Isah Guru Sander Buth van VDL TBP Electronics aan het woord
Deze maand spraken we voor de rubriek ‘Isah Guru’ applicatiebeheerder Sander Buth, werkzaam bij VDL TBP Electronics. Maar liefst vijf collega’s gaven Sander op als Isah Guru en gebruikten daarbij lovende kreten als ‘Sander is een kei met de mogelijkheden die Isah biedt’, ‘hij is de beste en kent alle ins en outs van het systeem’, ‘Sander weet werkelijk alles over Isah’ ‘hij staat er mee op en gaat ermee naar bed’ en ‘Sander is onze Isah-rots-in-de-branding’. Na zo veel mooie woorden, zijn we uiteraard benieuwd naar Sanders verhaal, dus we vroegen hem via Teams om ons mee te nemen in de Isah-wereld bij VDL TBP Electronics.
Wat is je rol binnen het bedrijf?
"Ik werk nu 9 jaar bij VDL TBP Electronics – zoals we sinds kort heten – en ben daar als applicatiebeheerder verantwoordelijk voor alle ins en outs rond de Isah software en alle interfaces en webportals die we hebben met klanten en leveranciers.
Hoe is het gekomen dat je Isah Guru werd?
Toen ik 9 jaar geleden startte bij tbp electronics was ERP voor mij nog onbekend terrein. Wel had ik veel ervaring met EDI berichtenverkeer. Het logistieke deel van Isah is destijds vrij goed afgestemd op onze productieprocessen en is dus verweven door onze gehele organisatie. Alle afdelingen werken met de Isah-software, dus vanuit alle hoeken van de organisatie krijg ik vragen. Soms gaat dat over de standaard programmatuur, maar ook wel eens over de customizing die wij zelf ontwikkeld hebben.
Wat voor Isah-gerelateerde vragen krijg je zoal?
Wij hebben in onze processen diverse controlemechanismes ingebouwd en soms gebeurt het dat zo’n mechanisme als het ware ‘afgaat’. Gebruikers kunnen dan niet altijd zelf ontdekken waarom ze een controlemelding krijgen, dus vragen mij dan om even mee te kijken.
Het gebeurt bijvoorbeeld wel eens dat een leverancier aangeeft dat er via EDI een bericht verstuurd is, maar dat het desbetreffende bericht niet in ons systeem is terug te vinden. Daar moet ik dan echt in duiken.
Op dit moment zijn we druk bezig om tooling te ontwikkelen waarmee we snel kunnen zien waar voorraden beschikbaar zijn; de markt is namelijk al tijden overspannen en voorraden zijn steeds lastiger verkrijgbaar. Het idee is dat we met deze tooling snel kunnen schakelen en vervolgens via Isah onze inkopen kunnen doen.
Bovendien gaat er momenteel veel tijd en aandacht naar het onderwerp managementinformatie. Sinds de overname van tbp electronics door VDL Groep merken we dat er andere eisen en wensen zijn op dit vlak. Door directere sturing is er meer gedetailleerd inzicht in projecten en resultaten nodig dus met behulp van PowerBI proberen we daarvoor diverse overzichten te maken met data die direct uit Isah komt. De wens is om steeds meer met PowerBI te gaan doen. Isah heeft daar heel mooie dashboards voor. Het moet alleen nog goed geadopteerd worden door de gebruikers. Dat heeft tijd nodig.
Verder staat binnenkort de upgrade naar Isah 5.8 op de agenda, inclusief de upgrade van Isah Finance. Ook daar ben je als applicatiebeheerder druk mee. We proberen Isah meestal eens per jaar te updaten, zodat we gebruik kunnen blijven maken van de nieuwste functionaliteit. We hebben best veel Isah modules, dus dat moeten we altijd zorgvuldig aanpakken.
We werken in samenwerking met grotere partijen - veel met EDI-berichten, maar nu Isah SCSN Service Provider is geworden, willen we voor de samenwerking met kleinere partijen gebruikmaken van de Supply Chain Integrator. We zijn nu begonnen met het versturen van pakbonnen via SCSN en willen daarna aan de slag om dat voor onze orders in te regelen. 50% van onze klantcommunicatie gaat al via digitaal berichtenverkeer en voor leveranciers zitten we zelfs op 70%. We willen bij VDL TBP Electronics vooroplopen op dit vlak. De Supply Chain Integrator gaat ons er zeker bij helpen om ook de communicatie met kleinere partijen eenvoudig te digitaliseren!
"De rode lijn is eigenlijk dat je in Isah héél veel kan. Met de basisfunctionaliteit kun je goed aansluiten op de processen van je organisatie."
Hoe houd je zelf je Isah-kennis op peil?
Ik ben zoals je dat noemt autodidactisch aangelegd en wil graag weten hoe dingen in elkaar steken. Ik kijk dus vaak mee in de tabellen van Isah en lees daarnaast zorgvuldig alle releasenotes. Op het moment dat ik denk ‘dat kan handig zijn voor ons’ dan duik ik daar verder in. En ik moet zeggen dat ik de artikelen van andere Isah Guru’s in de nieuwsbrief altijd lees; daar zie ik geregeld iets waar wij van kunnen leren! Laatst bijvoorbeeld over een bedrijf dat bezig was om meerdere projecten op één inkooporder in te kopen, dat vind ik dan interessant om uit te zoeken.
Van welke Isah-feature ben je fan?
De rode lijn is eigenlijk dat je in Isah héél veel kan. Er zijn veel handige presets die je zelf kunt onderhouden, je kunt werken met filters om de voor jou relevante informatie te tonen, je kunt in een scherm een actie aanmaken, dat is allemaal basisfunctionaliteit waarmee je goed kunt aansluiten op de processen van je organisatie.
Daarnaast is de rechtenstructuur fijn opgebouwd; je kunt per afdeling zeggen wat men tot zijn of haar beschikking heeft. Wij kwamen van een redelijk klein bedrijf en zijn ondertussen gegroeid naar 140 medewerkers; je moet dan strakker worden in je rechtenstructuur en dat kan dus heel makkelijk in Isah.
Echt blij word ik van de stabiliteit van Isah. Dat lijkt zoiets waar je niet over na hoeft te denken, maar geloof me… ik heb in het verleden bij andere partijen wel meegemaakt dat dat met softwareapplicaties erg rommelig was. Als een soort van ‘mini-programmeur’ weet ik dus dat er zo iets mis kan gaan waardoor je stabiliteit in het geding komt, maar dat hebben we bij Isah nog nooit meegemaakt. Dat is zeker bewonderenswaardig; echt goed opgezet.
Wat ik ook goed vind aan Isah is dat ze steeds nieuwe dingen blijven doen, zodat het pakket steeds rijker wordt. Neem nou het nieuwe startscherm met tegels uit de vorige release; een uitkomst! Uiteraard moet je goed nadenken over hoe je dit per afdeling of zelfs per persoon gaat inrichten, maar ik denk dat zo’n cockpit waar je precies ziet waar de bottlenecks zitten en welk werk er nog ligt ideaal is!
Tot slot, wat is jouw tip voor andere Isah-gebruikers?
Tip één: laat nieuwe medewerkers standaard deelnemen aan de gratis basiscursus van Isah. Ik vind het goed dat ze daar alles leren en snappen hoe e.e.a. in ingedeeld. Soms hoor ik wel eens dat collega’s na 10 jaar werken met Isah nog niet weten hoe ze een simpele filter kunnen maken, dan denk ik ‘die zou ook de basiscursus mogen volgen!’
Een specifieke tip voor andere Isah-gebruikers is het werken met voorwaardelijke opmaak. Wij hebben dat vorig jaar gebruikt om onze materiaalbeschikbaarheid beter inzichtelijk te maken. De aanwezige en nog afwezige materialen worden nu in een andere kleur getoond en er is ook een aparte kleur voor materialen die nabesteld moeten worden. Je moet zelf even nadenken over de logica voor jouw organisatie, maar het werken met voorwaardelijke opmaak biedt zo veel mogelijkheden dat ik dat iedereen kan aanraden. Elke keer als we zo’n project hebben afgerond, dan concludeer ik dat we goed bezig zijn!
Daarnaast zou ik andere bedrijven aanraden om met SCSN aan de slag te gaan. Het gaat er toch echt naartoe dat we steeds meer gegevens met elkaar digitaal willen uitwisselen: prognoses, artikelgegevens, enz. Op korte termijn kan dat de samenwerking tussen klanten en leveranciers echt beter maken. De meeste tijd gaat nu immers verloren met het uitzoeken van artikelnummers die niet overeenkomen of iets dergelijks. Wat mij betreft wel met de kanttekening dat partijen die zaken met elkaar doen wel controles en validatiepunten in het proces inbouwen, zodat er altijd gecheckt blijft worden dat er geen fouten in je systeem sluipen."
Ben jij of ken jij ook een Isah Guru?
Laat het ons weten en wie weet verschijnt jouw verhaal ook op onze website!
Ook interessant.
Klaar om jouw logistieke processen efficiënter aan te pakken?
Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.