Terug naar overzicht

Shop Floor Control biedt Avek meer inzicht & efficiency

Avek werkt al sinds jaar en dag met de software van Isah. Sinds kort wordt hun fabriek volledig aangestuurd door Isah Shop Floor Control. Huidig directeur Dennis Abels deelt hun ervaringen.

isah-referentie-avek-verenfabriek
Locatie
Haarlem
Omvang
25+ medewerkers
Branche
Metaal industrie
Opgericht
1966
Isah klant sinds
1990
Publicatiedatum
14 november 2018

Familiebedrijf met lange Isah-historie

Bij aanvang van ons interview vertelt Dennis trots dat Avek het derde Isah-klantnummer heeft. “De CEO en oprichter van Isah, Paul van Abeelen, heeft in 1990 bij ons nog zélf BedrijfsBeheer (de voorloper van Isah Business Software) geïmplementeerd (zie kader)!” Dennis ging in 2002 aan de slag bij Avek als ICT Manager en hield zich in die hoedanigheid bezig met de migratie van BedrijfsBeheer naar Isah. Later werd hij binnen Avek verantwoordelijk voor de productie & logistiek. Momenteel is Dennis – als derde generatie – eigenaar van het Haarlemse familiebedrijf, dat door de opa van Dennis werd opgezet.

isah-referentie-avek-drie-generaties

Op de foto: 3 generaties van de familie Abels. Links is huidige Directeur Dennis Abels

Al 50 jaar maakt Avek technische veren voor uiteenlopende toepassingen: van automotive tot huishoudelijke artikelen en van kantoormeubilair tot luchtvaart. De kracht van Avek zit vooral in het feit dat zij al in een vroeg stadium, tijdens de ontwikkeling van producten, met klanten meedenken. Door hun betrokkenheid bij zowel de ontwerp- en testfase als bij de productie en afwerking is Avek een stabiele partner gebleken voor haar klanten.

Efficiënter plannen en produceren

In de loop der jaren heeft Avek veel scripting en maatwerk vervangen voor standaard Isah-functionaliteit. “Dat scheelt een hoop onderhoud,” vertelt Dennis. “Allerlei maatwerk tabellen hebben we bijvoorbeeld vervangen met behulp van de module Eigen Tabbladen en Velden.” Een jaar geleden werkte Avek qua planning nog in Excel. Toen hun Planner de organisatie verliet, ontstond er behoefte om ook dit proces efficiënter te organiseren. De keuze voor de planningsmodule van Isah was toen eenvoudig gemaakt. Tegelijkertijd werd ook Shop Floor Control aangeschaft. Het doel was om een stuk efficiency en inzicht te realiseren.

“Er werken bij ons 16 mensen in productie,” vertelt Dennis. “Omdat wij het belangrijk vinden om dingen zorgvuldig te testen, hebben we er voor gekozen om eerst op één afdeling te starten met Shop Floor Control. De grootste afdeling; dat wel. Zo konden we ervaring opdoen en de eventuele issues oplossen voordat we organisatiebreed over gingen op Shop Floor Control.”

Omdat Avek ook voor lucht- en ruimtevaart veren levert, is traceability erg belangrijk. “In de eerste versie van Shop Floor werden lot-nummers en certificaatnummers op verschillende voorraadregels vastgelegd. Dat werkte niet handig. Dat heeft Isah in een volgende versie van Shop Floor Control aangepast.”

Shop Floor Control met tablets

Sinds september is de gehele fabriek werkzaam met Shop Floor Control. En omdat Dennis naar eigen zeggen een ‘gadget-man’ is, wilde hij dit graag met behulp van tablets doen. “Dat biedt natuurlijk wat beperkingen, want door wifi werkt e.e.a. iets trager dan bekabeld. En je hebt te maken met de batterijduur van tablets. Dat laatste lossen we eenvoudig op door tablets in de pauze even op te laden. Verder hebben we gewoon wat meer tablets aangeschaft dan strikt noodzakelijk was; dus als er eentje leeg is dan kan er snel een nieuwe worden gepakt.”

Het grote voordeel van tablets is volgens Dennis met name het kostenplaatje. “Een extra tablet, dat zijn de kosten niet,” zo geeft hij aan. “Wij hebben veel machines in onze fabriek waar op verschillende momenten per dag zaken ingesteld moeten worden. Om dan per machine een duur scherm weg te zetten, vonden wij te kostbaar. Bij sommige machines, waar dat echt nodig is, hebben we wel vaste beeldschermen staan. Maar met tablets kun je eenvoudig van de ene naar de andere machine lopen; zodra e.e.a. is ingesteld en de tekeningen bekeken zijn, kan men aan het werk en is het scherm in feite niet permanent nodig. Voor ons zijn tablets dus een prima oplossing.”

We kunnen klanten nu sneller helpen

Doordat zowel de planning als de productie nu vanuit Isah gestuurd wordt, merkt Avek veel voordeel. “Onze vorige werkwijze was veel bewerkelijker. We moesten werkkaarten printen, gegevens overnemen in excel. Per bewerkingsstap hadden we dingen dan vaak op een los tabblad staan in Excel. En als de klant dan een wijziging doorgaf, moesten we dit overal aanpassen. In de praktijk gebeurde dat meestal alleen in Excel, waardoor er in Isah dus geen kloppende informatie meer stond. Dat probleem hebben we nu niet meer. Onze planning is veel inzichtelijker. Wanneer een klant nu belt, kunnen we precies zien wat de status van een order is en wanneer deze geleverd wordt. Shop Floor Control biedt ons absoluut meer inzicht en efficiency. En in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen: het scheelt ook een hoop papier!”

Tip voor Isah-klanten

Voor Isah-klanten die ook met Shop Floor Control willen werken heeft Avek een tip. “Zorg dat je e.e.a. goed test en neem daar de tijd voor. Elk bedrijf is anders. Bij ons zijn tablets een prima oplossing, maar dat geldt misschien niet voor iedereen. Door zorgvuldig zaken te testen, zorg je dat je bij livegang tegen minder zaken aanloopt.”

isah-referenties-avek-paul-van-abeelen

"Isah is gebouwd op lange klantrelaties. Net als Avek heeft Isah de afgelopen decennia een enorme professionaliseringsslag en groei doorgemaakt."

Paul van Abeelen
CEO, Isah

Paul van Abeelen, CEO en oprichter van Isah kan zich de implementatie bij Avek (nu zo’n 28 jaar geleden) nog levendig herinneren. “Ik weet nog goed – Isah bestond in der tijd maar uit 3 mensen – dat ik elke zaterdag naar klanten overal in Nederland reed om ons pakket 'BedrijfsBeheer' te implementeren. Ook de zaterdagen dat ik naar Avek in Haarlem reed om te gaan implementeren herinner ik me nog als de dag van gisteren. Een vol kantoor met enthousiaste dames les geven om orders in te voeren, expeditiebonnen aan te maken en te factureren. Af en toe nam ik dan een brabants worstenbroodje of appelflap mee. De vragen en opmerkingen die de mensen van Avek maakten met betrekking tot de werking van het pakket en mogelijke verbeteringen werden vaak de week daarop al weer verwerkt in de programmatuur."

Ondertussen zijn we heel wat ervaring rijker en heeft Isah met veel van haar klanten een lange relatie opgebouwd. Paul: “Het geheim achter deze lange relaties zit hem in het feit dat we continu waarde blijven toevoegen. We zijn er dan ook erg trots op dat we bedrijven als Avek steeds weer verder kunnen helpen in hun groei en ontwikkeling. Vandaag de dag is dat met Shop Floor Control. Maar ook in de toekomst blijven we die waarde toevoegen!”

Isah Shop Floor Control

Lees alles over het digitaliseren en slim aansturen van je productieproces.

Auteur
Debbie Veeke
Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.

Ook interessant.

Klaar om jouw logistieke processen efficiënter aan te pakken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.