Terug naar overzicht

Stinis: engineering integratie maakt van urenwerk minutenwerk

Stinis is een familiebedrijf dat al ruim 150 jaar hijsgereedschappen maakt. De overtuiging van het bedrijf is: het maakt niet uit waar ter wereld onze producten gemaakt worden; zowel de engineering als productie moet in feite overal kunnen plaatsvinden. Mathieu de Vries, Hoofd IT van Stinis, legt uit hoe Isah daarbij helpt.

isah-referentie-stinis-machine
Locaties
Nederland
Singapore
Maleisië
China
Omvang
200+ medewerkers
Branche
Machine- en apparatenbouw
Opgericht
1830
Isah klant sinds
1998
Publicatiedatum
24 april 2019

Toen Mathieu de Vries 23 jaar geleden bij Stinis kwam werken, zat de grootste internationale klant nog in België. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf een constante groei doorgemaakt en ondertussen leveren zij hun containerspreaders wereldwijd. De teller van het personeelsbestand liep in de loop der jaren mee op en is zowel in Nederland als in Maleisië de 100 man gepasseerd. Daarnaast heeft Stinis kantoren in Singapore en Shanghai.

De overtuiging van het bedrijf is: het maakt niet uit waar ter wereld onze producten gemaakt worden; zowel de engineering als productie moet in feite overal kunnen plaatsvinden. Als het in Nederland druk is, dan kan Maleisië bijspringen en vice versa. “Dat betekent dat we elkaars gegevens moeten kunnen hergebruiken,” licht Mathieu toe. “Deze overtuiging was voor Stinis aanleiding om in 2017 haar integratie tussen PDM en ERP onder de loep te nemen.”

Stap 1: nieuwe PDM-oplossing

Om efficiënt te blijven werken en alle productinformatie overal ter wereld te kunnen gebruiken, koos Stinis allereerst voor een nieuwe PDM-oplossing, namelijk: Autodesk Vault Professional. Mathieu: “Zowel 3D-ontwerpen als datamanagement nemen wij nu af bij dezelfde leverancier (CAD & Company). Dit is een ideale combinatie, die betrouwbaar is en waarbij e.e.a. snel synchroniseert met onze server in Singapore. Voortaan is zoeken, printen en combineren van documenten tot een informatieset voor offerteaanvragen een stuk eenvoudiger.”

Stap 2: integratie tussen PDM en ERP

De volgende stap was een upgrade naar een nieuwe Isah-versie. “Alle bedrijf- en productinformatie staan nu in één uniforme Microsoft SQL database opgeslagen,” vertelt Mathieu. “In totaal beheren we in Vault ongeveer 40.000 productitems en 150.000 documenten. Wanneer werkvoorbereiding aan de slag gaat om zaken naar de productie te krijgen, waren zij vroeger vaak erg veel tijd kwijt met het verzamelen van de juiste documenten. Ter illustratie: als een tekening bijvoorbeeld 30 stuklijstregels heeft, dan kon het per regel zomaar 2 tot 3 minuten duren om alle tekeningen en documenten te verzamelen. Nu de gegevens vanuit Autodesk Vault worden geïntegreerd in Isah is deze informatie met één druk op de knop beschikbaar. Urenwerk wordt in feite minuten werk! Een voorzichtige schatting leert ons dat onze werkvoorbereiders en inkopers dankzij de integratie tussen Vault en Isah ongeveer één uur per werkdag besparen. Met ongeveer 20 personen die wereldwijd werkzaam zijn in deze functies, is dat een forse tijdsbesparing voor het bedrijf!”

Dankzij tijdwinst ruimte om nog slimmer te produceren

Mathieu is zeer enthousiast over de efficiencyslag die Stinis heeft gerealiseerd en benadrukt dat dit ook ten goede komt aan het werkplezier van de medewerkers. “De meeste mensen vinden administratief werk nou eenmaal niet het allerleukste aan hun job. Door de koppeling en de tijdwinst die dit met zich meebrengt, kunnen collega’s zich voortaan richten op meer uitdagende vraagstukken, namelijk: hoe kunnen we nog slimmer produceren.”

De samenwerking met Isah in dit traject heeft Mathieu als erg prettig ervaren. “De technische ondersteuning vanuit Isah Consultants is altijd super goed en ook de gereedschappen die zij voor ons hebben ontwikkeld om bij updates zelf e.e.a. te kunnen oppakken, werken erg prettig.”

isah-referenties-stinis-mathieu-de-vries

"Door de nieuwe koppeling en de tijdwinst die dit met zich meebrengt, kunnen collega’s zich voortaan richten op meer uitdagende vraagstukken, namelijk: hoe kunnen we nog slimmer produceren."

Mathie de Vries
Hoofd IT, Stinis

 

Mathieu concludeert dat Isah als ERP-oplossing bij Stinis in de afgelopen jaren een positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt. “Waar ERP bij ons vroeger vooral gericht was op het beheersen van goederenstromen, is daar nu het beheersen van documentenstromen aan toegevoegd. Na het integratieproject op gebied van engineering is Stinis namelijk aan de slag gegaan met Isah Shop Floor Control. Daarmee gaan we binnenkort live voor onze Nederlandse locatie. We gaan dan dus afscheid nemen van de papieren stroom door de fabriek, aangezien mensen op de werkvloer voortaan ook gebruik kunnen maken van de tekeningen die digitaal beschikbaar zijn. Ik geloof zeker dat we ook daarmee weer de nodige tijdwinst zullen behalen. Dankzij een digitale aansturing hebben we bij wijzigingen immers altijd de laatste, juiste versie van een document beschikbaar.”

Zodra Shop Floor Control straks live is, gaat Stinis aan de slag om de papierstroom rondom certificaten te automatiseren met behulp van Isah. En zo is Stinis, samen met Isah en haar andere partners op gebied van automatisering, continu bezig om te verbeteren en efficiënter te werken.

Isah ERP Brochure

Dankzij Isah ERP software ervaren maakbedrijven meer efficiency.

Auteur
Debbie Veeke
Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.

Ook interessant.

Klaar om jouw logistieke processen efficiënter aan te pakken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.