Terug naar overzicht

Dankzij Isah heeft Contour stuurinformatie waarmee we op alle lagen in de organisatie de juiste beslissingen kunnen nemen

Contour Covering Technology is toeleverancier van plaatwerk onderdelen en samenstellingen die vaak met hoge precieze en krasarm worden samengesteld in een cleanroom. Het bedrijf loopt voorop als het gaat om Smart Industry. Director Supply Chain Management Jasper Ennik vertelt.

isah-referentie-contour-covering-technology
Locatie
Winterswijk
Omvang
110+ medewerkers
Branche
Machine- en apparatenbouw
Opgericht
1945
Isah klant sinds
2003
Publicatiedatum
7 januari 2021

Contour Covering Technology werkt al 17 jaar met de ERP software van Isah. Men biedt hoogwaardige producten aan grote OEM’ers in de semiconductor, de medische, laboratorium en logistieke industrie. Sinds kort zijn ze onderdeel van de ANVIL-groep; een krachtig samenwerkingsverband tussen zes regionale bedrijven in mechanische bewerkingen. De groep bedient veelal dezelfde (type) klanten, waarbij ieder zijn eigen specialisatie heeft.

Jasper Ennik is binnen Contour Covering Technology verantwoordelijk voor supply chain management en automatisering. Vanuit die rol is hij actief betrokken bij het ERP-systeem en zorgt hij dat Isah hen optimaal ondersteunt in hun bedrijfsprocessen. “Toen ik 7 jaar geleden startte bij Contour was Isah eigenlijk al heel goed ingericht. Wij bouwen nog steeds voort op dezelfde basisimplementatie die 17 jaar geleden is bedacht. Dat is best bijzonder! De eerste vraag die mij gesteld werd toen ik in dienst kwam, was letterlijk: we hebben zó veel data in Isah staan; kun jij ons helpen om die op een goede manier te ontsluiten zodat we die stuurinformatie kunnen gebruiken om de juiste keuzes te maken en onze klanten nog beter te bedienen. Het resultaat is onder meer dat iedere afdeling – niet alleen productie, maar ook verkoop, inkoop, werkvoorbereiding, etc. – nu een dashboard heeft met voor hen relevante informatie over waar ze aan kunnen of moeten werken. Denk aan: welke orders moeten nog beoordeeld worden voor vrijgave? Voor welke offertes moeten we nog een calculatie maken? Komt de bevestigingsdatum van een inkooporder overeen met de geplande start productie? Welke producten moeten op welke dag naar welke klant en ziet het er naar uit dat we dat gaan halen? Al die informatie halen wij uit Isah en presenteren we op een overzichtelijke wijze. Met alleen die data die voor bepaalde afdelingen relevant is. Dat is enorm waardevol en het helpt ons om efficiënt te werken en met de juiste dingen bezig te zijn.”

Uitgebreide databasestructuur biedt mogelijkheden

In de basis is Contour Covering Technology ingericht op terugkerende productieseries. Het bedrijf verwerkt op basis van 8.000 verschillende artikelen elk jaar ongeveer 20.000 verschillende productieorders. Iedere order bestaat weer uit meerdere proces- en bewerkingsstappen. Jasper: “om dat met de hand aan te sturen, zou natuurlijk nooit goed gaan; daarom zijn we erg blij met Isah! Bij onze klanten zien wij dat de focus op kwaliteit en zero-defect steeds groter wordt. Om aan de verwachtingen tegemoet te komen hebben wij een goed uitgedacht kwaliteitsmanagementsysteem ingericht. Isah heeft een uitgebreide databasestructuur, waarbij er standaard al veel mogelijkheden zijn. Veel van de kwaliteitseisen kunnen wij borgen met behulp van mogelijkheden die Isah standaard aan boord heeft. Isah maakt het voor ons mogelijk processen digitaal te definiëren en aan te sturen. Wij maken daarbij ook gebruik van de functionaliteit eigen velden.”

Jasper is erg te spreken over de flexibiliteit en mogelijkheden van Isah. “Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is mogelijk in Isah; ik hoor niet vaak dat iets niet kan met de software. Dat zit ‘m enerzijds in de features van het pakket, maar anderzijds in de consultants die altijd goed met ons meedenken. Intern hebben wij best veel Isah-kennis in huis. Op functioneel vlak lukt het daarom vaak om zelf onze weg te vinden. Maar wanneer we gebruik maken van technische Isah consultants, dan begrijpen die precies wat we willen en hebben ze aan een half woord vaak genoeg. Dat werkt erg prettig! Overigens moet ik er bij zeggen dat wij wel kritisch zijn op customizing. Onze stelregel is dat de basislogica van Isah altijd als uitgangspunt wordt genomen en de nieuwe functionaliteit écht iets moet toevoegen aan ons proces. Ofwel: we kiezen daar alleen voor wanneer een proces op zichzelf al strak is ingericht, maar we met behulp van een slim maatwerk scherm bijvoorbeeld sneller informatie in kunnen voeren. Dat soort efficiencyslagen werkt alleen in je voordeel als je de basis van Isah goed gebruikt en goed hebt ingericht. Daar ben ik van overtuigd.”

isah-referentie-contour-covering-technology-lasrobot

Hoge leverbetrouwbaarheid dankzij Isah

Door de breedte van de ERP oplossing van Isah, kan Contour Covering Technology haar gehele bedrijf aansturen met één pakket. “Dat is heel waardevol,” aldus Ennik. “Ieder proces is digitaal aangestuurd en we hebben allemaal inzicht in dezelfde data. We kunnen daardoor heel goed opvolgen wat de voortgang van iedere order is, we hebben realtime inzicht in de planning en kunnen onze orders op tijd uitleveren. Dankzij Isah realiseren wij een zeer hoge leverbetrouwbaarheid; daar staan wij bij onze klanten ook echt om bekend en daar zijn we erg trots op!”

Wij zijn al vrij ver met Smart Industry

Voor de nabije toekomst staat concreet op planning om met Isah Finance te gaan werken. Jasper: “Van mijn financiële collega’s hoor ik dat de oplossing van Isah op dit vlak erg gebruiksvriendelijk is en veel minder omslachtig dan hoe we nu werken. Imports en exports tussen verschillende pakketten zijn dan niet meer nodig. En we zorgen voor nog meer data in hetzelfde systeem!”

Verder geeft Jasper aan dat hij verwacht met name op detailniveau nog procesverbeteringen te kunnen doorvoeren. Ennik: “de processen lopen bij ons eigenlijk al heel goed. Wanneer ik in de pre-coronatijd op een vakbeurs rondliep en machinefabrikanten nieuwe dashboards zag presenteren, was ik wel eens verbaasd. Wij werken al jaren op die manier; voor ons is dat normaal. Wij sturen ons bedrijf niet aan op basis van onderbuikgevoel, maar op basis van data. Wij knopen bijvoorbeeld informatie uit Isah en uit ons CAD/CAM systeem aan elkaar. Op basis van stuurlijsten kunnen wij direct zien voor welke machines en welke orders er een CNC programma aanwezig is of gemaakt kan worden. Wij vertalen de data die in onze systemen zit standaard naar rapportages en actielijsten. Daarmee creëren we stuurinformatie waarmee we in alle lagen van de organisatie de juiste beslissingen kunnen nemen. Ik denk wat dat betreft dat wij in vergelijking met andere bedrijven best ver zijn op het vlak van Smart Industry. We merken dat ook wanneer wij rondleidingen geven en relaties onze dashboards zien. ‘Wat gaaf dat dat zo werkt’ wordt er dan gezegd. Ook tijdens een ISO-audit worden dat soort dingen erg gewaardeerd. Wij weten precies hoe we er voor staan en kunnen op tijd anticiperen als er bijvoorbeeld pieken aankomen. Isah maakt dat in feite allemaal mogelijk voor ons; we zijn dan ook zeer tevreden!”

Isah ERP Brochure

Dankzij Isah ERP software ervaren maakbedrijven meer efficiency.

Auteur
Debbie Veeke
Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.

Ook interessant.

Klaar om jouw logistieke processen efficiënter aan te pakken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.