En tot slot: een correcte slotfactuur
Bij het gebruik van termijnfacturering speelt de slottermijn een belangrijke rol. Hoe deze slotfactuur wordt opgesteld kan verschillen. Hieronder geven we je inzicht in de opties.
Wat gebeurd er bij het opstellen van een slottermijn?
Bij het aanmaken van de slotfactuur gebeurt er in Isah namelijk het volgende:
- Eventuele nog openstaande termijnen van de betreffende verkooporder worden verwijderd.
- De met de slottermijn te verrekenen factuuradviezen worden verwijderd uit scherm 0224 Factuuradviezen in de module Facturering.
- Reeds geboekte termijnomzet wordt gecrediteerd en de totale omzet wordt op de definitieve (or voorlopige) omzetrekening geboekt.
Het bedrag van de slotfactuur is de waarde van de geleverde prestatie (factuuradviezen) -/- het bedrag gefactureerd via termijnen.
Heb je een hogere waarde voor wat betreft de geleverde prestatie dan wat je tot nu toe hebt gefactureerd via termijnen, dan komt er een restantbedrag op de slotfactuur. Is de waarde van de geleverde prestatie lager dan wat je hebt gefactureerd via termijnen, dan krijg je een creditbedrag op de slotfactuur. Is de waarde van gefactureerde termijnen gelijk aan de geleverde prestatie, dan ontstaat er een slotfactuur ter waarde van €0,-.
Om ervoor te zorgen dat je het juiste bedrag op de slotfactuur krijgt gebruik je de verwerking 0990 Preview en aanmaken laatste termijnfactuur (via menu Bewerken op schermen 0119 Termijnfacturen en 0544 Openstaande termijnen).
In de preview zie je de waarde van de geleverde prestatie (Factuuradviezen), de waarde van reeds gefactureerde termijnen (Gecrediteerde termijnen) en het bedrag van de slotfactuur als je doorgaat met de verwerking.
In onderstaande voorbeeld zie je dat de er €39,- op de slotfactuur terecht zal komen.
Op tabblad Details zie je terug welke factuuradviezen tegenover de gefactureerde termijnen staan.
Zie je in de preview een slotbedrag dat je niet verwacht, controleer dan de meest voorkomende oorzaken aan de hand van kennisitem KI 3589 - Bedrag bij aanmaken van slottermijn klopt niet. Kom je er niet uit? Maak een ticket bij ons aan met de gegevens die onderaan kennisitem KI 3589 gevraagd worden zodat we de situatie kunnen analyseren.
Bonus tip!
In kennisitem KI 2461 – Termijnfacturering hebben we de stappen van termijnfacturering in Isah beschreven en verwijzen we naar verwante kennisitems met meer toelichting, waaronder kennisitem KI 4317 – Boekingsgang termijnfacturering.
Vond je dit artikel interessant?
Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!
Gerelateerde artikelen.
De vakantieperiode komt in zicht: waar moet je aan denken?
Dashboards in PowerBI
Publiceren en delen van PowerBI rapporten
Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?
Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.
Stel je vraag