Terug naar overzicht

CFO Isah: onze Finance-oplossing maakt verplaatsing focus van financial control naar business control mogelijk

Sinds enkele maanden werkt Isah met haar eigen Finance-oplossing. Onder het mom ‘wij van WC-Eend adviseren WC-eend’ gingen we in gesprek met CFO Tim van Bergen. En uiteraard is hij enthousiast. Toch zou hij dat naar eigen zeggen ook zijn geweest als dit product niet uit de eigen keuken kwam. Een openhartig interview met een enthousiaste Isah Finance-gebruiker van het eerste uur.

isah-referentie-finance
Locatie
Tilburg
Omvang
90+ medewerkers
Opgericht
1987
Publicatiedatum
19 november 2018

Tim van Bergen: “De tijdwinst en betrouwbaarheid die Isah Finance ons oplevert is immers dusdanig, dat ik me nu veel meer kan focussen op de dingen die écht belangrijk zijn, namelijk: het verbeteren van het bedrijfssucces door te focussen op onze strategische doelen. Ofwel: er is meer focus op business control.” 

Dicht op de bal

We trappen af met een inkopper: waarom is Isah overgestapt naar haar eigen Finance oplossing? Tim vertelt: “Isah werkte al jaren met AccountView. Een prima oplossing waar we altijd heel tevreden over waren. Toch was het voor ons vanaf het eerste moment duidelijk dat we met Isah Finance wilden werken. Al is het alleen al om in een vroeg stadium ervaring op te doen met ons eigen product. Op deze manier hebben we namelijk in de praktijk gemerkt hoe een implementatie gaat en welke zaken daarbij belangrijk zijn. Daar kunnen we bij toekomstige implementaties ons voordeel mee doen. Omdat we zelf als gebruiker dagelijks met Isah Finance werken, zitten we bovendien nog dichter op de bal ten aanzien van zaken die we in de toekomst nog willen ontwikkelen om Isah Finance verder te optimaliseren.”

Maximale ondersteuning van de controller

De tweede reden om zelf met Isah Finance aan de slag te gaan is ook het argument waarom andere Isah-klanten hiernaar overstappen: Isah Finance faciliteert de controller en de financiële administratie maximaal in het efficiënt voeren van de administratie; bijvoorbeeld het soepel laten verlopen van de maandafsluiting. Natuurlijk zijn de processen van Isah niet één-op-één te vergelijken met de logistieke processen bij maakbedrijven. Toch geeft Tim aan dat er op het gebied van Finance vooral overeenkomsten zijn. “Het administratieve vraagstuk is bij ons immers hetzelfde als bij elk (maak)bedrijf. Net als onze klanten hebben wij te maken met debiteuren- en crediteurenbeheer, moeten we rekening houden met activering en afschrijvingen, maken wij memoriaalboekingen, verslaggeving en komen we transitorische posten tegen.” Wat dat betreft is het volgens Tim prima mogelijk om zelf als referent te dienen voor ons eigen product.

Over onze finance-afdeling vertelt Tim: “Met AccountView waren wij maandelijks veel tijd kwijt aan het realiseren van de maandafsluiting. Bovendien was de data op het moment van rapporteren eigenlijk al weer achterhaald. Voor veel controllers zal dit herkenbaar zijn. Het proces was super arbeidsintensief omdat er allerlei aansluitingen moesten worden gemaakt buiten AccountView om. In Isah Finance dient het journaal als basis om aansluitingen te maken met diverse subadministraties (bijvoorbeeld vaste activa). Met behulp van slimme zelf geconfigureerde views (door middel van filters en groeperen) hebben we nu ieder moment aansluiting vanuit het journaal met onze subadministraties. Er komen geen ingewikkelde en verouderde Excel-sheets meer bij kijken. Dit levert ons zeker 40% tijdwinst plus een hogere betrouwbaarheid van de data op. En ik kan me voorstellen dat de absolute tijdsbesparing bij klanten nog vele malen groter is, bijvoorbeeld omdat bij maakbedrijven de aansluitingen ten aanzien van vaste activa veel complexer zijn en klanten te maken hebben met voorraad en onderhanden werk. Ook op deze onderwerpen – welke minder van toepassing zijn voor onszelf – faciliteert Isah Finance maximaal.”

isah-referenties-finance-tim-van-bergen

"Een belangrijk gevolg van het feit dat we met Isah intracomptabele aansluitingen kunnen doen, is dat de data een stuk betrouwbaarder is. We kijken dus nu met zekerheid naar exact de juiste cijfers."

Tim van Bergen
CFO, Isah

Betrouwbare data dankzij intracomptabele aansluiting

Uiteraard is tijdwinst voor Tim een prettig voordeel van Isah Finance, maar het is voor hem zeker niet de krachtigste USP. “Een belangrijk gevolg van het feit dat we met Isah intracomptabele aansluitingen kunnen doen, is dat de data een stuk betrouwbaarder is. Zodra zaken immers naar Excel geëxporteerd worden, zijn ze de dag erna verouderd. Ook is de kans op fouten nu veel kleiner. We kijken dus nu met zekerheid naar exact de juiste cijfers.”

Toch is ook dit aspect voor Tim eigenlijk randvoorwaardelijk. “Je financiële administratie moet nu eenmaal op orde zijn. Het is daarom eigenlijk heel jammer dat we in ons vakgebied – controlling - vooral veel tijd kwijt zijn aan het voorbereiden en verantwoorden van de cijfers. Dat gebeurt meestal achteraf. En natuurlijk is het heel belangrijk om te weten hoe het bedrijf het gedaan heeft. Maar wie is er (naast de account) nu werkelijk geïnteresseerd in de cijfers van gisteren? Veel boeiender is toch om precies te weten wat deze cijfers betekenen voor de organisatie en wat de cijfers van morgen en overmorgen zullen zijn?!”

Dankzij Isah Finance meer ruimte voor business control

“Als ik kijk naar de informatiebehoefte van onze directie dan is die de laatste jaren sterk uitgebreid. Onze managementinformatie gaat tegenwoordig veel verder dan alleen een periodieke balans en winst- en verliesrekening. De kengetallen gaan naast Finance ook over HR, Sales, Product Support en Marketing. Deze beweging naar business control kan ik alleen maken, omdat mijn financiële administratie op orde is. Omdat ik weet dat ik met één druk op de knop betrouwbare cijfers uit ons systeem kan halen, die ik bovendien dankzij PowerBI op een overzichtelijk manier met de organisatie kan delen. Dat alles bij elkaar is de reden waarom ik – ondanks het hoge ‘wij van WC-Eend gehalte’ – met de hand op mijn hart durf te zeggen dat elke controller in de maakindustrie met deze oplossing zou moeten werken. Isah (Finance) helpt controllers namelijk om hun veranderende rol in een snel veranderende markt in te vullen. Wij bieden de juiste tooling om dit mogelijk te maken.”

Isah Finance

Lees alles over de mogelijkheid om relatime financieel inzicht te hebben.

Auteur
Debbie Veeke
Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.

Ook interessant.

Klaar om jouw logistieke processen efficiënter aan te pakken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.