Controlling
4 min leestijd
29 oktober 2018

Isah Finance maakt werk controllers zo efficiënt als boodschappen doen bij Picnic

Auteur
Edgar Dresmé

De boodschappen waren in huize Dresmé tot voorkort een wekelijks terugkerende beproeving. Tot ik onlangs online supermarkt Picnic ontdekte. En terwijl ik de eerste keer mijn boodschappen thuisbezorgd kreeg, bedacht ik me dat dit mijn leven zó veel makkelijker maakt. Ik realiseerde me dat Isah Finance precies datzelfde gevoel oproept bij controllers in de maakindustrie.

Boodschappenlijstjes en carbonpapier

Even terug naar vroeger. Het is haast nauwelijks voor te stellen voor de huidige generatie controllers, maar bedrijven deden ooit hun boekhouding nog op carbonpapier. Je moest daarnaast een waar rekenwonder zijn om een foutloze grootboekadministratie uit te voeren. En uiteraard ging er ook veel tijd zitten om overzicht te houden en te komen tot inzicht in de winsten en verliezen. Als we dan de parallel trekken naar boodschappen doen, zagen we ook hier vroeger veel handmatig werk. Na het maken van een boodschappenlijstje op papier, ging je als klant door de winkel; legde je boodschappen in je mandje en moest je eveneens goed kunnen rekenen om in te schatten hoeveel je uiteindelijk aan de kassa zou afrekenen. Je moest daarbij bovendien nog wachten tot de kassières alle artikelen die je op de band had gelegd handmatig had aangeslagen alvorens je kon afrekenen.

Automatisering in alle markten

Gelukkig gaat het in beide markten tegenwoordig een stuk meer geautomatiseerd. Financiële pakketten nemen een groot deel van het registratie- en rekenwerk van boekhouders over, waardoor men de tijd meer kan besteden aan analyseren in plaats van registreren. En in de supermarkt weten klanten dankzij zelfscanners exact wat ze bij de kassa moet betalen. Veel supermarkten bieden daarnaast de mogelijkheid aan om online boodschappen te bestellen, waarna deze thuisbezorgd worden. Klinkt eigenlijk best efficiënt allemaal…

"Met PowerBI is het mogelijk om cijfers te visualiseren en eenvoudig binnen de organisatie te delen. Zo heb je als controller meer grip om je organisatie tijdig bij te sturen ten aanzien van de strategische doelen."
Edgar Dresmé

Er is winst te behalen

Toch bekroop me in beide situaties het gevoel dat er nog winst te behalen is. Wanneer ik namelijk boodschappen doe en met een zelfscanner door de winkel ga, moet ik nog steeds de vele gangpaden door. Telkens veranderen ze de indeling, waardoor ik onnodig tijd kwijt ben aan het zoeken naar mijn favoriete pindakaas. En kies ik voor online boodschappen doen, dan ben ik altijd een dagdeel gebonden waarop ik thuis moet blijven, omdat men vooraf niet precies kan vertellen wanneer de boodschappen bezorgd worden.

Nu ik Picnic ontdekt heb, weet ik dat dit inderdaad ook anders kan. Met behulp van de app selecteer ik snel mijn favoriete pindakaas, waarna deze direct in mijn winkelmandje staat. Omdat mijn vriendin de app ook op haar telefoon heeft en we in hetzelfde account werken, kan zij ook items toevoegen aan het mandje. We zien zo precies van elkaar wat we samen geselecteerd hebben en hebben dus realtime overzicht over hetzelfde boodschappenlijstje. Dat is wel zo efficiënt. De meeste tijdwinst zit hem echter in het feit dat Picnic een boodschappenradar in de app heeft. Daardoor kan ik live volgen waar de bezorger op dat moment is en weet ik op zo’n 10 minuten nauwkeurig wanneer de boodschappen bezorgd zullen worden. Ideaal! Zo ben ik geen tijd meer kwijt met onnodig wachten.

Realtime inzage dus extra tijd voor analyse

En waar zit dan de winst met Finance zult u denken? Op basis van de vele klantbezoeken die ik de afgelopen jaren voor Isah heb gedaan, weet ik dat controllers maandelijks veel tijd kwijt zijn met het maken van de maandrapportage. Elke 10de van de maand wordt deze bijvoorbeeld opgeleverd. En vanaf de eerste dag van die maand is de financiële afdeling dan 80% van de tijd bezig met het verwerken van alle transacties. Financiële cijfers worden geëxporteerd naar Excel waarna er allerlei checks en correcties gedaan moeten worden om de cijfers op de juiste manier kloppend te presenteren. Vervolgens moet er nog een slag worden gemaakt om deze visueel aantrekkelijk te presenteren. En waar blijft dan de tijd voor het maken van een grondige analyse? Door optimale inzet van Isah (Finance) is daar nu meer tijd voor!

Isah Finance

Lees alles over de mogelijkheid om realtime financieel inzicht te hebben.

Allereerst wordt de cyclus van data verzamelen een stuk korter. Orders kunnen automatisch worden afgeboekt, transitorische posten worden juist verdeeld, uren worden direct verwerkt, etc. En het mooie is: alle data zit in één systeem: Isah logistiek en Isah Finance zijn namelijk één. Hierdoor is er realtime inzage in de cijfers en kunnen onderbouwingen uit het systeem worden gehaald. Het resultaat: de maandrapportage is voortaan in enkele dagen gereed, waardoor controllers veel meer tijd hebben voor de analyse van de cijfers. Met behulp van PowerBI is het bovendien mogelijk om deze cijfers optimaal te visualiseren en op eenvoudige wijze breed binnen de organisatie te delen. Zo heb je heb je als controller veel meer grip om je organisatie tijdig bij te sturen ten aanzien van de strategische doelen.
 
Daar wordt je als controller toch nét zo gelukkig van als ik van boodschappen doen via Picnic?!
 

Benieuwd hoe Isah voor uw organisatie kan bijdragen aan meer financiële controle en continu betere resultaten? Neem dan contact op met je Isah Business Consultant.

Auteur
Edgar Dresmé
Vanuit zijn achtergrond als controller is Edgar in zijn rol als Isah consultant voortdurend op zoek naar procesoptimalisatie en het bepalen van informatiebehoefte bij klanten. Samen met de klant beoordeelt hij hoe de behoefte zich verhoudt tot strategische doelstellingen en borging hiervan in het proces, zodat de doelstellingen zo efficiënt mogelijk ondersteund worden.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag