Terug naar overzicht

Slimmigheden in Isah Shop Floor Control bieden Tuinte meer efficiency

Als familiebedrijf ondersteunt Tuinte Smart Industrial Solutions sinds 1964 haar klanten met de productie van hoogwaardige onderdelen en modules. Ook ontwerpen, bouwen en onderhouden zij modules en machines ten behoeve van de productieautomatisering. Daarbij richten ze zich op diverse branches, zoals voeding, semicon en defensie. Eind jaren ’90 koos Tuinte voor de ERP software van Isah om haar processen te ondersteunen.

isah-referentie-tuinte
Locatie
Hengevelde
Omvang
65+ medewerkers
Branche
Machine- en apparatenbouw
Opgericht
1965
Isah klant sinds
1998
Publicatiedatum
11 september 2020

Robert Pelgrim, COO van Tuinte vertelt: “Onze samenwerking met Isah gaat al ruim 20 jaar terug; we waren een van de eerste klanten. En ook na de implementatie hebben wij altijd getracht om te blijven ontwikkelen en steeds moderner te werken als bedrijf. Wij hebben hoogwaardige klanten die zeer hoge eisen aan ons stellen. Daarbij verschuift de aandacht van de techniek steeds meer naar de dienstverlening rondom het product. En daar helpt Isah ons al jaren goed mee met steeds weer nieuwe mogelijkheden!” 

Productie is steeds meer een showroom

Op dit moment zit Tuinte een transitiefase. Begin dit jaar ging zij met drie werkmaatschappijen verder onder één krachtige naam. De volgende stap is meer digitaal zakendoen. Daarnaast is het bedrijf uit Hengevelde bezig de verantwoordelijkheden lager in de organisatie te leggen. Pelgrim licht toe: “Door onze krachten te bundelen, kunnen we onze klanten nog beter bedienen binnen Tuinte. Papierloos werken in de werkplaats is het volgende dat ons gaat helpen. De productievloer wordt immers steeds meer een showroom. We lopen regelmatig met klanten door de werkplaats en dan is het belangrijk dat we de juiste, moderne uitstraling hebben. We hebben al geïnvesteerd in gecoate vloeren, airco en andere vormen van modernisering. Isah Shop Floor Control was de volgende logische stap voor ons. Daarmee kunnen we digitaal tekeningen inzien en bijbehorende documentatie bij productieorders digitaal beschikbaar maken. En we kunnen tegelijkertijd medewerkers in de fabriek meer betrekken bij de planning en zelfsturende teams creëren.”

isah-shop-floor-control-scherm-tuinte

Een compleet geïntegreerd digitaal systeem voor de werkplaats

“Qua efficiency zitten er veel slimmigheden in Shop Floor Control,” aldus Robert. “Zo kun je om te beginnen realtime de planning inzien. Voorheen gingen onze medewerkers nog wel eens op zoek naar een stuk materiaal omdat dat nu eenmaal op hun planningslijst stond. Zo’n tournee door de werkplaats is natuurlijk erg inefficiënt. Shop Floor Control zorgt er voor dat je in één oogopslag kunt zien of de voorgaande bewerking gereed is. Wanneer dit niet het geval is, kun je als medewerker dus direct schakelen en ergens anders mee aan de slag.

Een andere mooie feature van Shop Floor Control is de mogelijkheid om intern meldingen te doen. Er kan nu bijvoorbeeld eenvoudig een opmerking gestuurd worden naar de werkvoorbereider. Ook daarvoor hoeft men dus niet meer naar kantoor te lopen.”

Een derde argument voor Tuinte om met Shop Floor Control aan de slag te gaan was de digitale urenregistratie. “De uren worden realtime bijgehouden in Shop Floor Control en niet pas een dag later door de administratie verwerkt op basis van de papieren urenbriefjes. Dat geeft veel voordelen. En doordat alle facetten geïntegreerd zijn met het ERP-systeem van Isah kun je als bedrijf op alle vlakken digitaliseren. Toen we de demo’s zagen, wilden we het ook!”

Isah houdt ons op een prettige manier de spiegel voor

Voor de zomerperiode is Tuinte begonnen met de implementatie van Shop Floor Control. “Eerst kleinschalig met 5 licenties,” vertelt Robert. “Zo konden we de software leren kennen en zien wat er op ons af kwam. Na twee weken zijn we opgeschaald naar 25 werkstations en uiteindelijk willen we toewerken naar 50 Shop Floor schermen; ofwel één terminal per machine of per werkplek.

Iets waar we tijdens de implementatie even mee gestoeid hebben, is automatische werkvoorbereiding en het herplannen van orders. Daarbij hebben we wat zaken in onze processen moeten aanpassen. Dat klinkt voor sommigen misschien als iets vervelends, maar in feite is dat een goede zaak. Elke keer dat je met nieuwe functionaliteit aan de slag gaat, krijg je een spiegel voorgehouden en wordt je – op een prettige manier – gedwongen om kritisch naar je eigen organisatie en processen te kijken. Samen met de consultants van Isah bespreken we dan: waarom is de software op deze manier bedacht, waarom werkten wij in het verleden op een bepaalde manier en is het wellicht slim om zaken voortaan anders in te richten? Ons uitgangspunt is altijd dat we de software en onze manier van werken zoveel mogelijk synchroon willen laten lopen.”

isah-referenties-tuinte-robert-pelgrim

"Qua efficiency zitten er veel slimmigheden in Shop Floor Control. Zo kun je om te beginnen realtime de planning inzien. Voorheen gingen onze medewerkers nog wel eens op zoek naar een stuk materiaal omdat dat nu eenmaal op hun planningslijst stond."

Robert Pelgrim
COO, Tuinte

Zelfstandiger én efficiënter werken

Ondanks de korte periode dat Tuinte live is met Shop Floor Control van Isah merkt het bedrijf al veel voordelen; zowel op efficiencyvlak als op het gebied van inzicht. Pelgrim: “We kunnen nu heel helder verschillen in kaart brengen tussen cyclustijd en steltijd. Dat helpt ons om nacalculaties scherper te krijgen. We hebben bovendien meer inzage in waar producten eventueel stagneren in onze organisatie. Dat heeft nu al een verscherping van onze interne processen gebracht!

Bij Tuinte hebben we een groep medewerkers die gewend is om te veranderen en de intrinsieke motivatie heeft om voorop te lopen en nieuwe technologie te gebruiken. Met hen zijn we als eerste aan de slag gegaan en we merken nu dat de interne betrokkenheid over de hele werkvloer verbeterd is. Er wordt erg positief op de nieuwe manier van werken gereageerd en er is veel minder loop van medewerkers door de organisatie, waardoor er meer directe uren gemaakt worden. Door iedereen in de productie inzage en sturing te geven, wordt er dus zelfstandig én efficiënter gewerkt!

Uiteindelijk hopen we meer directe uren uit de fabriek te kunnen halen en verwachten we dat ons projectresultaat dankzij Isah Shop Floor Control minimaal 5% moet kunnen stijgen. In het verleden gebeurde het wel eens dat we onnodig zaken uitbesteedde, omdat we dachten dat het niet binnen de planning paste. Doordat we nu meer realtime inzicht hebben, verwachten we vaker de juiste keuzes te kunnen maken en meer werk in huis kunnen houden. Daar verwachten we veel van!”

Wanneer Shop Floor Control volledig draait binnen de productie van Tuinte staan er al weer nieuwe projecten op de wensenlijst. “We willen bijvoorbeeld aan de slag met Mobile Field Service en we zijn bezig om de KPI module met behulp van Power BI breder in te zetten. Zo blijven we continu bezig met verbeteren!”

Isah Shop Floor Control

Lees alles over het digitaliseren en slim aansturen van je productieproces.

Auteur
Debbie Veeke
Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.

Ook interessant.

Klaar om jouw logistieke processen efficiënter aan te pakken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.