ERP
2 min leestijd
9 april 2024

Uitdagingen in de carrosseriebouw en de oplossingen van Isah

Auteur
Jan-Pieter Vos

Waar veel takken van sport zich al volledig over hebben gegeven aan digitalisering, lopen carrosseriebouwers in sommige gevallen een beetje achter de troepen aan. Vooruitgang en innovatie zijn een kwestie van de lange adem en die helpen we je graag vinden. Daarom zetten we de huidige uitdagingen binnen de carrosseriebouw voor je op een rijtje, compleet met de oplossingen die het ERP-systeem van Isah ertegenover zet.

De overgang van ETO naar CTO

Standaardisatie is de toekomst. Daarom is het slim om over te gaan van engineer-to-order (ETO) naar configure-to-order (CTO). Bij deze manier van werken kijk je welke onderdelen van je eindproducten je modulair aan kunt bieden, zodat je niet bij elke gelijke opdracht alles weer opnieuw uit moet tekenen. Want waarom zou je steeds dezelfde achteras van een vrachtwagen ontwerpen? Elke organisatie in de carrosseriebouw kan tot een bepaalde hoogte kiezen voor standaard bouwblokken. Op die manier kun je voorraad aanleggen, bespaar je op de kostbare uren van je tekenaars en kun je je product tegen een scherpere prijs of met een grotere marge verkopen. Het ERP-systeem van Isah zorgt ervoor dat jouw transitie naar CTO op een soepele manier verloopt die past bij je organisatie.

Weg met dat papier op de werkvloer

Medewerkers die aan de machine staan of het ambachtelijke handwerk doen, krijgen vaak nog een stuk papier in de handen gedrukt met daarop de instructie voor de opdracht. Ook moeten ze hun uren verantwoorden op papier. Dat is niet alleen vervelend, maar ook rommelig. Want elke aanpassing van de klant komt weer op een nieuw papier en niemand houdt de tijd bij die er feitelijk gewerkt is aan een product. In Isah zie je op een overzichtelijk touchscreen altijd wat de actuele status is van een opdracht en je houdt automatisch bij hoeveel tijd je eraan besteedt. Dat zorgt niet alleen voor overzichtelijker werk voor de medewerker, maar ook voor een duidelijker beeld van de winst en de marge.

Isah ERP Brochure

Dankzij Isah ERP software ervaren maakbedrijven meer efficiency.

Grip op productaanpassingen

In principe werk je met drie varianten van een bepaald product: zoals het getekend is, zoals het uiteindelijk gemaakt is én zoals het zijn ‘levensloop’ heeft gehad. In goed Engels noemen we dat: as engineered, as built en as maintained. Met name dat laatste stadium kan problematisch zijn, als je niet met een goed ERP-systeem werkt. Want waar staat vastgelegd welke tussentijdse aanpassingen er aan een product gedaan zijn? Als je een product van eigen makelij terug krijgt dat er ineens anders uit blijkt te zien, wil je graag de historie weten. Met objectbeheer in Isah weet je precies wat de geschiedenis is van een bepaald product en sla je alles eenduidig, inzichtelijk en op één plaats op.

Zit jij met uitdagingen waar je nog niet uit komt? Neem vrijblijvend contact met ons op en we kijken wat we in jouw specifieke situatie kunnen betekenen. 

Auteur
Jan-Pieter Vos
Jan-Pieter Vos is bij Isah actief als Pre-sales consultant. Al van jongs af aan heeft hij zijn handen ‘vuil’ gemaakt aan mechanische techniek. Zodra iets een stekker of een brandstoftank heeft is Jan-Pieter geïnteresseerd in de ‘inner workings’. Een fabriek is voor Jan-Pieter de ultieme machine. Het imposante samenspel van werktuigen en inventiviteit blijft hem boeien. Hij bezoekt dagelijk de meest uiteenlopende maakbedrijven om hen te helpen hun praktische werkelijkheid te herkennen in de oplossingen van Isah. Het liefst op een manier die ook nog eens een glimlach produceert!
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Maak een afspraak