Functioneel Finance PowerBI
2 min leestijd
5 oktober 2023

Publiceren en delen van PowerBI rapporten

Auteur
Edgar Dresmé

Bij gebruik van de module Verslaglegging in Isah Finance worden een aantal standaard PowerBI-rapporten meegeleverd, die o.a. met behulp van in te richten verslagmodellen worden gevuld met data. Deze rapporten kunnen worden geopend en bewerkt in PowerBI desktop. Het is betrekkelijk eenvoudig om deze rapporten te publiceren in de PowerBI-online omgeving en op basis daarvan de rapporten te delen met collega’s, als rapport of gedeelten via een dashboard. Collega’s hebben hiermee de actuele informatie beschikbaar op hun computer of telefoon. Dat licht ik graag toe in deze tip.

Publicatie van rapporten via PowerBI

Aan de hand van een voorbeeld voor de Ouderdomsanalyse licht ik het delen graag toe. Stappenplan voor het bijwerken en publiceren van Power BI rapporten:

 1. Open PowerBI desktop
  • Bijvoorbeeld via de Windows-knop
 2. Open het gewenste rapport (daar waar u deze heeft opgeslagen in de vorige stap)
  • Ga naar menu ‘Bestand’ en dan ‘Openen’
 3. Vernieuw de data en sla je wijzigingen op
  isah-tip-publiceren-delen-powerbi-rapporten-01

 4. Publiceer het bijgewerkte rapport
  • Klik op de knop ‘Publiceren’
  • Selecteer een gecreëerde werkruimte, in het voorbeeld ‘Mijn werkruimte’
  • Klik op de knop ‘Selecteren’
   isah-tip-publiceren-delen-powerbi-rapporten-02

 5. Overschrijven bestaand rapport
  • Indien het rapport reeds bestaat, verschijnt onderstaande melding. Klik op ‘Vervangen’ om de nieuwe bijgewerkte versie te publiceren.
   isah-tip-publiceren-delen-powerbi-rapporten-03

   Als onderstaand scherm verschijnt is het rapport bijgewerkt en beschikbaar via Power BI en de Power BI app.
   isah-tip-publiceren-delen-powerbi-rapporten-05

Inzicht in PowerBI Online

Bij openen van je online PowerBI-omgeving, kun je in de gekozen werkomgeving, in dit geval “My workspace” je gedeelde rapport terugvinden:

isah-tip-publiceren-delen-powerbi-rapporten-06

Door op het rapport te klikken is het qua data inzichtelijk. Zo heb je in dit geval inzicht in de laatste openstaande posten inclusief alle tabbladen van je rapport:
isah-tip-publiceren-delen-powerbi-rapporten-07

Delen van informatie

Door te delen binnen een werkruimte, waarvoor meerdere mensen rechten hebben, kun je b.v. rapporten delen met je collega’s of overige stakeholders. Dat gaat via de gedefinieerde werkruimte:
isah-tip-publiceren-delen-powerbi-rapporten-08

Alle gepubliceerde rapporten zijn ook beschikbaar in lay-out voor de mobiele telefoon. Hierdoor is altijd de informatie voor b.v. openstaande posten beschikbaar voor collega’s.
isah-tip-publiceren-delen-powerbi-rapporten-10isah-tip-publiceren-delen-powerbi-rapporten-09

Tot slot

Het is in de PowerBI online omgeving ook mogelijk data te bundelen in een dashboard. Benieuwd naar de mogelijkheden hiervoor en ook mogelijkheden om data geautomatiseerd te verversen en direct te benaderen vanuit Isah Finance? In de volgende tips ga ik hier verder op in.

Auteur
Edgar Dresmé
Vanuit zijn achtergrond als controller is Edgar in zijn rol als Isah consultant voortdurend op zoek naar procesoptimalisatie en het bepalen van informatiebehoefte bij klanten. Samen met de klant beoordeelt hij hoe de behoefte zich verhoudt tot strategische doelstellingen en borging hiervan in het proces, zodat de doelstellingen zo efficiënt mogelijk ondersteund worden.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om jouw logistieke processen efficiënter aan te pakken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag