ERP
6 min leestijd
29 april 2024

Isah stroomlijnt de transitie van ETO naar CTO voor de carrosseriebouw

Auteur
Jan-Pieter Vos

Veel bedrijven in de carrosseriebouw voelen dat ze er niet meer onderuit kunnen: de transitie van engineer-to-order (ETO) naar configure-to-order (CTO). Daarbij ontwerp je niet meer elk product of onderdeel opnieuw als er een order binnenkomt, maar ga je uit van een vast aantal modules of bouwblokken waaruit het eindproduct is opgebouwd. Dat heeft nogal wat voordelen, maar de weg naar deze manier van werken kan ook hobbelig aanvoelen. Isah stroomlijnt het proces voor je.

Standaardiseren

In Nederland staan we bekend om onze hoogwaardige carrosseriebouw, maar we voelen de concurrentie vanuit lage lonen landen naderen. Daarom is het verstandig om een efficiëntieslag te maken en te standaardiseren. Dat doe je door te bedenken tot welk moment de bestellende klant invloed mag hebben op hoe het uiteindelijke product eruit komt te zien. Voor menig tekenaar, vormgever, productiemedewerker en verkoper blijft het een romantisch beeld om precies te maken wat de klant van je vraagt. Toch zullen er in meer of mindere mate in elk productieproces stappen zijn die je als standaard neer kunt zetten. Als je producten in 80% van de gevallen een zelfde onderdeel nodig hebben, hoef je dat niet steeds opnieuw uit te denken en te tekenen.

De voordelen van de CTO-werkwijze

Maar even een stapje terug. Waarom zou je overstappen naar een CTO-benadering? We zetten de voordelen voor je op een rij.

 • Levertijd en voorraad
  Omdat je een beperkte catalogus van onderdelen en producten hebt, kun je vooruit werken. Al je producten zijn namelijk opgebouwd uit een vaststaand aantal componenten die je als het ware uit je magazijn kunt halen.

 • Tijdswinst
  Je kostbare en moeilijk te vinden tekenaars hoeven niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden, maar kiezen uit vaste bouwblokken.

 • Marge
  Omdat je eindproduct minder gekost heeft, kun je een grotere marge behalen of een concurrerende prijs bieden.

 • Uniformiteit
  Bij ETO zul je bij identieke klantwensen niet alleen steeds opnieuw moeten beginnen, maar zullen de eindproducten ook altijd verschillen.

Uitdagingen in de transitie naar CTO

Dat de overgang naar CTO je veel op gaat leveren, staat buiten kijf. Toch zal de transitie naar een modulaire manier van produceren wat uitdagingen met zich meebrengen. Uiteraard lees je verderop hoe Isah je daarin ondersteunt.

 • Vrijheid
  Als klanten gewend zijn dat al hun wensen uitkomen, zullen ze in eerste instantie wat minder enthousiast zijn als je ze wat in moet perken. Gelukkig kun je daar een snellere levertijd en betere service tegenover zetten, omdat gelijke producten of onderdelen van producten altijd hetzelfde zijn.

 • Sales
  Aan de andere kant zijn verkopers gewend klanten alles te geven wat ze verlangen. Ook daar moet een verandering in benadering komen. De klant wordt op een heel andere manier koning. Verkopers kunnen niet meer alles beloven, omdat ze binnen de mogelijkheden van de bouwblokken moeten blijven.

 • Draagvlak
  Iedereen binnen je organisatie moet achter de nieuwe werkwijze staan. CTO heeft invloed op alle processen en disciplines in je bedrijf. Als een bepaald team niet blij is met de aanpak en zich er niet aan houdt, werkt het systeem niet meer.

Hoe pak je dat aan? Het ERP-systeem van Isah

Je hebt de voordelen gezien van de overgang naar CTO, maar ook de uitdagingen die je tegen kunt komen. Je moet goed voor ogen hebben wat de verschillende bouwblokken of modules zijn waaruit jij je verschillende eindproducten op gaat bouwen. Houd daarbij rekening dat je natuurlijk niet al je processen op de nieuwe manier moet gaan benaderen. Er blijft altijd zo veel ruimte over voor ETO als je zelf wilt of nodig hebt. Verder hoef je ook niet meteen alle teams volgens ETO te laten werken of dit voor je gehele assortiment door te voeren. Pak het rustig aan. Bij onze klanten zien we dat een gefaseerde aanpak vaak goed werkt waarbij eerst een deel van de eindproducten, half-fabrikaten of opties volgens de nieuwe filosofie wordt opgebouwd.

Een goed ERP-systeem zorgt ervoor dat je de voordelen ook echt door de hele organisatie voelt en dat je mensen achter de nieuwe manier van werken staan. Isah helpt je daarbij.

"Iedereen binnen je organisatie moet achter de nieuwe werkwijze staan. CTO heeft invloed op alle processen en disciplines in je bedrijf. Als een bepaald team niet blij is met de aanpak en zich er niet aan houdt, werkt het systeem niet meer."
Jan-Pieter Vos

Waarom Isah het unieke ERP-systeem voor een vloeiende transitie is

 • Duidelijkheid
  Er is geen ruis meer tussen verkoper en klant aan de ene kant en tekenaar aan de andere. Verkopers weten precies wat ze te bieden hebben en tekenaars weten dat het binnen de mogelijkheden ligt wat ze te doen krijgen. Uit keuze A volgt altijd de logische keuze B, met aan het eind een stuklijst en een duidelijke planning. In realtime zien alle medewerkers wat er van ze verwacht wordt en wanneer dat moet gebeuren. Processen lopen parallel aan elkaar in plaats van dat ze elkaar opvolgen, dus niemand hoeft op de ander te wachten. Zo combineer je haalbaarheid met een maximaal rendement en een overzichtelijke klantreis waarbij iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

 • Eenvoud
  Omdat alle medewerkers met het systeem aan de slag moeten kunnen, moeten er geen barrières zijn. Verschillende talen, verschillende leeftijden, verschillende opleidingsniveaus – iedereen heeft een interface op maat in Isah.

 • Configurator
  Het eerste waaraan je denkt als je de term ‘bouwblokken’ hoort, is een configurator waarin je die afzonderlijke modules kunt selecteren. Het liefst zou je die in je ERP-systeem hebben staan, zodat je direct kunt zien wat de mogelijkheden en gevolgen van een bepaalde opdracht of offerte zijn. Isah biedt deze mogelijkheid als een van de weinige ERP-systemen.

 • Werkinstructies
  Productiemedewerkers kunnen te allen tijde instructies opvragen via een knopje op het touchscreen. Dat kan tekst zijn, maar ook tekeningen of instructievideo’s.

 • Implementatie
  Om het systeem tot een succes te maken, moeten mensen het op de juiste manier gebruiken. Daarom luisteren we eerst wat medewerkers uit alle lagen van de organisatie nodig hebben in hun specifieke functie. Je maakt de mensen die met systeem aan de slag gaan deelgenoot van de transitie. En om een te grote ommeslag te voorkomen, kun je binnen Isah klein beginnen met één team dat vast overstapt op de CTO-manier van werken. Zo houd je de moraal hoog en zien andere teams dat het ook echt werkt.

 • Nazorg
  Als er problemen zijn, ziet een bepaald product uit een bepaalde lijn er altijd hetzelfde uit. Iedereen weet tot in het detail hoe het product is opgeleverd en eruit zou moeten zien. Zo heb je geen unieke producten met unieke afwijkingen. Verder ken je de geschiedenis vanuit het ERP-systeem en weet je wat de mogelijke historische aanpassingen zijn.

Ben je benieuwd wat de mogelijkheden voor jouw organisatie zijn of wil je gewoon even sparren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op

Isah ERP Brochure

Dankzij Isah ERP software ervaren maakbedrijven meer efficiency.


Auteur
Jan-Pieter Vos
Jan-Pieter Vos is bij Isah actief als Pre-sales consultant. Al van jongs af aan heeft hij zijn handen ‘vuil’ gemaakt aan mechanische techniek. Zodra iets een stekker of een brandstoftank heeft is Jan-Pieter geïnteresseerd in de ‘inner workings’. Een fabriek is voor Jan-Pieter de ultieme machine. Het imposante samenspel van werktuigen en inventiviteit blijft hem boeien. Hij bezoekt dagelijk de meest uiteenlopende maakbedrijven om hen te helpen hun praktische werkelijkheid te herkennen in de oplossingen van Isah. Het liefst op een manier die ook nog eens een glimlach produceert!
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Maak een afspraak