Cloud ERP
3 min leestijd
19 juli 2024

ERP software in de cloud, wat betekent dat eigenlijk?

Auteur
Sasan Adami

Maakbedrijven hebben ERP software nodig om hun bedrijfsprocessen te automatiseren en hun bedrijf gestroomlijnd te laten werken. Waar het tot een aantal jaar terug gebruikelijk was om ERP software lokaal op de server van het bedrijf te installeren, brengt de opkomst van cloudcomputing en software-as-a-service daar verandering in. Maar wat betekent ERP software in de cloud nu eigenlijk? In dit artikel leggen we de verschillende termen die hiermee te maken hebben aan je uit.

Wat is cloud ERP software?

De term cloud verwijst naar cloudcomputing: een technologie die het mogelijk maakt om IT-diensten (zoals opslag, servers, databases, netwerken, software en meer) via het internet te leveren en te gebruiken. In plaats van deze middelen lokaal op eigen servers en computers te beheren, worden ze extern beheerd.

Als ERP software in de cloud draait, dan betekent dit dat de gebruiker van de software dus geen omkijken heeft naar het onderhoud hiervan. Dat wordt namelijk door de leverancier geregeld. Er wordt in dit geval vaak niet meer gesproken over software maar over een dienst die geleverd wordt aan de gebruiker.

Er wordt weleens gedacht dat cloud een andere benaming is van een datacenter. Dat is niet helemaal waar. Cloud computing is een algemene technologie voor het leveren van IT-diensten via internet. Het internet is wel gebouwd uit datacenters, maar om van een cloud te spreken, is er meer nodig dan slechts één datacenter. Om garanties op het gebied van veiligheid, beschikbaarheid en flexibiliteit te kunnen waarmaken, zijn veel datacenters nodig verspreid over de wereld. Er zijn slechts een handvol bedrijven die cloud op deze manier aanbieden. De grootste partijen zijn:

  1. Amazon
  2. Microsoft
  3. Google

De cloudoplossing van Microsoft heet Azure. Als iets in Azure draait, draait het dus in de cloud-oplossing van Microsoft. Microsoft Azure bestaat uit 200+ datacenters verdeeld over de hele wereld die allemaal op elkaar aangesloten zijn. De cloudoplossingen van Amazon en Google zijn vergelijkbaar.

Drie type clouddiensten

Er zijn drie verschillende vormen van cloudcomputing, namelijk: SaaS, PaaS en IaaS. Hieronder leggen we deze type cloud diensten aan je uit:

1. SaaS (Software as a Service)

SaaS oplossingen zijn softwaretoepassingen die via het internet geleverd worden. Gebruikers krijgen toegang tot applicaties via het web, zonder de onderliggende infrastructuur te beheren. Bekende voorbeelden hiervan zijn Microsoft Office 365 Netflix of Gmail.

2. PaaS (Platform as a Service)

In het geval van PaaS wordt er een technische dienst geleverd, die geheel als een service aangeboden wordt. Ontwikkelaars kunnen hiermee applicaties bouwen, testen en implementeren, zonder de onderliggende infrastructuur te beheren. Voorbeelden daarvan zijn database diensten.

3. IaaS (Infrastructure as a Service)

In dit geval worden componenten die normaliter als fysieke component in een server, serverrack of datacenter geïnstalleerd worden, als virtueel apparaat aangeboden. Hierbij kan gedacht worden aan harddisks, geheugen, CPU capaciteit, hele servers, netwerk-switches, firewalls, etc. De afnemers van IaaS diensten zijn vaak IT-afdelingen van bedrijven.

 

Om het rijtje compleet te maken is het goed om ook de tegenhanger van alle ‘as a Service’ diensten te beschrijven, namelijk: On-Premise. In dit geval wordt alles op locatie van de gebruiker op fysieke servers geïnstalleerd en onderhouden.

In onderstaande afbeelding is schematisch weergegeven welke onderdelen per type dienst in eigen beheer zijn en welke zaken onderdeel zijn van het ‘as-a-Service’ deel.

on-premis-versus-as-a-service-diensten-2

Meer weten over ERP Software in de cloud?

Heb je vragen over ERP Software in de cloud of wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Auteur
Sasan Adami
Als Software Architect kent Sasan letterlijk iedere bouwsteen van Isah en geeft hij richting aan de technische roadmap van de Isah software. Zijn focus is om op basis van een totaal nieuwe architectuur de nieuwe generatie Isah ERP Software naar de cloud te brengen.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst.

Maak een afspraak