Ketenintegratie
5 min leestijd
16 februari 2022

Ben jij al SCSN-ready?

Auteur
Stefan Bok

Steeds meer maakbedrijven denken na over manieren om hun communicatie verder te digitaliseren en te automatiseren. Efficiënt samenwerken met klanten en toeleveranciers zorgt er immers voor dat bedrijven kosten kunnen besparen en snellere levertijden kunnen realiseren.

Waar EDI traditioneel gezien werd als dé oplossing om geautomatiseerd berichten tussen twee bedrijven uit te wisselen, kiezen maakbedrijven tegenwoordig steeds vaker voor SCSN; de nieuwe standaard voor het uitwisselen van data in de keten. Ben je benieuwd wat de verschillen zijn en of ook jouw bedrijf eenvoudig kan aanhaken op deze techniek? In dit blog zet ik wat achtergrondinformatie voor je op een rij en kun je aan de hand van een simpele checklist ontdekken of jouw bedrijf al SCSN-ready is.

Smart Industry: connected factories

SSI wielmart Industry is al jaren een belangrijke ontwikkeling in de maakindustrie. Het helpt bedrijven om de transitie te maken naar een digitale wereld waarin ICT diep doordringt in alle facetten van het productieproces. Binnen Smart Industry zijn acht transformaties gedefinieerd die maakbedrijven in Nederland zouden moeten doorvoeren. Een daarvan is Connected Factories. Ten behoeve van die transformatie is in 2016 het Fieldlab ‘The Smart Connected Supplier Network’ opgezet met als doel het delen van informatie tussen klanten en leveranciers in de keten te vereenvoudigen en verder te digitaliseren, zonder dat men belemmerd wordt door het feit dat partijen in die keten met verschillende ERP-systemen werken.

"SCSN is zo opgezet dat een bedrijf maar één keer hoeft te worden aangemeld bij een SCSN Service Provider en vervolgens kan er met alle andere aangesloten bedrijven data worden uitgewisseld, ongeacht met welk ERP-systeem zij werken."
Stefan Bok

EDI versus SCSN

Traditioneel wordt voor communicatie tussen klanten en leveranciers EDI ingezet. EDI staat voor Electronics Data Interchange en is de verzamelnaam voor het elektronisch uitwisselen van data zoals orders, orderbevestigingen en facturen. Elke EDI-verbinding tussen twee bedrijven is custom-made waardoor het kostbaar is en niet schaalbaar.

SCSN (Smart Connected Supplier Network) is een nieuwe standaard voor het uitwisselen van data binnen de maakindustrie, welke ontwikkeld is in het Fieldlab The Smart Connected Supplier Network. SCSN bestaat uit twee oplossingen, namelijk een berichtenstandaard enerzijds waarin is afgesproken welke informatie in wat voor formaat wordt gedeeld. En een technische infrastructuur anderzijds waarin is afgesproken hoe de informatie op een veilige en gecontroleerde manier kan worden gedeeld met andere SCSN-partners.

SCSN is zo opgezet dat een bedrijf maar één keer hoeft te worden aangemeld bij een SCSN Service Provider en vervolgens kan er met alle andere aangesloten bedrijven data worden uitgewisseld, ongeacht met welk ERP-systeem zij werken.

Aansluiten op SCSN kan al in een half uur

Isah is sinds 2021 SCSN Service Provider en heeft de eerste bedrijven al aangesloten op SCSN. Ik spreek hier bewust van de term ‘aansluiten’ want het gaat hier om een compleet andere aanpak dan het ontwikkelen en implementeren van een EDI-verbinding. Wanneer je artikelgegevens en prijsstructuren kloppen, kun je in feite in een half uur live zijn en een eerste order versturen en ontvangen via SCSN. Als kanttekening moet ik er wel bij vermelden dat ik hierbij uiteraard uitga van de situatie dat een maakbedrijf Isah als ERP gebruikt en ook kiest voor Isah als Service Provider, omdat dat naadloos op elkaar aansluit. Omdat de praktijk soms wat weerbarstiger is, zet ik hier een aantal vragen op een rij die je jezelf zou kunnen stellen om te achterhalen of je al SCSN-ready bent.

  • Ben jij veel tijd kwijt met handmatig verwerken van ordergegevens?

    Het overtypen van ordergegevens is arbeidsintensief en bovendien foutgevoelig. Met SCSN is dit niet meer nodig, want orders komen digitaal binnen en worden door het ERP-systeem van de leverancier ingelezen en klaargezet. Ook het versturen van de orderbevestiging is veel eenvoudiger. Nadat de controles in het ERP-systeem hebben plaatsgevonden vanuit een digitaal bakje met elektronische orders, wordt de orderbevestiging automatisch verstuurd en verwerkt in het ERP-systeem van de klant.

  • Ben jij op zoek naar een manier om efficiënter te werken, die veilig en betrouwbaar is en bovendien makkelijk schaalbaar is voor de toekomst?

    Door eenmalig aan te sluiten op het SCSN-netwerk hoef je niet telkens te investeren in één-op-één EDI-koppelingen met jouw klanten en leveranciers. Het is in feite zo simpel als bellen met een mobiele telefoon. Nadat je ooit aangesloten bent bij jouw provider en iemand je uitgelegd had hoe je een telefoonnummer moest intikken, kon je vervolgens zelf zonder hulp ook bellen met andere mensen. Zo simpel werkt SCSN in feite ook!

  • Werk je momenteel samen met een partij die al aangesloten is op SCSN?

    Veel maakbedrijven werken al met SCSN. In het SCSN Adressbook staat een overzicht van aangesloten partijen. Je kunt hier eenvoudig checken of bijvoorbeeld een van jouw klanten of leveranciers al SCSN-connected is.

Wanneer je deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden – en wij geloven er in dat 90% van de maakbedrijven dat kan – dan ben je in feite klaar om met SCSN aan de slag te gaan en moet je alleen nog de juiste partij selecteren om de eerste SCSN-berichten mee uit te wisselen. Ons advies is: begin met één partij en start eventueel met het uitwisselen van één type bericht. Van daaruit kun je vervolgens uitbreiden naar andere berichten en andere klanten of leveranciers.

Jouw ERP-systeem als fundament

Om zo veel mogelijk efficiency-voordeel te behalen in het gebruik van SCSN, is het belangrijk om de data in jouw ERP-systeem en in het ERP-systeem van jouw klant of leverancier op orde te hebben. Denk onder andere aan artikelgegevens en prijsinformatie. Spreken jullie hier dezelfde taal? Kennen je de artikelnummers van jouw klant of leverancier of vice versa? Zorg dat je goede afspraken maakt met de partij met wie je berichten uitwisselt. Je wilt immers niet dat er onduidelijkheid ontstaat over wat er precies besteld wordt. Wanneer jullie artikelgegevens matchen dan is het in feite een fluitje van een cent om aan te sluiten op SCSN!

Ben jij ready?

Laat het ons weten. We helpen je graag aan te sluiten op dit groeiende netwerk!

SCSN & Isah Supply Chain Integrator

Lees alles over de mogelijkheid om slim samen te werken met klanten en toeleveranciers.

Auteur
Stefan Bok
Op het snijvlak van mens en techniek is Functioneel Consultant Stefan in zijn element. Met veel enthousiasme en een pragmatische aanpak helpt hij Isah klanten bij het optimaliseren van hun processen. Hij is bovendien continu op zoek naar nieuwe technieken om klanten nog beter te ondersteunen. Het Smart Connected Supplier Network heeft momenteel dan ook zijn onverdeelde aandacht. Recent hielp hij de eerste Isah klanten live met communicatie via SCSN door middel van de Supply Chain Integrator.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag