Carrosseriebouw ERP
8 min leestijd
12 januari 2024

ERP software in de carrosseriebouw - een introductie

Auteur
Debbie Veeke

Stel je voor dat je alle processen in jouw carrosseriebouwbedrijf efficiënter en kosteneffectiever kunt maken met één eenvoudig hulpmiddel.

Klinkt goed, toch?

Wat misschien utopisch lijkt, wordt werkelijkheid door het gebruik van een ERP systeem.

In dit blogartikel duiken we dieper in de wereld van de carrosseriebouw. We onderzoeken hoe Enterprise Resource Planning (ERP) systemen niet alleen de efficiëntie verhogen, maar ook de planning en controle binnen een bedrijf verbeteren. Zo kun je je concurrentiepositie versterken en jouw bedrijf klaarmaken voor de toekomst.

Connected bedrijven zijn de toekomst

De moderne carrosseriebouw moet efficiënt, nauwkeurig en connected zijn. Voor deze sector, die te maken heeft met voortdurende technologische veranderingen en toenemende markteisen, is het steeds belangrijker om informatie snel en veilig te verwerken en te delen.

ERP systemen staan centraal in dit transformatieproces. Ze maken verbindingen binnen het bedrijf en met leveranciers en klanten.

Stel je voor dat alle informatie en processen van jouw bedrijf als losse puzzelstukjes voor je liggen. Een ERP systeem zet de puzzel in elkaar waardoor alle bedrijfsinformatie altijd en overal met elkaar verbonden is. Zo worden alle bedrijfsprocessen, van verkoop tot productie en klantenservice, samengebracht in één oplossing.

"ERP-systemen vormen de ruggengraat van moderne carrosseriebouwbedrijven. Ze maken een naadloze integratie en optimalisatie van alle bedrijfsprocessen mogelijk."
Debbie Veeke

Verbinding als sleutel tot succes

Ken je het concept ‘Economy of Networks’?

Dit concept speelt een centrale rol wanneer we het hebben over de voordelen van een ERP systeem. Stel je een wereld voor, waarin informatie, diensten en producten naadloos tussen verschillende bedrijven worden uitgewisseld.

De 'data connector' (Duits: Datenstecker), waar Isah collega Peter van Harten in zijn gelijknamige, Duitse boek over schrijft, maakt precies dat mogelijk: het stelt je in staat om automatisch, veilig en betrouwbaar gegevens uit te wisselen met je netwerkpartners. Deze integratie is voor je bedrijf niet alleen een stap naar de digitale toekomst, maar ook een strategisch voordeel om op lange termijn competitief te blijven.

Actuele uitdagingen in de carrosseriebouw

Waar loop je momenteel tegenaan in jouw bedrijf?

  • Exacte kostencalculaties bij specifieke klantverzoeken?
  • Het organiseren van stuklijsten?
  • De interne verbinding tussen afdelingen?
  • Efficiënte coördinatie van toeleveringsketens en leveranciers?

Dit zijn slechts enkele van de vele uitdagingen waar voertuigfabrikanten en carrosseriebouwers mee te maken hebben. Daarnaast heeft de voertuigbouw ook te maken met een tekort aan gekwalificeerd personeel en de toenemende eisen op het gebied van duurzaamheid en digitalisering. Zonder geschikte IT-oplossingen worden deze obstakels hindernissen die de concurrentiepositie van bedrijven ondermijnen. Hier komt de ware waarde van een krachtig ERP systeem naar voren.

ERP-im-Fahrzeugbau-2

Was is een ERP system?

De carrosseriebouw doet meer dan het bouwen van voertuigen. In deze sector draait het ook om de naadloze coördinatie van alle processen – van planning tot levering – allemaal in één oplossing. Een ERP systeem stelt bedrijven in staat om hun processen efficiënter te maken, de transparantie te verhogen en gefundeerde op data gebaseerde beslissingen te nemen.

Door alle processen samen te brengen in één systeem optimaliseert een ERP systeem niet alleen de productieprocessen, maar garandeert het ook de naleving van de hoogste kwaliteitsnormen. En het beste van allemaal? Je hele team heeft altijd en overal toegang tot alle relevante informatie. Dit verbetert niet alleen de productieplanning, maar vermindert ook fouten en verhoogt de efficiëntie - een duidelijke plus voor de klanttevredenheid.

Branchespecifiek ERP systeem of generieke ERP software?

In de carrosseriebouw is precisie cruciaal - van productieplanning tot de uiteindelijke productie. Generieke ERP systemen bieden alleen de basisfuncties. Branchespecifieke ERP oplossingen daarentegen zijn speciaal afgestemd op de eisen van een bepaalde sector.

In de carrosseriebouw profiteren bedrijven van ERP-systemen met gespecialiseerde functies, zoals een productconfigurator, stuklijstbeheer en de koppeling met CAD- of engineeringstoepassingen. Deze gespecialiseerde tools helpen projecten nauwkeuriger te plannen en uit te voeren.

"Isah ERP is ontwikkeld voormiddelgrote productiebedrijven. Het voldoet in de standaard al aan de complexe eisen van de carrosserie- en voertuigbouw."
Debbie Veeke

Kernmodules van een ERP system in één oogopslag

Laten we samen de bouwstenen van een ERP systeem doornemen om te ontdekken hoe ze je bedrijf naar succes brengen. De modules weerspiegelen de verschillende afdelingen van je bedrijf. Uiteraard heeft elke kernmodule zijn eigen rol, maar binnen de ERP software werken ze samen. Samen vormen ze een naadloos systeem dat de basis legt voor een efficiënt en transparant bedrijf.

Customer Relationship Management (CRM)

Hier staan jouw klanten centraal. CRM optimaliseert verkoop, marketing en klantenservice om relaties te versterken en loyaliteit te bevorderen.

Engineering integratie

Engineering integratie is de brug tussen planning en productie. Deze module biedt een naadloze koppeling met CAD/PDM-systemen en vergemakkelijkt zo het beheer van productgegevens en wijzigingen.

Productieplanning en -beheer

Efficiëntie in de productie is essentieel. De module Shop Floor Control ondersteunt je bij de planning van materiaalbehoeften, beheert productieorders en zorgt ervoor dat alles op het juiste moment op de juiste plaats is.

Supply Chain Management

Zonder omwegen naar het doel. Een soepele goederenstroom dankzij SCSN verbindt inkoop, leveranciersbeheer en magazijnbeheer om kosten te minimaliseren en de efficiëntie te verhogen.

Kwaliteitsbeheer

Kwaliteit waarborgen, normen naleven. Het kwaliteitsbeheer bewaakt producten en processen en zorgt ervoor dat alles aan de eisen voldoet.

Project Management

Elk detail telt. Van planning tot uitvoering en controle helpt de module projecten op tijd en binnen budget af te ronden.

Financieel beheer

Hier draait alles om geld. Van boekhouding tot budgettering en financiële rapportage. De module Finance geeft je een duidelijk overzicht van de financiële gezondheid van je bedrijf.

Rapportage en analyse

Kennis is macht. Met realtime analyses en gedetailleerde rapporten kunnen bedrijven gefundeerde beslissingen nemen en hun prestaties verbeteren.


ERP-im-Fahrzeugbau-5

Het ERP system als totaaloplossing voor de carrosseriebouw

Het internet heeft van de wereld een wereldwijd dorpsplein gemaakt, een revolutionaire ontwikkeling. ERP-systemen maken een revolutie binnen de voertuigbouw mogelijk. Terwijl het internet de deur heeft geopend naar onbeperkte communicatie, zorgen ERP-systemen in de voertuigbouw voor efficiëntie, kostenbesparing en transparantie.

Ontdek hoe ERP software je bedrijf vooruit kan helpen

  • Gegevensintegratie en -beheer: één centrale gegevensbron elimineert eilandoplossingen en zorgt voor duidelijkheid en overzicht. Dit leidt tot snellere besluitvormingsprocessen en verhoogt de transparantie in het hele bedrijf.

  • Productieplanning en -beheer: ERP-systemen verhogen de efficiëntie in capaciteitsplanning en productieprocessen. Knelpunten worden vermeden, middelen optimaal benut. Productieplannen kunnen flexibel worden aangepast aan de vraag en beschikbaarheid.

  • Supply Chain en magazijnbeheer: ERP-systemen zorgen voor transparante toeleveringsketens en efficiënt magazijnbeheer. Ze verlagen kosten, verhogen de efficiëntie en verbeteren de leverbetrouwbaarheid, wat de klanttevredenheid verhoogt.

  • Kwaliteitsborging en naleving: ERP-systemen automatiseren kwaliteitscontroles en waarborgen de naleving van normen en voorschriften. Informatie wordt systematisch en traceerbaar vastgelegd.

  • Talentontwikkeling en meer tevredenheid in het team: Het automatiseren van routinetaken door ERP-systemen verhoogt de tevredenheid van medewerkers en biedt mogelijkheden voor teamontwikkeling. Bovendien worden technologisch geavanceerde bedrijven door jong talent gezien als aantrekkelijke werkgevers.


Heeft mijn carrosseriebedrijf een ERP system nodig?

  • Kun je productiekosten en levertijden nauwkeurig voorspellen?
  • Kun je snel reageren op klantverzoeken en -wijzigingen?
  • Komt het vaak voor dat er vertragingen en fouten ontstaan door handmatige gegevensinvoer?

Deze vragen helpen je te bepalen of jouw carrosseriebouwbedrijf al efficiënt en economisch is ingericht. Laten we samen de voordelen van een ERP-systeem bekijken.

  • Overzichtelijk en efficiënt: Kun je van tevoren precies zeggen hoe lang de productie van een voertuig duurt, welke kosten ermee gemoeid zijn en wanneer het precies geleverd kan worden? Zo niet, dan kan een ERP-systeem je helpen dit overzichtelijk te maken.

  • Automatiseert processen: Hoe vaak heb je te maken met trage reactietijden en fouten door handmatige gegevensinvoer? Een ERP-systeem automatiseert je processen en maakt tijd vrij voor belangrijkere taken.

  • Shopfloor Control: Is je productieplanning gestructureerd en nauwkeurig? ERP-systemen maken de naadloze sturing en aanpassing van productieprocessen in realtime mogelijk.

  • Schaalbaarheid: Beperken jouw bestaande systemen de groei van je bedrijf? Of het nu gaat om productie, personeel of het betreden van nieuwe markten, een ERP-systeem maakt het eenvoudiger om op te schalen.

"Een digitale transformatie in de carrosseriebouw is ondenkbaar zonder een krachtig ERP systeem. Het vormt de basis voor innovatie en om concurrerend te zijn."
Debbie Veeke

Hoe ziet de toekomst van jouw bedrijf er uit?

Dat is waarschijnlijk een van de belangrijkste vragen voor elk modern bedrijf. Vooral in de carrosseriebouw, een sector waar elke stap nauwkeurig en efficiënt moet zijn. Hier komen ERP systemen in beeld: ze zijn de sleutel tot digitalisering in de voertuigindustrie. Ze bundelen alle interne en externe processen - van planning tot klantenservice - in één softwareoplossing samen. Met de hulp van ERP systemen kunnen bedrijven vandaag de dag beter, sneller en slimmer produceren. Concurrerend en toekomstbestendig zijn, wordt zo een tastbare realiteit.

Digitalisering als kans

In dit artikel heb je geleerd hoe onmisbaar ERP systemen zijn voor de moderne voertuig- en carrosseriebouw. Ze ondersteunen je niet alleen bij digitalisering, maar stellen je ook in staat efficiënter, flexibeler en transparanter te werken. Je hebt geleerd de juiste vragen te stellen om te beoordelen hoe toekomstbestendig jouw bedrijf is en op welke gebieden een ERP systeem jouw bedrijf concurrerender, economischer en efficiënter kan maken.

Hoewel verandering voor veel bedrijven eerst moeilijk en overweldigend kan zijn, bieden ERP systemen ongekende mogelijkheden. We helpen je graag op weg om van uitdagingen kansen te maken. 

Isah digitaliseert de Carrosseriebouw

Lees hoe Isah carrosseriebouwers ondersteunt bij het digitaliseren en optimaliseren van hun processen. En hen zo optimaal voorbereidt op de toekomst.

 

Auteur
Debbie Veeke
Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Maak een afspraak