Controlling ERP
3 min leestijd
10 januari 2019

Hoe ERP software maakbedrijven helpt in control te zijn

Auteur
Edgar Dresmé

De meeste maakbedrijven maken tegenwoordig gebruik van ERP-software om hun processen te ondersteunen, dit is immers de spin in het web van de organisatie. Toch merk ik dat binnen controlling de ERP-oplossing vaak optimaler kan worden ingezet. Wat ik in mijn dagelijkse werk — en ook tijdens de sessies over ‘In Control met Isah’ die ik laatst heb gehouden — veelvuldig hoor van controllers, is dat ze (te) veel tijd kwijt zijn met het verwerken van de financiële administratie en het verzamelen van stuurinformatie.

Een geïntegreerde financiële oplossing biedt de mogelijkheid om processen verder te optimaliseren en inzichten te verkrijgen. Hierdoor kan je meer de nadruk leggen op analyse en advisering van de organisatie, in plaats van te veel focus op het operationele proces.

Meer grip met Isah Finance

Isah Finance is zo’n geïntegreerde oplossing die je hierbij helpt. Sterker nog, met Isah (Finance) heb je grip op het gehele controlling proces, van A tot Z. Het ondersteunt je op drie pijlers: de inrichting, de verwerking & analyse en het maken van rapportages. Hoe je deze grip krijgt, licht ik hieronder toe.

Inrichting

Met Isah Finance beschik je over centrale stamgegevens. De voordelen hiervan zijn dat:

  • Data maar één keer hoeft te worden vast te leggen
  • Elke administratie met dezelfde stamdata werkt
  • Het beheer makkelijk is omdat gegevens op één plek vastliggen

Tevens kun je de control cyclus (plan, do, check, act) optimaal inrichten door onder andere de maand- en jaarafsluitingen strikt in te regelen en orders op een structurele manier af te sluiten en af te boeken. Je hebt er geen tot weinig omkijken meer naar, waardoor je je kunt concentreren op de dingen die echt belangrijk zijn.

Bovendien is het door de rechtenstructuur heel makkelijk om data toe te kennen op gebruikers, waardoor je functiescheiding kunt aanbrengen en de werkzaamheden efficiënt kunt indelen. Je zorgt er hiermee voor dat werknemers toegang hebben tot die data die ze nodig hebben en bewerkingen kunnen verrichten die hierbij horen. Dit bespaart veel tijd op uitzoekwerk en het doorvoeren van eventuele correcties.

"Met Isah Finance heb je grip op het gehele controlling proces, van A tot Z. Het ondersteunt je op drie pijlers: de inrichting, de verwerking & analyse en het maken van rapportages."
Edgar Dresmé

Verwerking en analyse

In Isah Finance heb je de beschikking over het journaal. Dit journaal is het centrale punt in Isah Finance en wordt gevoed vanuit meerdere bronnen, waaronder logistieke boekingen en externe bronnen als bijvoorbeeld software ten behoeve van factuurafhandeling. Ook de verwerkingen — periodieke boekingen, transitoria en afletteren — landen in dit journaal.

In het overzicht is alle informatie beschikbaar en door middel van filters en sorteringen kun je precies die informatie tonen die je nodig hebt. Deze weergaves kunnen worden opgeslagen en je informatie is beschikbaar met één druk op de knop. Vanuit hier kun je heel snel analyses maken, die je weer helpen om periodes sneller af te sluiten. Via Isah Finance kun je heel makkelijke intracomptabele aansluitingen maken, waardoor je veel minder Excel-sheets nodig hebt.

Isah Finance

Lees alles over de mogelijkheid om realtime financieel inzicht te hebben.

Rapportage

In Isah Finance kun je budgetten vastleggen en heb je de beschikking over verslagmodellen. Deze zijn gekoppeld aan PowerBI waardoor je informatie snel en makkelijk kunt delen. In plaats van dat je elke maand een document moet maken en daar twee tot drie weken mee bezig bent, heb je de balans en de winst- en verliesrekening direct realtime beschikbaar. Deze kan bovendien eenvoudig gedeeld worden met andere mensen binnen de organisatie.

Met Isah Finance gaat de doorlooptijd van je cyclus omlaag: je kunt sneller verwerkingen doen, sneller analyseren en heb je de verslagmodellen sneller op orde. Daarmee heb je sneller inzicht in stuurinformatie en kun je kwalitatieve analyses maken. Je kunt de organisatie vervolgens sturen op basis van realtime cijfers en onderbouwde keuzes maken voor de toekomst.

Zo maak je de stap van financial control naar business control!

 

Meer weten over Isah Finance en hoe het jou kan helpen om meer grip te krijgen op de organisatie? Download dan hier de leaflet.

Auteur
Edgar Dresmé
Vanuit zijn achtergrond als controller is Edgar in zijn rol als Isah consultant voortdurend op zoek naar procesoptimalisatie en het bepalen van informatiebehoefte bij klanten. Samen met de klant beoordeelt hij hoe de behoefte zich verhoudt tot strategische doelstellingen en borging hiervan in het proces, zodat de doelstellingen zo efficiënt mogelijk ondersteund worden.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag