Terug naar overzicht

Dankzij Isah krijgt DMT Environmental Technology 'one source of truth'

DMT Environmental Technology, kortweg DMT, is een ingenieursbureau dat sinds 1987 projecten doet op het gebied van milieutechnologie, zoals gasontzwaveling en het opwaarderen van biogas. Als marktleider in dit domein werken zij wereldwijd; van Hawaï tot Nieuw-Zeeland. Arne Jelmer Nijmeijer was verantwoordelijk voor de selectie en implementatie van Isah bij DMT.

isah-referentie-dmt-enviromental
Locaties
Joure (HQ)
Verenigde Staten
Azië
Canada
Omvang
100+ medewerkers
Branche
Machine- & apparatenbouw
Opgericht
1987
Isah klant sinds
2017
Publicatiedatum
5 december 2019

De afgelopen jaren is DMT sterk gegroeid en wordt er meer export gedaan. Om die reden ging het bedrijf een paar jaar geleden op zoek naar een ERP-oplossing met als doel meer grip te krijgen op en bedrijfsbreed inzicht te verkrijgen in haar projecten. Arne Jelmer Nijmeijer was verantwoordelijk voor de selectie en implementatie van Isah bij DMT. In zijn huidige functie als Business Consultant houdt hij zich dagelijks bezig met het opzetten van de strategische planning en de vertaling daarvan naar structuur en processen. Ook biedt hij op dit vlak ICT-ondersteuning voor DMT. Arne Jelmer vertelt over de selectie, de implementatie en de voordelen die DMT ervaart van het werken met Isah.

Op zoek naar een ERP-oplossing

“Als ik terugkijk naar 2015,” aldus Arne Jelmer, “dan was er weinig geautomatiseerd bij DMT. We hadden een CAD-pakket om te tekenen en we werkten met Accountview op financiën. Projecten werden in losse spreadsheets gepland. De logistieke en financiële sturing van die projecten, waarbij het veelal gaat om bedragen van een paar ton tot enkele miljoenen, kon beter en efficiënter. Er was een hoop winst te behalen op het gebied van automatisering.

Als Trainee bij DMT heb ik onderzoek gedaan naar de softwarebehoeften van het bedrijf. Op basis daarvan heb ik het advies uitgebracht om een ERP-oplossing te zoeken. Nadat ik benoemd werd als Projectleider heb ik een lijst van harde ‘knock-outcriteria’ opgesteld waar onze oplossing aan moest voldoen. Een koppeling met Accountview was voor ons bijvoorbeeld belangrijk. Daarnaast hadden we veel eisen op het gebied van inkoop en projecten. Bovendien moest onze oplossing internationaal kunnen werken, aangezien we ook kantoren in de Verenigde Staten, Azië en Canada hebben. We hielden 3 mogelijke partijen over, waaronder Isah.”

Professionele aanpak

Zowel de verkoop als de implementatie is bij DMT door Isah-Partner Komexo gedaan. Arne Jelmer vertelt: “Zij hebben ons in de selectieperiode écht goed geholpen. Er werd door de mensen van Komexo goed geluisterd en men begreep precies waar onze behoeften lagen. Dit werd verpakt in gepersonaliseerde demo’s die onderscheidend waren ten opzichte van andere partijen. We konden bovendien een referentiebezoek doen bij een Isah-klant die qua logistieke en financiële stroom een sterke gelijkenis had met DMT. De gesprekken met deze referentieklant en de professionele aanpak van Komexo hebben ons gesterkt in onze keuze voor de ERP-oplossing van Isah.

Een belangrijk pluspunt was bovendien dat de Isah-software heel compleet is; alles zit erin. Zowel engineer-to-order als configure-to-order processen kunnen worden ondersteund. En waar andere pakketten soms star zijn, erg workflow-gedreven, merkten we dat Isah flexibiliteit en mogelijkheden biedt. De internationale mindset van Isah sprak ons ook erg aan.”

Iedereen heeft dezelfde informatie

Een van de doelstellingen van DMT na implementatie van Isah was om minder afhankelijk te zijn van overdrachtsmomenten tussen afdelingen. “We doen op jaarbasis  zo’n 15 á 20 projecten,” aldus Arne Jelmer. “Dat lijkt weinig, maar de complexiteit van onze projecten is vrij hoog en ze hebben vaak een lange doorlooptijd van anderhalf tot twee jaar. Bovendien hebben onze projecten een aanzienlijke waarde waardoor een efficiënte en effectieve administratieve afhandeling erg belangrijk is. Vroeger had iedere afdeling altijd zijn eigen administratie, zijn eigen ‘source of truth’. Door alles onder te brengen in één systeem wilden we zorgen voor uniformiteit in het projectmanagement. Isah biedt hierin de juiste oplossing.

We zijn qua implementatie rechttoe rechtaan begonnen. In oktober 2017 zijn we op ons kantoor in Joure live gegaan qua primaire proces, ofwel: facturen sturen, de inkoop doen en uren boeken. Gaandeweg zijn we steeds verder gaan uitrollen, zowel in Nederland als op de andere vestigingen.”

Isah zorgt voor goede data

“Door de vrij lange doorlooptijd van onze projecten, zijn er sinds de livegang pas weinig projecten ‘volledig door Isah’ gegaan. Het is op dit moment dan ook nog lastig om harde resultaten te noemen. Wel merken we dat dingen veel sneller gaan dan voorheen. Daardoor zijn we een stuk efficiënter geworden. Het beheer van stuklijsten is bijvoorbeeld eenvoudiger geworden en het vergelijken van een voor- en nacalculatie kan nu een stuk sneller. Ook ten aanzien van service merken we absoluut verschil; er is nu een goede registratie van meldingen, waardoor we commercieel minder kansen laten liggen en vanuit maintainability-oogpunt waardevolle data verzamelen om van te leren. In het algemeen kunnen we stellen dat Isah voor een goede datastroom zorgt om het reilen en zeilen binnen de organisatie te kunnen monitoren."

Terugblikken en vooruitkijken

Terugblikkend op de implementatie stelt Arne Jelmer: “Ik ben erg tevreden over het feit dat we Isah binnen een relatief korte tijd live hebben kunnen brengen. We zijn binnen planning gebleven, zonder forse budgetoverschrijding. Ik denk dat het geholpen heeft dat wij onze wensen en eisen vooraf helder hadden geformuleerd. Komexo wist vervolgens goed aan te geven wat dat betekende voor de implementatie. Daardoor was het project voorspelbaar. Komexo verdient wat mij betreft ‘credits’ voor de fijne consultants die bij ons op locatie het project gedraaid hebben. Zij waren intensief betrokken en hebben het bedrijf in een korte tijd goed leren kennen. Dat heeft er mede voor gezorgd dat Isah nu zo goed werkt voor ons.”

Voor de toekomst heeft DMT nog wel wensen ten aanzien van automatisering. Arne Jelmer: Mobile Field Service zou voor ons heel relevant zijn om in te gaan zetten. En we zijn bezig met een BI-oplossing om de data uit Isah meer inzichtelijk te maken. Ook hebben we nog wensen ten aanzien van integraties. Op dat vlak verwacht ik dat zowel Komexo als Isah ons goed kunnen helpen in de toekomst!”

Isah ERP Brochure

Dankzij Isah ERP software ervaren maakbedrijven meer efficiency.

Auteur
Debbie Veeke
Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.

Ook interessant.

Klaar om jouw logistieke processen efficiënter aan te pakken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.