Applicatiebeheer
2 min leestijd
30 januari 2024

Verschillende gebruikersrechten

Auteur
Marloes Bakx

Een vraag die we bij Product Support vaak horen is: ''Waarom mag gebruiker A dit wel uitvoeren binnen Isah, terwijl gebruiker B met dezelfde rechten dat niet mag?''

Er kunnen hier verschillende redenen voor zijn. Om deze reden te achterhalen, starten we altijd eerst met een check op de rechtenprofielen. We beginnen met het opvragen van de zogenaamde ‘effectieve rechten’. Dit overzicht is een samenvoeging van de ingestelde rechten van de gebruiker zelf maar ook van eventuele gebruikersgroepen waar de gebruiker deel van uitmaakt. Een voorbeeld hiervan is binnen onze Knowledge Base terug te vinden in kennisitem KI 8745 - Inzicht actuele gebruikersrechten.

Via navigatiegroep Applicatiebeheer > module Algemeen > menu Rechten > scherm 0237 Gebruikers selecteer je de gebruiker wiens actuele rechten je wilt inzien. Via menu Info > Effectieve rechten zie je op scherm 0523 Effectieve rechten gebruiker per programmacode welke rechten een gebruiker daadwerkelijk heeft, inclusief alle programmacodes waar de gebruiker Geen permissie voor heeft.

isah-tip-gebruikersrechten-02

Dit overzicht kun je vervolgens eenvoudig naar Excel exporteren. Binnen Excel kun je gegevens van twee gebruikers bijvoorbeeld vergelijken of je kunt het bestand opslaan en uploaden naar een ticket wat je bij Product Support hebt ingediend.

Om te achterhalen voor welke programmacode je de rechten moet vergelijken, is er een vuistregel voor het bepalen van de programmacode van een scherm en tabblad:

  1. Noteer het schermnummer
  2. Verwijder alle voorloopnullen
  3. Voeg 4 nullen toe achter het nummer wat je in de stap hierboven hebt genoteerd

Voorbeeld scherm 0040 Artikelen

  1. Noteer het schermnummer: scherm 0040 - Artikelen, dus '0040'.
  2. Verwijder alle voorloopnullen: '40'.
  3. Voeg 4 nullen toe achter het nummer wat je in de stap hierboven hebt genoteerd: '400000'. De programmacode van scherm 0040 is daarmee 400000.

De tabbladen van een scherm kennen ook een eigen programmacode oplopend van de programmacodenummer van het scherm. Tabblad Algemeen op scherm 0040 Artikelen heeft programmacode 400001 en heet Artikelen / Algemeen.

isah-tip-gebruikersrechten-02

Twijfel je? Je kan altijd een ticket indienen bij Product Support met daarbij een export naar Excel van de effectieve rechten en een omschrijving van wat gebruiker A kan wat gebruiker B niet kan. Dan helpen wij je verder met het uitzoeken van de rechten. 

Auteur
Marloes Bakx
Marloes is al 10 jaar werkzaam als Product Support Consultant. Dankzij haar uitgebreide ervaring is ze in staat snel aanknopingspunten te identificeren om supportvragen efficiënt aan te pakken. Daarnaast werkt ze nauw samen met de afdeling Development om er voor te zorgen dat verbeterpunten, die door onze klanten aangedragen zijn, in de software worden opgenomen.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag