Ketenintegratie
6 min leestijd
30 januari 2023

SCSN: de 'Tikkie' van de maakindustrie

Auteur
Laurens Kuipers

In 1998 interviewde Frans Bromet verschillende mensen over het nut van een mobiele telefoon. Veel jongeren zullen anno 2023 moeten lachen om de uitspraken in deze video. En sommige ouderen zullen wellicht beschamend toegeven dat ze er in 1998 ook zo over dachten, maar vervolgens bekennen dat ze enkele jaren later toch ook een mobiele telefoon hebben aangeschaft. Zo gaat dat nu eenmaal met nieuwe technieken. In het begin zijn mensen sceptisch of huiverig en vinden ze vooral dat het zonder die nieuwe snufjes toch ook prima gaat.  

Wij merken dat deze terughoudendheid bij sommige bedrijven ook speelt ten aanzien van SCSN. De geschiedenis heeft echter geleerd dat het omarmen van nieuwe technologie in een aantal fases gaat. En dit jaar verwachten wij een stevige opmars van bedrijven die met SCSN aan de slag gaan. In dit blog trek ik graag nóg een parallel, namelijk die tussen elektronisch berichtenverkeer in de maakindustrie en elektronisch betalen. Graag ga ik vervolgens dieper in op een aantal veel gestelde vragen rondom SCSN en vertel ik hoe wij vanuit Isah er voor zorgen dat gebruikers altijd de volledige controle houden over hun digitale communicatie m.b.v. SCSN.

Het omarmen van nieuwe techniek kost tijd

Om te beginnen even wat mijlpalen op een rij rondom de geschiedenis van elektronisch betalen. Sinds 1988 kunnen we in Nederland betalen met een pinpas. Acht jaar later kwam de chipknip en in 2005 ontstond de mogelijkheid om te betalen met iDeal. Vanaf 2014 kon je contactloos betalen met je pinpas en sinds een aantal jaar kan dat ook met wearables zoals je telefoon of horloge.

De geschiedenis heeft geleerd dat het adopteren van dit soort nieuwe technologieën eigenlijk altijd in een aantal fases verloopt. Om te beginnen heb je een groepje innovators nodig dat gelooft in een nieuwe manier van werken. Daarna volgen de early-adopters; zij zullen de rest van de markt enthousiasmeren, wat weer zorgt voor verdere verspreiding. 

Technology Adoption Curve

Ook Tikkie – een app waarmee je eenvoudig betaalverzoeken kunt sturen naar andere mensen – doorliep deze zogenaamde ‘technology adoption curve’. De app is in een aantal jaar dusdanig gemeengoed geworden dat veel mensen ondertussen de uitspraak “stuur maar een tikkie” gebruiken. 

Het bijzondere van Tikkie is dat dit initiatief door één enkele bank ontwikkeld is, namelijk ABN AMRO. Het maakt echter niet uit of je zelf een bankrekening bij bijvoorbeeld de ING Bank of Rabobank hebt; iedereen kan gebruik maken van de app Tikkie. ABN AMRO treedt daar als het ware als Service Provider op om de gelden door te sluizen van de ene naar de andere partij. En dat is eigenlijk precies wat Service Providers binnen het SCSN ook doen met het elektronische berichtenverkeer binnen de maakindustrie. Met als belangrijk verschil dat er binnen Stichting SCSN gekozen is voor een four-corner-model, wat inhoudt dat er geen afhankelijkheid is van één IT-partij die een monopolie-positie heeft op het berichtenverkeer. Het SCSN netwerk gaat uit van een netwerk van Service Providers die onderling met elkaar verbonden zijn. Hierdoor kan ieder bedrijf communiceren met ieder ander aangesloten bedrijf, ongeacht de Service Provider waarbij deze is aangesloten.

Veel gestelde vragen over SCSN

SCSN bestaat dus uit twee oplossingen: een berichtenstandaard waarin is afgesproken welke informatie in wat voor formaat wordt gedeeld, en een technische infrastructuur waarin is afgesproken hoe de informatie op een veilige en gecontroleerde manier kan worden gedeeld met alle SCSN-partners. 

Wanneer ik met klanten in gesprek ben over SCSN, krijg ik vaak dezelfde soort vragen terug: komen er dan zomaar orders in mijn systeem waar ik geen weet van heb? En: wat nou als ik iets inkoop en het bericht komt niet aan bij mijn leverancier? Deze vragen komen voort uit een stuk onzekerheid, omdat mensen gewend zijn mails te ontvangen en versturen en voor hun gevoel met SCSN geen zicht meer hebben op de communicatie. Toch is dat zicht en die controle als gebruiker er wel degelijk!

"Wij merken dat de terughoudendheid bij sommige bedrijven ook speelt ten aanzien van SCSN. Maar de techniek is er klaar voor, dus laten we die omarmen."
Laurens Kuipers

7 manieren om controle & inzicht te houden met SCSN

Graag zet ik een aantal zaken voor je op een rij over hoe wij bij Isah zorgen dat je als gebruiker constant de controle houdt over je elektronisch berichtenverkeer in het SCSN.

  1. Keuze met wie digitaal communiceren

    Om te beginnen kun je als gebruiker bepalen met welke klanten en/of leveranciers je digitaal wilt communiceren. Je kunt er dus voor kiezen om eerst met één partij ervaring op te doen en pas later uit te rollen naar andere klanten of leveranciers. Dat geeft rust en biedt de mogelijkheid om laagdrempelig ervaring op te doen met SCSN.

  2. Inzicht hoe een order is ontstaan

    Per order kun je in Isah zien hoe deze is binnengekomen. Het invoertype heeft dan als kenmerk ‘elektronisch’, waardoor je deze digitale orders via SCSN direct herkent.  

  3. Statussen meegeven aan orders

    Wanneer een inkooporder digitaal binnenkomt, wordt Isah bovendien zo ingericht dat deze order een specifieke (tussen)status krijgt, waardoor je deze ook weer direct herkent.

  4. Bevestigingen sturen: handmatig of automatisch

    Wanneer je stamdata tussen jouw en je klant of leverancier op orde is (denk aan artikelgegevens en prijsafspraken) dan kun je er voor kiezen om op basis van een ‘happy flow’ direct een bevestiging terug te laten sturen. De order krijgt dan automatisch een volgende status. Je kunt er echter ook voor kiezen dat je deze orders nog handmatig wilt bevestigen. De keuze is aan jou. Je kunt hier eventueel ook per klant of leverancier een verschillende keuze in maken.

  5. Statussen monitoren

    In Isah zijn standaard allerlei features om statussen van orders te kunnen monitoren. Deze tools kunnen uiteraard ook worden ingezet om digitale orders te kunnen monitoren. Denk aan voorwaardelijke opmaak op basis van een status of de mogelijkheid om met tegels op het startscherm orders met een bepaalde status te tonen.  

  6. PDF meesturen

    Omdat er vanuit de markt nog veel behoefte blijkt te zijn aan een extra controlemiddel, biedt Isah binnenkort de mogelijkheid om een PDF mee te sturen met een SCSN-bericht. Naast het digitale SCSN-bericht ontstaat dan in feite een tweede verzendwijze via de mail. Ook al verwachten we dat dit middel (net als bijvoorbeeld de fysieke bankafschriften) na verloop van tijd zal verdwijnen. Tot die tijd kan het een prettig controlemiddel zijn.

  7. Monitoring door Isah als Service Provider

    Als laatste punt is het belangrijk om te weten dat Isah geen inzicht heeft in de inhoud van specifieke SCSN-berichten die verstuurd worden. Wel bewaken we samen met de andere Service Providers 24/7 of het berichtenverkeer functioneert. De lijntjes tussen de verschillende partijen zijn kort, dus wanneer er toch een kink in de kabel is, dan duiken we daar direct met elkaar in en zorgen we dat gebruikers dit direct in hun dashboard terugzien.

Laten we SCSN-en!

Al met al zijn er dus veel zaken die we vanuit Isah en vanuit het SCSN-netwerk faciliteren om te zorgen dat je als gebruiker eenvoudig en veilig met SCSN kunt werken. Terughoudendheid is in feite niet nodig; de techniek is er klaar voor, dus laten we die omarmen. Ben jij er ook klaar voor? Laten we met elkaar zorgen dat de uitspraak “laten we SCSN-en” in 2023 net zo normaal klinkt als: “stuur maar een Tikkie”!

SCSN & Isah Supply Chain Integrator

Lees alles over de mogelijkheid om slim samen te werken met klanten en toeleveranciers.

Auteur
Laurens Kuipers
Met zijn jarenlange ervaring in de maakindustrie is Laurens een bewezen partner die zijn rol als Business Consultant zowel vanuit een theoretische als praktische invalshoek benadert. Met zijn kennis ondersteunt hij bedrijven om zowel de operationele als strategische doelstellingen met behulp van Isah oplossingen te realiseren. De gezamenlijke tevredenheid staat daarbij hoog in het vaandel!
Vond je dit artikel interessant?

Ontvang blogs, informatie over ERP en het laatste nieuws over Isah in je mailbox!

Gerelateerde artikelen.

Klaar om efficiënter en flexibeler te werken?

Ook jouw organisatie kan minder tijd kwijt zijn aan processen en dus meer investeren in je product of dienst. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze maakindustrie specialisten denken graag met je mee.

Stel je vraag