Van ETO naar CTO gefaciliteerd door ERP-software
Veel Nederlandse maakbedrijven behoren tot de top in de wereld. En klanten zijn ook bereid om voor die kwaliteit te betalen. Maar dat wordt wel steeds lastiger bij oplopende prijzen en toenemende kwaliteit vanuit het buitenland. Er moet een omslag gemaakt worden om de markt bij te benen met én kwaliteit én concurrerende prijzen. Veel maakbedrijven overwegen daarom deze overstap naar een meer modulaire werkwijze. Ofwel: de overgang van Engineer To Order (ETO) naar Configure To Order (CTO).
In het eerste businessmodel zijn engineers iedere keer alles opnieuw aan het uitvinden. Hoewel dit voor de hand lijkt te liggen in de klantordergestuurde maakindustrie, wijst de praktijk wel uit dat sommige partijen hier enorm in doorschieten. Het komt voor dat twee min of meer identieke wensenlijsten uitmonden in twee vergelijkbare, maar totaal verschillende eindproducten. Met alle nadelen van dien. De inzet van meer standaardcomponenten versterkt vaak de concurrentie- en winstpositie. In dit artikel licht ik daarom toe hoe ERP-software een CTO-proces kan ondersteunen.
In de praktijk is veel standaard aan het unieke product
Om maar meteen met een kritische vraag te beginnen: hoe uniek zijn uw producten eigenlijk? Als verschillende maatwerkproducten van maakbedrijven nader bekeken worden, blijkt in de praktijk een groot gedeelte uit standaardcomponenten te bestaan. In het businessmodel van CTO hoeft niet het gehele product 100% configureerbaar te zijn met vaste componenten. Maar stel dat 80% dat wel is, dan scheelt dat al fiks in de kosten. Wanneer bijvoorbeeld een product normaliter 1000 engineeringuren kost en u kunt daar 80% op besparen, dan maakt je dat een stuk competitiever en winstgevender!
Geen verrassingen op de productievloer
Door in standaardcomponenten te denken is de materiaalbehoefte bovendien veel eenduidiger. Bij ETO wordt een product uniek ontworpen. Op basis van de materiaalbeschrijving wordt een materiaal geselecteerd en ingekocht. Niet zelden blijkt op de productievloer dat het materiaal toch niet geschikt is of dat er aanpassingen nodig zijn. Dat betekent een strop in de planning en extra kosten. In het CTO model is er de zekerheid dat de ingekochte materialen voldoen.
CTO met ERP software
ERP software ondersteunt het CTO businessmodel optimaal. In dit businessmodel is vooraf bekend welke componenten nodig zijn voor een brede productenlijn. Met behulp van ERP software is er het inzicht in materialen, benodigde hoeveelheid op jaarbasis en is het mogelijk om een forecast te maken van de afname gedurende het jaar. Dat maakt de productie veel beter te plannen, wat de mogelijkheid geeft om deels op voorraad te produceren. Op deze wijze wordt piekbelasting voorkomen. Doordat materiaal in een hogere jaarafnamevolume ingekocht kan worden, is er een aanzienlijke kostenvoordeel te halen.
Isah Business Software heeft veel kennis en ervaring in de transitie van ETO naar CTO. Wij delen deze know-how graag met je in een vrijblijvende afspraak.
Isah ERP Brochure
Dankzij Isah ERP software ervaren maakbedrijven meer efficiency.
Vond je dit artikel interessant?
Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!
Gerelateerde artikelen.
In een hectische markt meer marge met ERP-software
We kopen in China steeds meer hightech, maar waarom maken we het niet gewoon zelf?
Hoe bereid ik me als maakbedrijf voor op de post-coronatijd?
Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?
Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.
Stel je vraag