Functioneel Applicatiebeheer
3 min leestijd
1 mei 2024

De vakantieperiode komt in zicht: waar moet je aan denken?

Auteur
Marloes Bakx

Voor je gevoel is de Kerstborrel misschien net achter de rug, maar de zomervakantie komt inmiddels al snel dichterbij. Dit is daarom een goed moment om alvast eens na te denken over taken die je tijdens je vakantie moet overdragen aan een collega. Zo kun je op tijd zorgen voor werkinstructies en is de kans op werkzaamheden die vastlopen in de vakantieperiode een stuk kleiner.

Op basis van vragen die we bij Product Support binnenkrijgen tijdens vakantieperiodes hebben we een opsomming gemaakt met punten waar je eens over na kunt denken:

Voor systeembeheerders en applicatiebeheerders

 • Stel een vervangend applicatiebeheerder in voor het geval er rechten aangepast moeten worden of wachtwoorden gereset moeten worden. Hiervoor kan eventueel een gebruikersgroep 'Vervangend applicatiebeheerder(s)' worden aangemaakt om eenvoudig (tijdelijk) rechten te kunnen overdragen.
  systeembeheer-applicatiebeheer-vervangend
 • Zorg dat de vervangend applicatiebeheerder in ieder geval toegang/rechten heeft tot:
  • Isah database-server
  • Microsoft SQL Server Management Studio
  • IIS-server
  • Isah License Server
  • Isah Configuration
  • Isah batchserver
  • Export naar de financiële applicatie
 • Zorg dat er minimaal 1 gebruiker aanwezig is tijdens de vakantieperiode die beschikt over inloggegevens voor de Isah Supportsite. Mocht er dan in de vakantieperiode een nieuwe licentie geactiveerd moeten worden, dan kan dit proces soepel doorlopen zonder risico op stilstand binnen het bedrijf.
 • Een gebruiker heeft een aantal keer zijn/haar wachtwoord verkeerd ingetikt en is nu geblokkeerd (kan de software niet meer in). Deze gebruiker moet weer gedeblokkeerd kunnen worden. Hoe je dat doet lees je in het kennisitem KI 3179 - Gebruiker xxx is geblokkeerd. 
 • Een gebruiker weet zijn of haar wachtwoord niet meer of iemand moet een nieuw wachtwoord krijgen. Iemand moet dan een nieuw wachtwoord kunnen genereren. Hoe je dat doet lees je in het kennisitem KI 3164 - Wachtwoord wijzigen (Isah 5.2 en nieuwer.

Voor reguliere Isah-gebruikers

 • Zorg ervoor dat het exporteren van gegevens naar de financiële applicatie uitvoeren (en met welke instellingen) beschikbaar is. Hoe je dat doet lees je in het kennisitem KI 1142 - Journaalposten & stamgegevens exporteren.
 • Het importeren vanuit externe pakketten (zoals EasyInvoice).
 • Het controleren of batchopdrachten nog correct doorlopen. Hoe je dat doet lees je in het kennisitem KI 1191 – Batches.

Voor leidinggevenden

Werken jullie met Time Registration? Zorg er dan voor dat er vervangers zijn opgegeven zodat uren en verlof tijdens je vakantie gewoon gefiatteerd kunnen worden. In kennisitem KI 5867 - [TR] Vervanger instellen tijdens vakanties of ziekte beschrijven we hoe je dit kunt doen.

time-registration-vervanger

Voor Isah Finance-gebruikers

 • Controleer of er geautoriseerd moet worden in Bizcuit vóór je terugkomst van vakantie. Dit is binnen Finance te controleren via Bedrijven > Directe bankkoppeling beheren Wizard kolom Gekoppeld aan bank.
 • Geef vervangende gebruiker(s) rechten voor het ophalen van de bankmutaties.

En tot slot:

Gelukkig gaan we eerst nog de zomer tegemoet, maar rond Kerst heb je te maken met aanvullende aandachtspunten in de vakantieperiode. Deze hebben we gebundeld in kennisitem KI 3041- Jaarwisseling en willen we je toch alvast meegeven. Dit is ook handig wanneer je werkt met een gebroken boekjaar.

Fijne vakantie alvast!

Auteur
Marloes Bakx
Marloes is al 10 jaar werkzaam als Product Support Consultant. Dankzij haar uitgebreide ervaring is ze in staat snel aanknopingspunten te identificeren om supportvragen efficiënt aan te pakken. Daarnaast werkt ze nauw samen met de afdeling Development om er voor te zorgen dat verbeterpunten, die door onze klanten aangedragen zijn, in de software worden opgenomen.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag