Business groei ERP
3 min leestijd
17 oktober 2022

In een hectische markt meer marge met ERP-software

Auteur
Jan-Pieter Vos

De crises buitelen op dit moment over elkaar heen. We hebben te dealen met een tekort aan personeel maar ook aan materiaal. Ondertussen gaan de energieprijzen over de kop, wat bijdraagt aan de torenhoge inflatie. Daarnaast zijn we nog steeds aan het bijkomen van Corona, terwijl een nieuwe opleving van het virus nog altijd op de loer ligt. Externe factoren die intern flink impact hebben op bedrijfsvoering en winstmarge. ERP-software biedt je het inzicht en overzicht om efficiënter en effectiever te werken en de controle weer terug te krijgen. In dit blog ga ik dieper in op hoe een goede inzet van ERP-software zelfs tot een betere winstmarge kan leiden.

Je hebt met ERP-software meer winst in eigen hand

De geijkte start van een automatiseringstraject is een analyse van de processen. Wat is tijdrovend? Kan de volgorde logischer? Of kan een onderdeel van het proces verkort worden? Met deze stroomlijning bereik je meer efficiency met minder mensen. Een grote plus bij het huidige personeelstekort. En het levert je bovendien een aantrekkelijke kostenbesparing op.

"Met het gecentreerde actuele inzicht en overzicht dat ERP-software biedt, kunnen veel fouten en frustratie voorkomen worden."
Jan-Pieter Vos

Datagestuurd niet te veel maar voldoende inkopen

Zekerheid dat je over voldoende voorraad materialen beschikt is een vereiste. In deze tijd van materiaaltekort schiet dat door naar ‘Just In Case inkopen’, ofwel: zoveel mogelijk kopen van wat er beschikbaar is. Met als gevolg hogere materiaalprijzen en minder marge, want niet alles is door te berekenen. De kunst is hier om de juiste balans te vinden tussen zekerheid van beschikbare materialen en overeenkomstige inkoophoeveelheden. Ook daar kan ERP-software inzicht geven. Welke materialen hebben we nodig? Wanneer moeten die beschikbaar zijn? En hoe lang duurt het om dat in huis te hebben? Zo voorkom je hoge voorraden aan materialen tegen (te) hoge prijzen, terwijl de productiecontinuïteit gegarandeerd is.

Werken vanuit dezelfde data met ERP-software: een grote plus in de dynamische maakindustrie

Elke order in deze industrie is klantspecifiek. Dat maakt planning en calculatie lastig; zeker als er orderwijzigingen zijn. En die veranderingen komen vaak voor; een ander materiaal, een meter langer of korter of nét een andere bewerking. Verandering lijkt soms de enige constante factor in de maakindustrie! Met ERP-software heeft iedere afdeling continu actueel inzicht in de orders: engineering, werkvoorbereiding, inkoop, planning, productie, logistiek en administratie. Wijzigingen zijn realtime te zien en daarop kan direct actie worden ondernomen. Hebben we de juiste materialen op tijd? Is er voldoende capaciteit in de productie? En hanteren we de juiste calculatie bij facturatie? Zeker als een organisatie groeit, kan tussen al die afdelingen verzuiling ontstaan met eigen overzichten en Excel-sheets. Alle informatie centraal gestructureerd toegankelijk maken is de sleutel om deze praktische problemen op te lossen. We komen in veel bedrijven tegen dat afdelingen dag in dag uit, ook tegen zichzelf, aan het knokken zijn om dit soort problemen het hoofd te bieden. Met het gecentreerde actuele inzicht en overzicht dat ERP-software biedt, kunnen veel fouten en frustratie voorkomen worden. Dat is goed voor de kwaliteit van je producten, je dienstverlening, het werkgeluk van je medewerkers en voor een betere winstmarge!

Wil je weten hoe datagestuurd werken bij jullie tot een betere winstmarge kan leiden? Leg je vraagstuk dan vrijblijvend voor aan een specialist van Isah en ontdek welke kansen je kunt verzilveren.

Isah ERP Brochure

Dankzij Isah ERP software ervaren maakbedrijven meer efficiency.

Auteur
Jan-Pieter Vos
Jan-Pieter Vos is bij Isah actief als Pre-sales consultant. Al van jongs af aan heeft hij zijn handen ‘vuil’ gemaakt aan mechanische techniek. Zodra iets een stekker of een brandstoftank heeft is Jan-Pieter geïnteresseerd in de ‘inner workings’. Een fabriek is voor Jan-Pieter de ultieme machine. Het imposante samenspel van werktuigen en inventiviteit blijft hem boeien. Hij bezoekt dagelijk de meest uiteenlopende maakbedrijven om hen te helpen hun praktische werkelijkheid te herkennen in de oplossingen van Isah. Het liefst op een manier die ook nog eens een glimlach produceert!
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag