Controlling
3 min leestijd
30 september 2019

Waarom KPI's voor controllers in de maakindustrie onmisbaar zijn

Auteur
Koen Kouwenberg

Misschien ervaar je het zelf ook al in je dagelijkse werkzaamheden, maar de rol van controllers in de maakindustrie is momenteel aan het veranderen. De tweedeling tussen een financial controller die terugkijkt in de tijd en het heden analyseert en een business controller die zijn blik gericht heeft op de toekomst is steeds meer aan het vervagen. Er is een groeiende behoefte aan controllers die de rol van navigator vervullen. Juist in deze rol zijn KPI’s een onmisbaar stuurmiddel.

Van registreren en verwerken naar controleren, analyseren en verbeteren

Ik spreek in mijn dagelijkse werkzaamheden met veel maakbedrijven en controllers en daaruit blijkt ook dat de vraag naar zogenoemde navigators groeit. Iemand die sturing geeft aan de koers die je als organisatie moet varen om goed op de bestemming aan te komen.

In het verleden keken controllers vooral achterom en rapporteerden ze op cijfers van de vorige maand, het vorige kwartaal of vorig jaar. Tegenwoordig is er een groeiende behoefte aan controllers die een belangrijke sparringpartner van het management zijn. De functie gaat daarmee verder dan cijfers alleen. Het gaat ook over het koppelen van data aan de doelstellingen en het meedenken over de strategische ontwikkeling van de organisatie. De verantwoordelijkheid verschuift van registreren en verwerken naar controleren, analyseren en verbeteren.
Adviesvaardigheden zijn naast het inhoudelijke gedeelte dus heel belangrijk. Het is belangrijk om scherp te hebben wat er binnen de organisatie gebeurt, maar daarnaast kijk je ook naar toekomstige ontwikkelingen. Wat gebeurt er en wat is de impact daarvan? Deze informatie is essentieel voor het management om doelstellingen te bereiken en bij te sturen waar nodig.

"KPI’s zijn cijfers en variabelen die de prestaties tastbaar maken. Het is een kompas dat je richting geeft."
Koen Kouwenberg

De onmisbare rol van KPI’s

Maar de organisatie adviseren, mede de koers bepalen en bijdragen aan de strategische doelstellingen kan alleen als de cijfers ook kloppen en betrouwbaar zijn. KPI’s zijn daarvoor een onmisbare tool. Kritische Prestatie Indicatoren leveren namelijk concrete en meetbare data op die noodzakelijk zijn om doelstellingen te behalen en — indien nodig — bij te sturen op de bedrijfsstrategie. Het zijn cijfers en variabelen die de prestaties tastbaar maken. Het is een kompas dat je richting geeft.

Als je dit zo leest, klinkt het misschien eenvoudig. Maar iedereen die een keer heeft geprobeerd om de eigen KPI’s vast te stellen kan beamen dat het in de praktijk niet zo simpel is. Want welke indicatoren brengen de organisatie nu écht vooruit?

Om je te helpen om deze KPI’s te definiëren hebben we een whitepaper geschreven waarin we concrete handvatten geven om aan de slag te gaan. Het geeft inzicht in de belangrijkste KPI’s voor controllers in de maakindustrie en daarnaast duiken we in het proces en de randvoorwaarden om deze indicatoren ook goed inzichtelijk te krijgen. Je kunt de KPI’s namelijk wel definiëren, maar als het proces en de randvoorwaarden er niet op zijn afgestemd dan behaal je nog niet het gewenste resultaat. Vraag jouw exemplaar hier aan:

Whitepaper KPI's

Ontvang concrete tips en handvatten om KPI's inzichtelijk te maken en meer grip op processen te krijgen.

Auteur
Koen Kouwenberg
Opererend op het snijvlak tussen de logistieke en financiële bedrijfsprocessen bij klanten, biedt Koen continu ondersteuning bij het inrichten en verbeteren van deze processen en de implementatie van de bijbehorende software. Daarnaast levert hij een actieve bijdrage als klankbord bij de ontwikkeling van Isah Finance.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag