Business groei ERP
3 min leestijd
13 juli 2020

Hoe bereid ik me als maakbedrijf voor op de post-coronatijd?

Auteur
Peter van Harten

Als lid van het Programmabureau Smart Industry heb ik de afgelopen weken meegedacht over de toekomst van de maakindustrie en hoe je je als maakbedrijf zou kunnen voorbereiden op de tijd na corona.

We weten allemaal dat zolang er geen vaccin is, we moeten leven met een andere realiteit. Op het moment dat ik dit schrijf, zijn de maatregelen wat meer ontspannen en proberen we te wennen aan de 1,5 meter economie. Maar wat mij betreft is er nog volop werk aan de winkel. Samen moeten we knokken om de leidende positie van onze maakindustrie in Nederland te behouden. Want laten we eerlijk zijn: door de coronacrisis is alleen maar duidelijker geworden waar we met z’n allen mee aan de slag moeten: flexibeler, robuuster en slimmer gaan werken. In dit artikel zet ik op een rij hoe je je als maakbedrijf kunt voorbereiden op de post-coronatijd.

Slimmer en digitaler werken

Al jaren stijgt onze arbeidsproductiviteit veel te weinig. Alleen al om de ‘vergrijzingsbom’ die onder onze economie ligt op te vangen, moeten we de komende 15 tot 20 jaar maarliefst 200% productiever werken. Reken even mee: dat is 4 tot 5% per jaar. Stel je voor dat je met je maakbedrijf elk jaar 4 tot 5% zou kunnen groeien door slimmer en digitaler te werken? Op die manier zou je ook je eigen innovatie kunnen financieren, toch? Het is mogelijk!

In het whitepaper ‘Slimmer, robuuster en flexibeler werken in de post-coronatijd’ dat het Programmabureau Smart Industry heeft geschreven, doen we daarin wat voorzetten. Ik noem er een paar:

"Stel je voor dat je met je maakbedrijf elk jaar 4 tot 5% zou kunnen groeien door slimmer en digitaler te werken? Op die manier zou je ook je eigen innovatie kunnen financieren, toch? Het is mogelijk!"
Peter van Harten

1. Begin bij jezelf

Zoals altijd begint het bij jezelf; je eigen ambitie: hoe slim, flexibel en robuust wil je dat je bedrijf is? Ben jij een kartrekker, voorloper of kijk je wel hoe het loopt?

2. Betrek je mensen en je team

Er zit veel meer veerkracht in je eigen organisatie dan je denkt. Betrokkenheid levert ook ‘eigenaarschap’ op. Het betrekken van je team is cruciaal om nieuwe technologie succesvol te implementeren; zo blijkt uit vele onderzoeken.

3. Digitaliseer waar het kan

Er zitten vaak nog zoveel verborgen kosten in je processen. Vaak denken we alleen aan de productieprocessen, maar hoe slim is jouw salesproces georganiseerd? Wat kost een offerte bij jouw bedrijf eigenlijk?

4. Werk slim samen in de keten

Hoe slim werk jij samen in de keten? Ben jij in staat om snel in te spelen op de vraag van je klant? Werk jij digitaal samen in de keten? Of is het vooral veel e-mailen en bellen?

5. Maak gebruik van data

Denk eens na hoe je alle data van je machines en installaties zou kunnen gebruiken om met slimme nieuwe data gedreven oplossingen je klanten nog meer te ontzorgen.

Isah investeert al jaren in Smart Industry oplossingen en samen met onze klanten werken we elke dag aan mooie producten en diensten waar we trots op zijn. We vinden het belangrijk dat we elke dag een stukje beter, slimmer en robuuster worden en daar helpen we graag aan mee. Doet u ook mee?

Download het gratis whitepaper ‘Slimmer, robuuster en flexibeler samenwerken in de post-coronatijd’ en ga samen met ons aan de slag met een toekomstbestendige industrie. Wilt u een keer vrijblijvend sparren over uw Smart Industry uitdagingen? Stel uw vraag aan onze maakindustrie-specialisten. Wij helpen u graag!

Slimmer werken in de post-coronatijd

Ontdek hoe je Smart Industry in kunt zetten om wendbaar te zijn en flexibeler, robuuster en slimmer te werken.

Auteur
Peter van Harten
Peter is bij Isah verantwoordelijk voor de Duitse Markt. Daarnaast is hij Smart Industry Ambassadeur en lid van het Programmabureau waar hij de buitenlandrelaties (focus België en Duitsland) behartigt. Vanuit die rol is hij continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de hightech industrie in Nederland te versterken, maar vooral onze klanten te helpen bij de digitale transitie van hun bedrijf.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag