Terug naar overzicht

Dankzij slim gebruik van Isah kon ’s werelds grootste achtbaanfabrikant Vekoma inzetten op operational excellence

Vekoma Rides is een van de grootste achtbaanfabrikanten in de wereld. Het bedrijf voert het hele proces van het bouwen van achtbanen in eigen huis uit: van ontwerp tot engineering en productie. Al 15 jaar wordt Vekoma voor haar projectmanagement, logistieke processen en financiële verslaglegging ondersteund door de ERP-software van Isah.

isah-referentie-vekoma-achtbaan
Locatie
Vlodorp
Omvang
300+ medewerkers
Branche
Staalbouw
Opgericht
2001
Isah klant sinds
2003
Publicatiedatum
26 februari 2020

Zes jaar geleden constateerde Vekoma dat een verdere automatiseringsslag nodig was om als bedrijf efficiënter te kunnen werken en minder fouten te maken. De eerste stap die toen genomen werd, was het in kaart brengen van de bestaande processen. Tekeningen die door de afdeling Engineering gemaakt waren, kwamen destijds hardcopy bij Werkvoorbereiding binnen. Daar werd e.e.a. overgetypt in Isah en werd er soms geen check gedaan of ze een artikel al eens eerder hadden gemaakt. Nog los van de typefouten die soms voorkwamen, bleek dat er geen goed beheer van artikelbenamingen was, waardoor er in de loop der jaren een complete wildgroei was ontstaan. Soms werd eenzelfde artikelnummer zelfs twee keer gebruikt voor verschillende items. Dat zorgde logischerwijs voor problemen qua logistieke afhandeling verderop in het traject. Om toch grip en overzicht te houden op onze projecten, werkten Vekoma veelvuldig met Excel-lijstjes. Tegelijk met het groeien van het bedrijf groeide in feite ook het besef dat een betere beheersing van de bedrijfsprocessen d.m.v. automatisering noodzakelijk was. Zowel ten behoeve van kwaliteit, snelheid als leverbetrouwbaarheid. Vekoma startte een grootschalig verbetertraject. Naast de her-implementatie van het ERP-systeem werd ook een nieuw PLM-pakket ingericht om de perfecte flow van engineering naar productie te realiseren. Het doel van Vekoma: operational excellence.

Isah biedt waardevolle stuurinformatie

Een van de zaken waar het Limburgse bedrijf zwaar op inzette tijdens de her-implementatie was het terugbrengen van de hoeveelheid maatwerk die in de loop der jaren was ontstaan. Nu Vekoma een aantal jaar live is met de nieuwe inrichting van zowel PLM als ERP merken zij vele voordelen. Dat begint al met het feit dat er geen typefouten meer gemaakt worden in de overzetting van Engineeringitems naar Werkvoorbereiding. Ze missen geen zaken. En doordat de data betrouwbaar is, komt men tijdens de productie niet voor verrassingen te staan. Dat komt de leverbetrouwbaarheid ten goede.

De software van Isah geeft Vekoma bovendien meer inzicht in wat ze doen. Zaken worden eenduidig geregistreerd, iedereen kan volgen wat er met een order gebeurd; zowel wat er vooraf verwacht was als wat er werkelijk heeft plaatsgevonden is nu inzichtelijk. Hierdoor kunnen ze duidelijk KPI’s vaststellen en zaken meetbaar maken. Ze bouwen waardevolle data en stuurinformatie op om op basis daarvan analyses te maken. De volgende stap is om de verkregen inzichten te gebruiken om weer nieuwe procesverbeteringen door te voeren. Zonder Isah zouden die stappen niet gemaakt kunnen worden.

De afgelopen jaren heeft Vekoma een behoorlijke groei doorgemaakt. Het bedrijf geeft aan dat ze die groei niet hadden kunnen realiseren als ze niet verder geautomatiseerd hadden. Isah is daarin een van de bepalende factoren gebleken. Een belangrijke vervolgstap nu is om er samen met Isah voor te zorgen dat Vekoma sneller kan produceren!

Isah ERP Brochure

Dankzij Isah ERP software ervaren maakbedrijven meer efficiency.

Auteur
Debbie Veeke
Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.

Ook interessant.

Klaar om jouw logistieke processen efficiënter aan te pakken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.