Functioneel Magazijn Logistiek
2 min leestijd
9 december 2019

Bepalen ABC-code en voorraadtelling

Auteur
Peter Fikkers

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat voor veel productiebedrijven de tijd voor een voorraadtelling is aangebroken. In dit artikel licht ik toe hoe Isah hierin ondersteunt.

Je gebruikt de verwerking Bepalen ABC-code om voor jullie artikelen een ABC-analyse uit te voeren, waarna de juiste ABC-code aan de artikelen wordt toegekend in het veld ABC-code op het tabblad Algemeen van het scherm Artikelen.

ABC-codes leveren een indeling op waarmee je artikelen kunt rangschikken, vaak op volgorde van omzet en voorraadverloop. ABC-codes kunnen tevens worden gebruikt als aansturing, bijvoorbeeld voor de voorraadtelling. Zo zou je de A-artikelen 1 keer per maand kunnen tellen, de B-artikelen 1 keer per kwartaal en de C-artikelen 1 keer per jaar.

Incourante voorraad

Artikelen die al een tijd niet verbruikt zijn, kun je ook automatisch laten coderen door dit programma, zodat je deze er uit kan filteren en kan bekijken wat jullie er mee gaan doen: herwaarderen, verwijderen of naar een andere locatie overboeken bijvoorbeeld.

Maak gebruik van de helpfunctie in Isah om meer te weten te komen over deze functionaliteit. Je kunt het volgende pad volgen in de Isah Help:

isah-tip-voorraadtelling-01

Werkwijze

Je kunt uiteraard eerst gaan testen in een testomgeving wat de resultaten zijn van deze functionaliteit. En beoordeel ook of je misschien al gebruik maakt van het veld ABC-code want de code wordt natuurlijk overschreven.

  • Ga naar het scherm Artikelen
  • Open het menu Bewerken > Bepalen ABC-code
  • Selecteer de juiste instellingen en klik op OK (u kunt deze verwerking ook in de Batch uitvoeren).
  • Gebruik de standaard preset Artikelen logistiek om de resultaten te beoordelen. Deze preset toont namelijk ook het veld ABC-code zodat u hierop kunt filteren of groeperen of een draaitabel maken.

Voorraadtelling

Je kunt bovenstaande methode gebruiken om aan Cycle counting te gaan doen ofwel het inventariseren in fases om bijvoorbeeld de snellopers of de artikelen van waarde vaker te tellen.

Maak een voorraadtelling aan in Isah op basis van de ABC-code van de artikelen. Maak gebruik van de helpfunctie in Isah om meer te weten te komen over deze functionaliteit. Je kunt het volgende pad volgen in de Isah Help:

isah-tip-voorraadtelling-02

 

Auteur
Peter Fikkers
Peter is cursusleider bij Isah. Hij vindt het leuk om zijn kennis over te dragen zodat gebruikers meer uit hun Isah kunnen halen. Naast het geven van cursussen schrijft Peter ook regelmatig artikelen met tips & tricks over het gebruik van Isah.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om jouw logistieke processen efficiënter aan te pakken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag