Terug naar overzicht

Isah maakt productie voor Aerospace Propulsion Products eenvoudig traceerbaar

Aerospace Propulsion Products (APP) is actief in de ruimtevaartindustrie. Hun hybride bedrijfsmodel was voor APP een van de redenen om op zoek te gaan naar een ERP-oplossing, welke zij vonden in Isah. Projectmanager Jürgen Kloonen licht de keuze voor Isah toe en vertelt hoe de implementatie is verlopen.

isah-referentie-aerospace-propulsion-products
Locatie
Klundert
Omvang
40+ medewerkers
Branche
Machine- en apparatenbouw
Opgericht
1989
Isah klant sinds
2015
Publicatiedatum
12 januari 2017

Introductie APP

Aerospace Propulsion Products (APP)  ontwikkelt en bouwt gasgeneratoren voor de Europese ruimtevaart; o.a. voor Ariane 5, Ariane 6 en Vega. De ontwikkeling van nieuwe ontstekers kan soms wel 10 jaar duren. Wat dat betreft is APP geen standaard productiebedrijf. Naast de ontwikkeling van kleine series, heeft men echter ook een industriële productielijn waar grotere aantallen besteld worden en de doorlooptijd enkele dagen of weken is. Dit hybride model was voor APP een van de redenen om op zoek te gaan naar een ERP-oplossing.

Jürgen Kloonen is projectmanager bij APP. “Een jaar terug waren wij niet echt bekend met de mogelijkheden van ERP. Wij registreerden voorraadgegevens, financiële cijfers en productiedossiers in diverse systemen. Data werd verspreid vastgelegd binnen onze organisatie en systemen waren niet aan elkaar gelinkt.” Doordat APP bleef groeien, ontstond er behoefte aan meer efficiency in de productie van grote aantallen generatoren. De belangrijkste uitdaging voor Jürgen was: hoe kunnen we de productie beter stroomlijnen en de voorraad efficiënter inkopen en beheren?

Traceability cruciaal

In samenwerking met adviesbureau IPL bepaalde APP de belangrijkste eisen. Ook zaken zoals traceability kwamen toen naar voren. “In de ruimtevaart is dat cruciaal,” licht Jürgen toe. “Het feit dat dit bij Isah goed geregeld is, was voor ons een groot pluspunt. Ook waren we erg te spreken over de look & feel. En het feit dat we zowel grote als kleine series goed kunnen afhandelen door middel van projecten en voorraadbeheer.” Dit alles bij elkaar gaf uiteindelijk de doorslag voor de oplossing van Isah.

isah-referenties-aerospace-propulsion-products-jurgen-kloonen

"Elk proces wat niet goed loopt, daar krijg je de rekening van gepresenteerd. Isah heeft ons goed geholpen om interne processen onder de loep te nemen en deze op de juiste manier in de software te verwerken."

Jurgen Kloonen
Projectmanager, APP

Big Bang

In 2015 startte APP met de implementatie van Isah. Jürgen: “Samen met Isah hebben we de scope van het project bepaald, namelijk: voorraad, productie, inkoop en financiële data moest allemaal in Isah komen. We hebben bewust gekozen voor een big bang. We wilden koste wat kost voorkomen dat we dubbele data moesten bijhouden.” In een jaar tijd hebben ze een systeem ingericht, gevuld en in gebruik genomen. “Nu moeten we er mee leren werken en zaken goed gebruiken zodat we slimmer kunnen werken. Dat is nodig voordat we naar de volgende fase kunnen.”

Bedrijfsbreed inzicht in voortgang van orders

ERP is nu dominant aanwezig binnen APP. “Elk proces wat niet goed loopt, daar krijg je de rekening van gepresenteerd,” vertelt Jürgen. “Gelukkig heeft Isah ons goed geholpen om de interne processen onder de loep te nemen en deze op de juiste manier in de software te verwerken. Daardoor zijn gegevens nu bedrijfsbreed inzichtelijk en kan iedereen zelf zien wat de voortgang van een bepaalde order is. De traceability van onderdelen is eenvoudig te raadplegen. En ook de maandrapportage gaat een stuk makkelijker. Aangezien alle data uit één systeem komt, is deze bovendien een stuk betrouwbaarder!”

Sparringpartner voor de toekomst

Jürgen kijkt tevreden terug op de implementatie van ERP. “We vonden Isah heel sterk in de begeleiding van ons implementatietraject. Aangezien wij binnen APP nog onervaren waren met ERP, was dat erg waardevol. Ook is Isah een goede sparringpartner gebleken als het gaat om complexere processen en bedrijfskundige zaken. Denk aan het opstarten van een nieuwe productielijn. We blijven Isah daarom regelmatig uitnodigen om met ons te sparren. Graag willen we het in de toekomst hebben over de koppeling met een PDM-systeem. Daarnaast zijn we benieuwd naar de nieuwe financiële oplossing die Isah in 2017 op de markt gaat brengen. Doel is in elk geval om binnen APP slimmer en efficiënter te blijven werken. En daar kan Isah ons absoluut bij helpen!”

Isah ERP Brochure

Dankzij Isah ERP software ervaren maakbedrijven meer efficiency.

Author
Debbie Veeke
Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.

Ook interessant.

Klaar om jouw logistieke processen efficiënter aan te pakken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.