Functioneel Inkoop
2 min leestijd
5 september 2023

Annuleren inkoopregel

Auteur
Peter Fikkers

Nieuwe functionaliteiten worden altijd beschreven in de release notes, en daarnaast wil ik een aantal daarvan ook onder de aandacht brengen in deze blog. Zo is in de release 5.11 van maart 2023 een nieuwe standaard functionaliteit ‘Annuleren inkoopregel’ toegevoegd die voor veel gebruikers nuttig kan zijn.

Annuleren inkoopregel

Je gebruikt de verwerking ''Annuleren inkoopregel'' om ervoor te zorgen dat boekingen die zijn gedaan bij het aanmaken van een inkoopregel worden teruggedraaid, bijvoorbeeld omdat de leverancier heeft aangegeven dat de bestelling niet geleverd kan worden en je de regel dus wilt annuleren. Als je een dergelijke inkoopregel niet annuleert, blijven er financiële verplichtingen openstaan die niet langer actueel zijn.

Resultaat

Als je één of meerdere inkoopregels annuleert met de verwerking, dan worden voor deze inkoopregels de volgende acties uitgevoerd:

  • De ontvangsten worden gereedgemeld. De datum wordt gezet op de boekdatum van de verwerking.
  • De inkoopregel wordt financieel gereedgemeld. De datum wordt gezet op de boekdatum van de verwerking.
  • De inkoopfactuurgegevens wordt gereedgemeld. De datum wordt gezet op de boekdatum van de verwerking.
  • Er wordt een tegenboeking (journaalpost) gemaakt voor de aangegane verplichting en de nog te ontvangen goederen. De journaalpost is in de basis gelijk aan de journaalpost die ontstaat bij het aanmaken van de inkooporderregel (journaalpost soort 410).
  • De status van de inkoopregel wordt gezet op de status die is ingesteld voor geannuleerde inkoopregels (zie opmerking over de instelling hieronder).
  • Eventuele subregels van een inkoopregel worden geannuleerd samen met de inkoopregel waarbij zij horen.

Instelling

Module Applicatiebeheer → Instellingen → Basisgegevens → Tab Inkoop

Hier stel je in welke status geannuleerde inkoopregels moeten krijgen als je de verwerking ''Annuleren inkoopregel'' uitvoert. Stel je hier geen status in, dan is het niet mogelijk om inkoopregels in Isah te annuleren. Hieronder een voorbeeld:

isah-tip-annuleren-inkoopregels-01
 
Werkwijze

  • Selecteer in het scherm Inkooporders (0112) de juiste inkooporder en ga naar de regels.
  • Selecteer nu de regel die je wil annuleren
  • Gebruik vanuit het menu ''Bewerken'' de verwerking ''Annuleren inkoopregel''

Tip: deze verwerking kan multiselect uitgevoerd worden; dus eerst meerdere regels selecteren en dan de verwerking uitvoeren.

Preset Geannuleerde inkoopregels

Geannuleerde regels kun je zichtbaar maken met de nieuwe preset ''Geannuleerde inkoopregels''.

Auteur
Peter Fikkers
Peter is cursusleider bij Isah. Hij vindt het leuk om zijn kennis over te dragen zodat gebruikers meer uit hun Isah kunnen halen. Naast het geven van cursussen schrijft Peter ook regelmatig artikelen met tips & tricks over het gebruik van Isah.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om jouw logistieke processen efficiënter aan te pakken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag