E-commerce
3 min leestijd
5 augustus 2020

4 voordelen van een B2B portal voor maakbedrijven

Auteur
Frank Groot

Het is een gegeven dat klanten, dealers en leveranciers steeds hogere verwachtingen hebben wat betreft digitaal zaken doen; ook in de maakindustrie. Ze doen zelf online (product)onderzoek, verwachten eenvoudige toegang tot product- en andere belangrijke informatie en willen zelfstandig en eenvoudig — zonder menselijke tussenkomst — zaken regelen. Een B2B portal of klantenportaal is een slimme oplossing om in deze behoefte te voorzien. In dit blog bespreken we 4 redenen waarom het de moeite waard is om deze mogelijkheid te onderzoeken.

1. Het zorgt voor een verbetere dienstverlening

Een portaal biedt klanten, dealers en leveranciers de mogelijkheid om snel en met de juiste informatie antwoord te geven op vragen die ze hebben. Door deze informatie en gerelateerde processen te digitaliseren, hebben ze er op een efficiënte manier en op het door hun gewenste moment toegang toe — zonder dat ze daarbij medewerkers van jouw organisatie nodig hebben.

"Doordat je met een portaal klanten, dealers en leveranciers direct toegang geeft tot jouw ERP systeem, is de informatie die zij tot hun beschikking hebben altijd actueel. Er is sprake van een ‘single point of truth’."
Frank Groot

2. Het optimaliseert de doorlooptijd van het offerte- en orderproces

Het offerte- en orderproces is iets dat bij veel maakbedrijven nog zonder (grote mate) van automatisering en digitalisering tot stand komt. Omdat het veelal een manueel proces is, komt er veel correspondetie bij kijken. Dit resulteert in een relatief lange doorlooptijd. Met een portaal ben je in staat dit proces te automatiseren, waardoor het aanvragen van een offerte of het plaatsen van een order een kwestie van enkele klikken is. Hiermee verkort je de doorlooptijd van misschien wel enkele dagen naar slechts een paar minuten.

3. Het reduceert fouten en verhoogt efficiëntie

Een portaal stelt klanten, dealers en leveranciers in staat om zelfredzamer te zijn, waardoor je service-afdeling minder tijd kwijt is met het uitzoeken van klantvragen. Hierdoor kunnen jouw medewerkers zich focussen op strategische en doorlopende relaties, in plaats van ad hoc reageren op vragen en orders. Je minimaliseert bovendien de kans op fouten door een gestandaardiseerde en geautomatiseerde manier van werken vanuit een ‘installed base’ omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat klanten niet langer de verkeerde spare parts selecteren omdat de precieze productstructuur- en status inzichtelijk is in een portaal. Veel zoekwerk en onderlinge communicatie is verleden tijd. Een portaal maakt het mogelijk om relaties met verschillende partijen te managen vanaf een enkel platform.

4. Realtime inzicht zorgt voor data-integriteit

Doordat je met een portaal klanten, dealers en leveranciers direct toegang geeft tot jouw ERP systeem, is de informatie die zij tot hun beschikking hebben altijd actueel. De informatie die in het portaal staat, komt 1-op-1 overeen met de informatie in het ERP systeem, waardoor er sprake is van een ‘single point of truth’. Daarmee hebben klanten, dealers en leveranciers altijd realtime inzicht in de juiste prijzen, status van offertes, status van orders, etc.

Hopelijk heeft dit blog je meer inzicht gegeven in waarom een klantenportaal een slimme keuze kan zijn om te voorzien in de behoefte van klanten, dealers en leveranciers om steeds meer digitaal zaken te doen. Wil je deze mogelijkheid verder onderzoeken dan is ons whitepaper 'Een klantenportaal geïntegreerd met ERP' misschien interessant voor je. Hierin gaan we dieper in op voor welk type maakbedrijven en in welke situaties een portaal een interessante optie is, welke processen het kan ondersteunen en wat de voorwaarde voor succes is.

Whitepaper klantenportaal

Ontdek of een geïntegreerd klantenportaal voor jouw maakbedrijf een slimme oplossing kan zijn.

Auteur
Frank Groot
Frank is Algemeen Directeur (CEO) bij Isah. Al meer dan 25 jaar komt hij over de vloer bij een grote variëteit aan productiebedrijven. Met zijn ruime ervaring en kennis van de markt weet hij als geen ander hoe bedrijven hun rendement kunnen optimaliseren door slim gebruik te maken van ICT.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag