Hoe Karosseriewerk Meyer de stap naar digitalisering zette
Wat doe je als je geen duidelijk inzicht hebt in de bedrijfsactiviteiten en productieprocessen, kostbare tijd verspilt aan onnodige administratie en niet precies weet waar elk product zich in het proces bevindt? Het gevolg is dat je niet efficiënt kunt werken en moeite hebt om concurrerend te blijven. Karosseriewerk Meyer, fabrikant van koelopbouwen voor motorvoertuigen en chassis voor aanhangwagens, stond voor deze uitdaging.
Gefragmenteerd IT-landschap met overbodige gegevens
Door een verouderd, gefragmenteerd IT-landschap met onnodige gegevens in verschillende systemen, moesten processen meerdere keren worden vastgelegd en handmatig worden ingevoerd. Dit veroorzaakte regelmatig fouten en onnodig werk. Ook het verzamelen van de juiste informatie voor een productieorder kostte veel tijd. Plannen was erg moeilijk, omdat niet met zekerheid te zeggen was hoe lang de productie van een bepaalde order zou duren en wat ervoor nodig was.
Maar niet alleen het verzamelen van de informatie voor de productie kostte veel tijd, ook het handmatig vastleggen van de individuele werkprocessen was erg arbeidsintensief en zorgde voor een enorme administratieve inspanning om eindeloze lijsten te vergelijken. Bovendien nam de vraag van klanten naar flexibele, op maat gemaakte oplossingen voor de specifieke eisen van de voedsellogistiek aanzienlijk toe. Het vorige IT-landschap kon dit nauwelijks aan en alle processen moesten efficiënter en transparanter worden.
Het was duidelijk dat veranderingen nodig waren om concurrerend te blijven en de kwaliteit van de producten en diensten te blijven garanderen. Een verandering van eigenaar en generatie van het management bood de mogelijkheid tot verandering. Maar waar begin je?
Gestandaardiseerd platform en digitalisering van processen bleken de juiste aanpak te zijn
Om de bedrijfsprocessen te automatiseren en de productie efficiënter te maken, moest Meyer op zoek naar een oplossing die:
- Het hele bedrijf ondersteunt, van verkoop tot levering van producten en service
- De basis vormt voor de digitaliseringsstrategie van het bedrijf
- De automatisering van processen ondersteunt om minder afhankelijk te zijn van handmatige registratie en verwerking
- Engineering kon integreren om redundanties te voorkomen en tijd te besparen
De ERP-software van Isah vormt hiervoor de basis. Waarom Isah de juiste basis bleek voor de digitaliseringsstrategie van Meyer, welk traject samen is doorlopen, welke beslissingen zijn genomen en welke resultaten zijn behaald, lees je in de case study.
Case study Meyer
Ontdek hoe Meyer realtime inzicht kreeg in haar productieproces.
Ook interessant.
Klaar om jouw logistieke processen efficiënter aan te pakken?
Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.