Isah Guru Rob Heeren van Goudsmit Magnetics aan het woord
Afgelopen maand zijn we gestart met de nieuwe rubriek ‘Isah Guru aan het woord’. Direct na lancering van deze nieuwe rubriek werd Rob Heeren, werkzaam bij Goudsmit Magnetics, door Isah Business Consultant Laurens Kuipers herkend als een persoon die prima in de Isah Guru-rol past. Rob voelde zich vereerd en wilde graag meewerken. Een telefonische afspraak was dan ook snel gemaakt!
Vertel eens Rob, wat is jouw rol binnen het bedrijf?
“Laat ik eerst iets vertellen over Goudsmit,” aldus Rob. “Wij zijn een familiebedrijf dat ruim 60 jaar bestaat en magneetsystemen maakt. Dat zijn industriële toepassingen die in verschillende markten over heel de wereld worden ingezet, waarbij de kern altijd iets met magnetisme te maken heeft. Dat doen we met zo’n 140 mensen verdeeld over Europa. Het grootste deel van die mensen werkt vanuit ons kantoor in Waalre. We proberen daarbij zo veel mogelijk werk binnen het eigen bedrijf te doen; van engineering tot en met productie.
Zelf ben ik ongeveer 25 jaar geleden bij Goudsmit gestart op het Bedrijfsbureau. Als planner en werkvoorbereider was ik onderdeel van het primaire proces. In de loop der jaren is mijn rol veranderd naar fulltime applicatiebeheerder van Isah en een aantal andere softwareapplicaties.”
Hoe lang werk je al met Isah?
“Toen ik vier jaar bij Goudsmit in dienst was, gingen wij met Isah werken. Dat was nog in de tijd van de DoS-omgeving. Een paar jaar later kwam – tegelijk met de euro-conversie – de overstap naar een Windows-omgeving en kwam er een nieuwe implementatie. Vanaf dat moment raakte ik meer bij Isah betrokken. Degene die zich meer met Isah bezighield, ging toen weg binnen ons bedrijf en omdat mijn interesse hobbymatig altijd al wel op het IT-vlak lag is mijn rol steeds groter geworden."
Hoe is het gekomen dat je Isah Guru werd?
“Daar heb ik uiteraard voorafgaand aan dit gesprek even over nagedacht,” lacht Rob. “Ik denk dat dat met name komt omdat ik niet alleen applicatiebeheerder ben, maar ook het primaire proces goed ken door mijn eerdere werkervaring als gebruiker van Isah. Goudsmit is een relatief klein bedrijf, dus in mijn tijd op het Bedrijfsbureau heb ik veel stappen in het orderproces dichtbij meegemaakt. Dat helpt! Ik weet waar gebruikers het over hebben als ze een vraag aan mij stellen.
Daarnaast is het zo dat je binnen een bedrijf altijd mensen hebt die het leuk vinden om dingen zelf uit te zoeken en dat er mensen zijn die dat minder interessant vinden. Die vinden het fijn dat er een vraagbaak is. En als je maar vaak genoeg vragen krijgt en dat vervolgens gaat uitpluizen, dan wordt je vanzelf een Guru denk ik!”
"Het belangrijk is om kennis over Isah zo veel mogelijk te decentraliseren. Gebruikers van specifieke onderdelen van het proces zijn de specialisten zijn op hun deelgebied."
Wat voor Isah-gerelateerde vragen krijg je zoal?
“Dat is heel divers. Van ‘Waarom kan ik geen expeditiebon aanmaken?’ tot ‘Moeten we niet eens gaan werken met de module Projecten?’ en alles er tussenin. Onze gebruikers zijn behoorlijk ervaren, dus reguliere scenario’s daar redden zij zich prima mee. Het zijn vooral de uitzonderingsgevallen waarmee mensen naar mij komen. Daarnaast zijn gebruikers vaak op zoek naar andere mogelijkheden; verbeteringen in het proces. Dat zijn de meest uitdagende vraagstukken, omdat iets kleins aanpassen in werkwijze A soms impact heeft verderop in het proces of bij het maken van rapportages of financiële output.
Soms moet ik wel eens zeggen dat iets niet kan, omdat dat te veel impact heeft elders in het proces. Maar liever ga ik dan samen op zoek naar een andere oplossing die voor alle partijen prettig uitpakt. In dat soort afdelingsoverstijgende projecten, zit voor mij de grootste uitdaging. We willen namelijk zo efficiënt mogelijk maar ook zo makkelijk en plezierig mogelijk werken met Isah.”
Hoe houd je zelf je Isah-kennis op peil?
“Ik ben van huis uit niet opgeleid voor ICT. Het heeft bij mij altijd in de hobby-hoek gezeten. Qua opleiding en ervaring kom ik meer uit de processen. Door mijn ervaring met Isah en de cursussen die ik de afgelopen jaren heb gevolgd, kwamen die twee dingen mooi samen.
Wanneer Isah met een nieuwe softwareversie komt, verdiep ik me altijd in de releasenotes die gepubliceerd worden. Ik geef mijn ogen en oren verder goed de kost bij gebruikers binnen Goudsmit. Ik heb natuurlijk de meeste ervaring op het Bedrijfsbureau, maar Isah behelst meer. Dat wil niet zeggen dat ik van alle functionaliteit dus evenveel weet. Ik probeer daarin mee te liften op de kennis van gebruikers op andere gebieden en zorg dat ik het algehele overzicht houd.
Op het moment dat we nieuwe functionaliteit gaan gebruiken, neem ik meestal – samen met een aantal kerngebruikers – deel aan de gratis cursussen die door Isah worden gegeven. Ik hoef de werkzaamheden niet zelf uit te kunnen voeren, maar ik wil mijn kennis daarmee wel op niveau houden om collega’s goed te kunnen ondersteunen. Recent hebben we bijvoorbeeld aan een (online) cursus over Isah Finance deelgenomen. We zitten namelijk midden in het project om Isah Finance per 1 januari live te krijgen.
Ook ben ik veel bezig in de testomgeving die wij van Isah hebben staan. De structuur van bijna alle modules is hetzelfde en omdat ik bepaalde modules goed ken, kan ik al snel mijn weg vinden in andere onderdelen. Door zaken te testen leer je snel.”
Van welke Isah-feature ben je fan?
“Wij maken veel gebruik van eigen velden. Uiteraard zijn we terughoudend, want we willen het op dat vlak niet laten ontploffen, maar het geeft ons veel mogelijkheden. We geven aan onze verkooporder bijvoorbeeld bepaalde extra kenmerken mee, op basis waarvan we onze KPI’s kunnen monitoren. Dat helpt ons om onze bedrijfsvoering nog gerichter te kunnen doen.
Op verkooporderniveau leggen we bijvoorbeeld ook vast wie de verantwoordelijk engineer en de verantwoordelijke planner is. Omdat we veel voor de voedingsmiddelenindustrie werken, is het belangrijk dat onze machines aan bepaalde keurmerken voldoen. Er is daarvoor een eigen veld gecreëerd dat vastlegt of de order op vlak van compliance akkoord is en ook welke engineer dat akkoord heeft gegeven. Dat soort velden zijn weer bedoeld om ons proces eenvoudig te begeleiden."
Tot slot, wat is jouw tip voor andere Isah-gebruikers?
“Ik denk dat het belangrijk is om kennis over Isah zo veel mogelijk te decentraliseren. Uiteraard ligt het algehele overzicht vaak bij 1 of 2 personen, maar het is belangrijk dat gebruikers van specifieke onderdelen van het proces de specialisten zijn op hun deelgebied. Ik merk steeds vaker dat er binnen grote bedrijven verwacht wordt dat alle werknemers een bijdrage leveren aan verbetertrajecten. Dat is echter lastig als je onvoldoende kennis hebt. Wij hebben binnen Goudsmit daarom gekozen om bij elk project de Isah Core Users vanuit verschillende disciplines te betrekken. Dat is iets wat uiteraard intern nog moet groeien, maar ik geloof heel sterk dat dat heel verfrissend kan werken. Je wilt als applicatiebeheerder immers voorkomen dat je last krijgt van tunnelvisie. Het is lastig om jezelf uit een ingesleten spoor te trekken. Een Core User komt soms met andere ideeën die haaks staan op dingen die ik in mijn hoofd heb. Door daar met elkaar over te sparren kom je vaak tot de beste oplossingen.”
Dat klinkt als een waardevolle afsluitende tip van Rob. Voorkom tunnelvisie! Het lijkt haast een aflevering van Wie is de mol? De vraag hier is echter… Wie is de volgende Isah Guru? Vind jij het leuk om jouw ervaringen te delen of heb je een collega die alles van Isah afweet en nodig eens in het zonnetje moet worden gezet? Laat het ons dan weten! De officiële Isah Guru-pet is ondertussen onderweg naar Rob.
Ben jij of ken jij ook een Isah Guru?
Laat het ons weten en wie weet verschijnt jouw verhaal ook op onze website!
Ook interessant.
Isah Guru Reggy Kooiman van Bronkhorst Nederland aan het woord
Goudsmit: Isah Finance werkt veel praktischer dan ons vorige financiële pakket!
Hoe Goudsmit Magnetics efficiency bereikt met Isah's engineeringomgeving
Klaar om jouw logistieke processen efficiënter aan te pakken?
Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.