Terug naar overzicht

Dankzij Isah kan Bronkhorst High-Tech flexibiliteit behouden en innovatiesnelheid verhogen

Het in 1981 opgerichte Bronkhorst High-Tech B.V. ontwikkelt en produceert instrumenten voor het meten en regelen van gas- en vloeistofdoorstroming. Het bedrijf werkt al ruim 20 jaar met de ERP software van Isah. In 2016 koos het bedrijf er voor om zoveel mogelijk maatwerk software te elimineren en terug te gaan naar de standaard van Isah. Directeur Henk Tappel licht toe wat hen dat gebracht heeft.

isah-referentie-bronkhorst-cleanroom
Locaties
Ruurlo (HQ)
Actief in 30 landen
Omvang
600+ medewerkers
Branche
Machine- en apparatenbouw
Opgericht
1981
Isah klant sinds
1998
Publicatiedatum
29 juli 2020

 Het in 1981 opgerichte Bronkhorst High-Tech B.V. ontwikkelt en produceert instrumenten voor het meten en regelen van gas- en vloeistofdoorstroming. “We maken producten die voor de meeste mensen relatief onzichtbaar Portret Henk Tappel Bronkhorst zijn,” licht Directeur Henk Tappel toe, “maar de hele industrie draait in feite op flowmeters. Of het nu gaat om R&D, productie of kwaliteitscontrole, in de voedingsmiddelenindustrie, de farmacie, de olie & gas of in de chemische industrie; in vrijwel elke tak van sport moeten zaken gemeten, geregeld of gemengd worden. En Bronkhorst is daar groot in geworden door heel nauw met klanten samen te werken en de uitdagingen van klanten op te lossen.”

Tappel kwam vier jaar geleden aan boord bij Bronkhorst met als focus technologie en innovatie. Bronkhorst wordt door haar klanten gezien als een creatief en innovatief bedrijf. “Dat hebben we bereikt door altijd met klanten mee te denken en steeds weer op zoek te gaan naar de beste oplossing voor elk vraagstuk,” aldus Tappel. “In een groeiend bedrijf is die flexibiliteit van denken echter steeds moeilijker te organiseren.” Met Tappels ruime ervaring bij grote spelers in de high-tech industrie, gaat zijn aandacht binnen het Ruurlose bedrijf vooral uit naar hoe men de processen dusdanig kan inrichten, dat de oplossingsgerichte mentaliteit de boventoon kan blijven voeren.

Maatwerk is een valkuil

Vrij snel nadat Tappel bij Bronkhorst in dienst trad, nam hij het ERP-systeem onder de loep. Men werkte in die tijd al zo’n 20 jaar met de software van Isah. Elke release kostte het echter enorm veel tijd om de software te updaten. “Ik heb in mijn carrière met heel wat ERP-systemen gewerkt,” vertelt Tappel. “En heel eerlijk: geen enkel softwarepakket werkt precies op de manier zoals jij dat zou willen. Geen bedrijf is immers hetzelfde. De valkuil waar veel organisaties dan in stappen, is om maatwerk te gaan maken. Daar is Bronkhorst ook in getuind. In der tijd was dat waarschijnlijk een logische optie, hoor,” verdedigt Henk zijn collega’s. Zijn conclusie was echter dat de hoeveelheid maatwerk binnen het ERP-systeem niet langer houdbaar was als Bronkhorst slagvaardig wilde blijven.

Bij Isah word je als klant echt gehoord

Voor Henk was het belangrijk om Isah eerst te leren kennen. “In mijn eerdere carrière heb ik wel eens te maken gehad met software die opeens niet meer ondersteund werd; dat wil je niet. Bij Isah is dat vertrouwen in de toekomst er gelukkig wel; het is een familiebedrijf waarbij de continuïteit geborgd is. Isah heeft bovendien een prettige grootte voor ons, vergelijkbaar met die van Bronkhorst. Daardoor zijn de lijntjes kort en kun je gewoon met de directie om de tafel. Bij grote internationale ERP-spelers ligt dat heel anders en ben je veel minder zichtbaar als klant. Over de samenwerking met Isah hoor ik alleen maar goede verhalen. Je stem als klant wordt er écht gehoord!”

Samen met Isah ging Bronkhorst vervolgens in gesprek over de wensen en eisen van het bedrijf en de mogelijkheden binnen de Isah-software. Henk: “Al snel concludeerden wij: als 700 andere maakbedrijven allemaal met de standaard software van Isah kunnen werken, dan moeten wij dat ook kunnen. Isah heeft immers veel klanten in de projectensfeer. En als je tussen je oogharen door naar Bronkhorst kijkt, passen wij logisch in dat rijtje. We maken immers ontzettend geconfigureerde producten; zij het in de high mix, high volume sfeer. Ons doel was daarom om kritisch naar onze eigen processen te gaan kijken en deze aan te passen om zo veel mogelijk gebruik te kunnen maken van de standaard features van Isah.”

Unieke stuklijsten

Een van de belangrijkste uitdagingen bij Bronkhorst was het creëren van unieke stuklijsten. Henk: “Wanneer een klant bij ons een product configureert, dan doorloopt hij 12 of 13 stappen, beginnend met de vraag ‘zoekt u een oplossing voor gas of vloeistof?’ tot en met de keuze voor het soort gas, de druk, de temperatuur, het soort afdichting, hoe men op het apparaat wil aansluiten, enz. Idealiter leidt dit proces tot een precieze stuklijst van wat er nodig is om voor de klant aan de slag te gaan.”

isah-referenties-bronkhorst-henk-tappel

"Door de nieuwe manier van werken behouden we flexibiliteit ten aanzien van onze bestaande business en kunnen we tegelijkertijd onze innovatiesnelheid verhogen wat betreft nieuwe producten"

Henk Tappel
Directeur, Bronkhorst High-Tech

“Voor ons is dit onderwerp een kapstok waar diverse andere vraagstukken van afgeleid worden, zoals het beheer van productcodes, de integratie met onze engineering database en het wijzigingsbeheer. We zijn de afgelopen tijd al erg druk geweest om onze processen op dit vlak te versimpelen en aan te passen naar standaard-Isah. De samenwerking met de Isah Consultants is daarbij uitstekend gebleken. Zij zijn de kennishouders en weten precies wat er allemaal mogelijk is. Door hen te koppelen aan de proceseigenaren binnen Bronkhorst, maken we snel stappen. Toch is mijn verwachting dat we voorlopig nog wel bezig zijn met allerlei verbeteringen. Terwijl we aan het finetunen zijn, blijft de winkel namelijk gewoon open!”

Dik tevreden

Afsluitend stelt Tappel: “Door de nieuwe manier van werken behouden we flexibiliteit ten aanzien van onze bestaande business en kunnen we tegelijkertijd onze innovatiesnelheid verhogen wat betreft nieuwe producten. Wat dat betreft is Isah een goede keuze voor de groei van Bronkhorst gebleken. We worden bovendien actief betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe features. Ik ben dus dik tevreden.”

Isah ERP Brochure

Dankzij Isah ERP software ervaren maakbedrijven meer efficiency.

Auteur
Debbie Veeke
Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.

Ook interessant.

Klaar om jouw logistieke processen efficiënter aan te pakken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.