Terug naar overzicht

GOMA wil met communicatie via SCSN toewerken naar digitale orderverwerking door de keten heen

Al ruim 120 maakbedrijven die digitaal willen communiceren met hun klanten en leveranciers zijn aangesloten bij het SCSN-netwerk. GOMA is een van die bedrijven. Via SCSN kopen zij hun orders digitaal in bij metaalgroothandel en SCSN-ambassadeur MCB. We spraken Eelco van der Linden, Manager Supply Chain bij GOMA, over de drijfveren en ambitie van GOMA op het vlak van digitalisering.

isah-referentie-goma
Locatie
Hengelo
Omvang
200+ medewerkers
Branche
Metaal industrie
Opgericht
1982
Isah klant sinds
2005
Publicatiedatum
20 september 2022

Dankzij SCSN kunnen wij nóg efficiënter werken

Eelco vertelt: GOMA richt zich als plaatverwerkend bedrijf, dat beschikt over een eigen poedercoat en montage-afdeling voor totaaloplossingen, sinds 1962 op OEM’ers in Nederland, België en Duitsland. Net als onze concullega’s hebben wij de nieuwste machines staan, waarmee we kwalitatief hoogwaardige plaatwerkproducten kunnen produceren. Daarmee zijn we in feite niet uniek. Waar we echter wél het verschil maken, is in de manier waarop we onze processen gestroomlijnd hebben, waardoor wij ons volledig kunnen focussen op de samenwerking met onze klanten en leveranciers. Wij vinden het belangrijk om goed te luisteren naar de uitdagingen van onze klanten en gaan altijd op zoek naar datgene waar zij écht mee geholpen zijn. We kijken daarbij verder dan alleen de vraag van de klant en proberen hen te ondersteunen met slimme totaaloplossingen, die ervoor zorgen dat klanten nog productiever kunnen worden. Communicatie via SCSN gaat ons daar absoluut bij helpen, omdat we daardoor onze processen nog beter op elkaar af kunnen stemmen. De tijd die we daarmee besparen kunnen we besteden aan het verder optimaliseren van onze dienstverlening en partnerships.”

Standaard software en een leverancier met SCSN-ervaring als vertrekpunt

Eelco is al zeker 2 jaar bekend met de mogelijkheden op het vlak van SCSN. “Destijds waren we intern nog niet zo ver om hier op in te stappen. Begin dit jaar waren we dat wel en zijn we hierover in gesprek gegaan met Isah en met MCB.

In het verleden hadden wij veel maatwerk rondom onze ERP-software. We willen echter steeds meer toe naar standaardisatie. Vandaar ook dat we bewust voor Isah als SCSN Service Provider hebben gekozen, zodat we maar met één software-aanbieder te maken hebben die ons een standaardoplossing biedt op het vlak van digitale communicatie.

Dé tip die we van veel marktpartijen hoorden, was om vervolgens te starten met één ketenpartij; bij voorkeur aan de leverancierskant. Van MCB wisten we dat ze al langer bezig zijn met digitale orderverwerking; bovendien zijn zij onze grootste leverancier. Het voelde dus logisch om hen als eerste partij te kiezen. En in de praktijk werd die keuze alleen maar bevestigd; onze contactpersoon bij MCB, Maureen Schonbrodt, heeft ons goed op weg geholpen door ook hun ervaringen van andere klanten en dan met name de learnings daarvan met ons te delen.”

Ook Isah Consultant Stefan Bok heeft ons op praktisch vlak goed geholpen. In feite hoeft het niet moeilijk te zijn om aan te sluiten op SCSN. Bij ons was het redelijk vlot geregeld. Het vergt bijvoorbeeld een goede voorbereiding op het vlak van artikelgegevens. Wij hebben er voor gekozen om onze gegevens te matchen met die in het MCB-bestand. Wij vonden het prettig om deze kans meteen aan te grijpen om ook de wildgroei aan data uit ons systeem te halen en de instellingen juist te zetten. De eerste orders en orderbevestigingen konden vervolgens zo uitgewisseld worden!”

isah-referenties-goma-eelco-van-der-linden

"Ons uitgangspunt is om met al die partijen digitaal te gaan samenwerken, waardoor we ons alleen maar bezig hoeven te houden met de 10 á 20% orders waar uitzonderingen aan de hand zijn."

Eelco van der Linden
Manager Supply Chain, GOMA

Digitale ambitie van GOMA

Natuurlijk is digitaal inkopen met MCB pas stap één voor GOMA. Van der Linden: “Bij onze 20 grootste leveranciers kopen we jaarlijks zo’n 5.000 orderregels in. Op dit moment doen we dat allemaal handmatig. Ons uitgangspunt is om met al die partijen digitaal te gaan samenwerken, waardoor we ons alleen maar bezig hoeven te houden met de 10 á 20% orders waar uitzonderingen aan de hand zijn. Mijn verwachting is dat ons dit meerdere uren per week aan tijdwinst zal opleveren aan de inkoopkant.

De uiteindelijke ambitie van GOMA is om ook aan de klantzijde digitaal te gaan samenwerken en toe te werken naar digitale orderverwerking door de gehele keten heen. In ons droomscenario wordt er naast de digitale orderstroom ook nog andere data gekoppeld, zoals tekeningen en- of materiaaleigenschappen, zodat het bij de machines ingelezen kan worden.

Wanneer we het operationele werk steeds verder kunnen verminderen, kunnen we als maar productiever worden. Medewerkers krijgen daarmee een meer controlerende en sturende rol en kunnen zich nóg meer focussen op kwaliteit.”

Om die droom te verwezenlijken hoopt Eelco dat er op korte termijn veel partijen zich gaan verdiepen in SCSN. “Aan de leverancierskant zag ik in het SCSN-adressbook al veel bekende namen staan met wie wij samenwerken. Met die partijen gaan wij binnenkort ook zelf verder in gesprek. Daarna moet de klantkant volgen. Dus ik zou zeggen: sluit je aan bij SCSN! Het is laagdrempelig en zorgt er voor dat we met z’n allen in de maakindustrie een efficiënte keten kunnen optuigen!”

SCSN & Isah Supply Chain Integrator

Lees alles over de mogelijkheid om slim samen te werken met klanten en toeleveranciers.

Auteur
Debbie Veeke
Van tevreden medewerkers naar tevreden klanten. Dat is waar Debbie zich als Marketeer voor inzet. Daarom interviewt zij regelmatig bedrijven over hun ervaring met Isah en gaat ze met collega's in gesprek over hun werkzaamheden bij het bedrijf. Zo verbindt ze binnen met buiten en vice versa.

Ook interessant.

Klaar om jouw logistieke processen efficiënter aan te pakken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.