang krijgen tot gevoelige informatie grote schade aanrichten voor jouw bedrijf. Technologieën zoals multi-factor authenticatie en versleuteling helpen om dit te voorkomen.

4. Ransomware

Een vierde categorie is het verlies van data doordat deze door versleuteling onbruikbaar is gemaakt door kwaadwillende. Versleuteling van gegevens door kwaadwillenden kan worden bestreden door frequente back-ups en versiebeheer, waardoor herstel mogelijk is zonder losgeld te betalen.

De rol van de software leverancier rondom cloudbeveiliging

Al bovengenoemde maatregelen zijn essentieel om de veiligheid van data binnen maakbedrijven te waarborgen. Belangrijk om daarbij te benadrukken is dat de cloudleverancier verantwoordelijkheid draagt voor de beveiliging en het beheer van de infrastructuur, zoals servers en netwerken. Dit omvat het waarborgen van gegevensbeschikbaarheid, het uitvoeren van updates, het handhaven van beveiligingsstandaarden en het implementeren van bedrijfsgerichte beveiligingsmaatregelen zoals wachtwoordbeheer en gegevensversleuteling.

Meer weten over ERP Software in de cloud?

In een veilige cloud-omgeving kunnen maakbedrijven profiteren van schaalbaarheid en efficiëntie zonder concessies te doen aan de veiligheid. Juist doordat een softwareleverancier hier middels een SaaS oplossing in ontzorgt, is de veiligheid in veel gevallen beter geborgd dan wanneer je dit als maakbedrijf zelf moet regelen voor jouw on premise software.

Heb je vragen over ERP Software in de cloud of wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Auteur
Pascal van Roozendaal
Als Manager Research & Development bij Isah focust Pascal op de verdere ontwikkeling van de nieuwe generatie cloud-based ERP software van Isah. Met zijn ervaring in het aansturen en begeleiden van diverse IT teams in met name de financiële sector zal hij de ambities van Isah verder invulling geven.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst.

Maak een afspraak