Terug naar overzicht

Wilvo realiseert tijdwinst dankzij gestructureerde datavastlegging

Sinds de oprichting in 1970 is Wilvo als producent van gespecialiseerd plaatwerk uitgegroeid tot een sterke toeleveringspartner voor veel klanten in binnen- en buitenland. We spraken Rolf de Laat, Logistic Accountmanager van Wilvo, over de verbeterslag die zij het afgelopen jaar met Isah hebben gerealiseerd.

isah-referentie-wilvo-fabriek
Locatie
Bergeijk
Omvang
200+ medewerkers
Branche
Metaal industrie
Opgericht
1970
Isah klant sinds
1999
Publicatiedatum
12 juni 2017

Met een productiefaciliteit van 13.000 m2 realiseert Wilvo ruim 20.000 productiedossiers met 135.000 bewerkingsstappen per jaar. En zowel het aantal orders als het aantal vierkante meters fabriekshal blijft de komende jaren naar verwachting groeien!

Continu op zoek naar procesverbetering

Rolf is merkbaar trots om bij de plaatwerker uit Bergeijk te mogen werken: “Wilvo is een echt familiebedrijf. Veel mensen werken hier al langere tijd en sommigen zijn in de loop der jaren zelfs opgeklommen tot lid van het Management Team of de Directie." Zelf is Rolf ook al 11 jaar werkzaam bij Wilvo. Begonnen als vakantiekracht en nu als Accountmanager verantwoordelijk voor een eigen portefeuille. “Het is kenmerkend voor ons bedrijf dat mensen de kans krijgen om door te groeien en zich te ontwikkelen. Omdat ik zelf een achtergrond heb in Supply Chain Management, ben ik actief betrokken bij diverse verbetertrajecten in de organisatie. Dat maakt het werk afwisselend en uitdagend. Ik ben continu op zoek naar procesverbeteringen!”

Wilvo gaat voor structuur & uniformiteit

Vijftien jaar geleden is Wilvo gestart met Isah Business Software. Rolf: “Omdat veel collega’s door de jaren heen diverse rollen & verantwoordelijkheden hebben gehad binnen het bedrijf, is er een wildgroei ontstaan in de rechtenstructuur binnen Isah. Het gebeurde bovendien regelmatig dat Isah-velden werden misbruikt om bepaalde informatie vast te leggen, die men elders in het systeem niet goed kwijt kon. Omdat er geen eenduidige werkinstructies waren, ontbrak het echter aan uniformiteit.” Om weer structuur aan te brengen en verantwoordelijkheden op de juiste plaats binnen de organisatie te beleggen, heeft Wilvo samen met Isah een verbetertraject doorgevoerd, waarbij het gebruik van Isah onder de loep is genomen.

Interne automatisering moet op orde zijn om aan klantwensen te voldoen

Een belangrijke trigger om aan de slag te gaan met de procesverbeteringen is de trend bij Wilvo’s klanten om steeds kleinere series te produceren. “Klanten willen dat de snelheid van produceren en leveren continu verbetert,” licht Rolf toe. “Met een van onze Duitse klanten hebben wij bijvoorbeeld de afspraak dat zij tot 22:00 uur kunnen bestellen en dat wij de volgende dag voor 12:00 uur in Duitsland leveren. Met zulke afspraken is het cruciaal dat je interne automatisering op orde is en dat informatie goed terug te vinden is voor iedereen binnen het bedrijf. Daarnaast kiezen wij er voor om veel voorkomende subassemblages op voorraad te produceren. Dat maakt dat we sneller kunnen schakelen.”

Anderhalf jaar geleden kwam Isah-consultant Riccardo tweewekelijks bij Wilvo langs om het verbetertraject te begeleiden. Rolf: “Het bleek al snel dat we veel meer konden halen uit de functies die we al hadden. Een aantal stamgegevens waaronder de capaciteitsgroepen zijn opnieuw ingedeeld. Hiermee hebben we de basis gelegd om de productievloer digitaal te kunnen aansturen en op persoonsniveau bewerkingen te kunnen plannen. Ook hebben we MRP ingericht en zijn er eerste stappen gezet ten aanzien van het afbakenen van rechten.”

“Om te zorgen dat we informatie die voor ons proces belangrijk is, op een uniforme wijze in het systeem zetten, hebben we de modules Eigen Tabbladen & Velden in gebruik genomen,” vertelt Rolf. “Op de afdeling Inkoop gebruiken we deze functionaliteit bijvoorbeeld om vast te leggen wanneer er voor het laatst prijzen van een artikel zijn opgevraagd. Op basis van dit datumveld kunnen we snel bepalen of het zinvol is om opnieuw prijzen op te vragen bij diverse partijen. Door een simpel datumveld toe te voegen, besparen we enorm veel tijd met het zoeken naar de laatste informatie.”

isah-referenties-wilvo-rolf-de-laat

"De modules zijn een prettige aanvulling op het pakket. Alle data die we hiermee gestandaardiseerd zichtbaar kunnen maken, zijn voor ons pure tijdwinst."

Rolf de Laat
Logistic Accountmanager, Wilvo

Een andere toepassing van Eigen Velden is voor Wilvo het vastleggen van een bewerkingsstap. “Afhankelijk van het soort materiaal, de dikte, etc. wordt er bij ons namelijk gekozen voor snijden met stikstof of snijden met zuurstof,” aldus Rolf. “Het is handig om deze bewerkingsstap alvast in Isah te registreren, zodat hier door de productiemedewerker eenvoudig op gesorteerd kan worden. Daardoor kan hij efficiënter werken aan de uit te voeren orders.”

Voor Wilvo is het gebruik van Eigen Tabbladen en Velden erg handig. “De modules zijn een prettig aanvulling op het pakket; met name voor het vastleggen van informatie die specifiek voor ons bedrijf belangrijk is. Alle data die we hiermee gestandaardiseerd zichtbaar kunnen maken, zijn voor ons pure tijdwinst.” Binnenkort gaat Wilvo met Isah in gesprek over de roadmap voor de komende jaren. “Het is goed dat we nu een verbeterslag hebben gerealiseerd,”zegt Rolf. “Maar eigenlijk zou dat een continu proces moeten zijn. Het uitgangspunt van ons is dan ook dat we hierover structureel met Isah aandacht aan blijven schenken om te zien waar we op het gebied van ICT nog verder kunnen versterken.”

Haal meer uit Isah met Eigen tabbladen & velden

We hebben 6 inspirerende cases voor je verzameld over hoe je Eigen tabbladen & velden in Isah kunt inzetten.

Auteur
Debbie Veeke
Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.

Ook interessant.

Klaar om jouw logistieke processen efficiënter aan te pakken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.